Avrupa
Giriş Tarihi : 20-09-2022 11:31

Almanya’da koalisyon ortaklarından ŞİÖ üyeliği için Erdoğan’a tepki

Almanya’da koalisyon ortaklarından ŞİÖ üyeliği için Erdoğan’a tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin hedefinin “Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeliği olduğu” yolundaki açıklamasına Almanya’da koalisyon ortakları Ankara’nın NATO üyesi olmasını gerekçe göstererek tepki gösterdi.

Yeşil Parti, Erdoğan’ın bu açıklamalarıyla “NATO’yu stres testinden geçirdiğini” iddia edip, Ankara’ya gerekirse yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Sosyal Demokrat Parti ise bu yönde atılacak bir adımın "Türkiye için büyük hata olacağı" uyarısında bulundu. 

Die Welt gazetesine konuşan koalisyon ortağı Yeşiller Birlik/90 partisinin parlamentodaki dış politika sözcüsü Jürgen Trittin, “NATO ve AB’nin Erdoğan'ın bu açıklamalarına karşı daha ne kadar fazla tolerans gösterileceğini sorgulaması gerektiği” görüşünü dile getirdi.

“Türkiye’nin, NATO'nun Libya'ya yönelik BM silah ambargosunu izlemesini engellediği”, “Yunanistan'ın münhasır ekonomik bölgesinde sondaj gerçekleştirdiğini” iddia eden Alman siyasetçi, “NATO üyesi Türkiye’nin, AB’nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımları aşmak için Çin'den daha fazlasını yaptığını” ve ”Erdoğan’ın, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasını geciktirmeye çalıştığı” suçlamasında bulundu.

Alman siyasetçi, NATO’da hiç bir üyenin bu gelişmeleri göz ardı edemeyeceğini belirterek, bu yüzden Ankara’ya ekonomik yaptırımlar uygulanmasını düşünülmesi gerektiği çağrısında bulundu.

SDP: “Türkiye'nin geleceği için büyük hata”

Hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) parlamentodaki dış politika sözcüsü Nils Schmid ise Erdoğan’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılım hedefinin Türkiye’nin geleceği için büyük hata olacağı” değerlendirmesinde bulundu.

Alman siyasetçi, Erdoğan’ın bu çıkışını dikkati iç siyasi zorluklardan uzaklaştırmak için yapılmış bir girişim olarak değerlendirdi.

Schmid, dış politikada bu yönde atılacak bir adımın sembolik bile olsa Türkiye'nin geleceği için ciddi bir siyasi hata olacağı” görüşünü dile getirdi.

Erdoğan ne demişti?

Çin, Rusya'nın yanı sıra Hindistan, Pakistan, İran, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan ve Özbekistan Şanghay İşbirliği Örgütü üyeleri arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan’ın ev sahipliği yaptığı Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi’ne hafta sonu ilk kez "özel misafir" statüsüyle katılmıştı. Erdoğan, dönüşte gazetecilerin sorusu üzerine verdiği yanıtta, hedefin Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliği olduğunu belirterek, "Bundan sonraki süreç bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır." demişti.

kaynak:euronews

LMLM

LM