DÜNYA
Giriş Tarihi : 06-02-2025 10:53

Altında rekor kıran ralli

Altında rekor kıran ralli

Altının rekor kıran rallisi, merkez bankası alımları, enflasyon endişeleri ve küreselleşme korkularının etkisiyle ons başına 2.870 doları aştı. Trump yönetimi tarafından uygulanan ticaret tarifeleri güvenli liman varlıklarına olan talebi daha da artırıyor.

Altının durmak bilmeyen yükselişi piyasaları şaşkına çevirdi, fiyat rekorlarını alt üst etti ve yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 10 tırmanarak 1980'den bu yana aynı zaman diliminde görülmemiş bir büyüme hızına ulaştı ve yatırımcıların bu rallinin yeni bir altın çağının başlangıcına işaret edip etmediğini sorgulamasına neden oldu.

Merkez bankalarının alımları hızlandırması ve jeopolitik gerginliklerin güvenli liman varlıklarına olan talebi artırması nedeniyle birçok kişi bunun altın için yeni bir dönemin başlangıcı olup olmadığını merak ediyor.

Çarşamba sabahı Avrupa'daki işlemlerde altın, ons başına 2.870 doların üzerine çıkarak, yatırımcıların - özellikle merkez bankalarının - artan ekonomik belirsizlik ortamında külçe altına akın etmesiyle etkileyici yükselişini sürdürdü.

Altın genellikle zayıflayan ABD doları, düşen Hazine getirileri ya da Federal Rezerv'in (Fed) faiz indirimi beklentilerinden faydalanırken, bu kez rallinin daha derin yapısal güçler tarafından beslendiği görülüyor.

 

Borç, enflasyon ve küreselleşmeden oluşan mükemmel bir fırtına

Crescat Capital'de makro stratejist olan Otavio Costa, "Dünya altının önemi konusunda gerçek zamanlı bir tarih dersi yaşıyor" dedi.

Costa'ya göre, birçok makroekonomik güç altını yukarı itiyor ve geçmiş ekonomik krizleri anımsatan faktörlerin bir kombinasyonunu vurguluyor.

Devlet borç seviyeleri 1940'lardaki borç sorununu anımsatacak şekilde tarihi zirvelere ulaşırken, enflasyonist baskılar da 1970'lerdeki zorlukları andıracak şekilde artıyor.

Bu arada, hisse senedi piyasalarındaki aşırı varlık değerlemeleri 1920'ler ve 1990'lardaki finansal aşırılıkları hatırlatıyor.

ABD'nin mali açığının genişlemesi ve G7 ekonomilerinin üretimin yeniden canlandırılması ve küreselleşmenin azaltılması dönemine girmesiyle birlikte altın, finansal istikrarsızlığa karşı giderek daha fazla bir koruma aracı olarak görülüyor.

Merkez bankaları hücuma öncülük ediyor, gümrük tarifesi endişeleri aceleyi artırıyor

Altının yükseliş eğiliminin arkasındaki kilit faktör, merkez bankalarının eşi benzeri görülmemiş alım hızı.

Dünya Altın Konseyi'nin son raporuna göre, sadece 2024 yılında merkez bankaları üst üste üçüncü kez 1.000 tondan fazla altın satın aldı ve alımlar dördüncü çeyrekte keskin bir şekilde hızlanarak 333 tona ulaştı.

Topdown Charts araştırma müdürü Callum Thomas, "Küresel rezervlerin altına tahsisi son 10 yılda iki katına çıktı ve ABD'nin mali sürdürülebilirliği ve jeopolitik kaygılar göz önüne alındığında bunun devam eden bir eğilim olması muhtemel," dedi.

Goldman Sachs'ın tahminlerine göre, Rusya'nın merkez bankası varlıklarının 2022'de dondurulmasından bu yana, Londra piyasasındaki küresel merkez bankası talebi beş kat arttı ve bu da potansiyel finansal kısıtlamalara ilişkin artan korkuları yansıtıyor.

Goldman Sachs, emtialar arasında "en yüksek kazançlı işlem" olarak uzun pozisyonunu koruyarak altın üzerinde yükselişini sürdürüyor.

Alıcıların yükselişi

Goldman Sachs emtia analisti Samantha Dart, "Uzun altın pozisyonlarında, gümrük tarifelerinin tırmanması, jeopolitik petrol arzı kesintileri ve borç korkuları gibi çeşitli risklere karşı bir koruma olarak değer görmeye devam ediyoruz," dedi.

Tarife endişeleri, son gelişmeler göz önüne alındığında özellikle önemlidir.

ABD Başkanı Donald Trump, 4 Şubat'ta yürürlüğe girmek üzere Çin'den yapılan ithalata yüzde 10 gümrük vergisi getirdiğini açıkladı.

Buna karşılık Çin de ABD mallarına gümrük vergisi, kritik minerallere ihracat yasağı ve antitröst soruşturmaları gibi karşı önlemler aldı.

Goldman Sachs ekonomisti Jan Hatzius, bu ticaret gerilimlerinin tırmanmasını, Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergilerine 20 puan daha eklenmesini ve Avrupa Birliği'nden otomobil ithalatına yeni bir gümrük vergisi getirilmesini bekliyor.

Londra'da altın tükeniyor mu?

Altının fiyat artışının ortasında, ABD'ye sevkiyatlar artarken tüccarların merkez bankalarından külçe altın ödünç almak için çabaladığı Londra altın piyasasında aksamalar olduğuna dair haberler ortaya çıktı.

Reuters geçen hafta, merkez bankaları için altın depolayan İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) dört haftaya varan gecikmeler yaşadığını bildirdi.

Bu acele, tüccarların COMEX borsasındaki riskleri hedge etmelerinden ve ABD vadeli işlemleri ile Londra spot fiyatları arasındaki fiyat priminden faydalanmalarından kaynaklanıyor.

Ancak Metals Daily'nin CEO'su Ross Norman endişeleri reddetti: "Bu durum geçici ve esasen lojistik bir değişiklik, temel bir altın kıtlığı değil."

Altın Londra'dan New York'a İsviçre üzerinden taşınıyor, çünkü ABD'li alıcılar standart 400 onsluk külçeler yerine daha küçük kilobarlara ihtiyaç duyuyor. İsviçre rafinerileri altını dönüştürmekle meşgul, bu da gecikmelere neden olsa da altın piyasasında normal bir süreç.

Norman endişelerin abartıldığına inanıyor. "İlk düşüncelerim - tamam, bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, bu aslında Londra altın piyasası için ortalama birkaç işlem günü hacmi veya cirosu - ilginç, ama sadece belki," dedi.

Londra Külçe Piyasası Birliği kasa istatistiklerine göre Londra halen yaklaşık 8.710 ton altın tutuyor. Her ne kadar 435 ton New York'a taşınmış olsa da bu miktar toplam arzın çok küçük bir kısmını oluşturuyor.

Gümüş bir sonraki büyük ticaret mi?

Altın manşetlerde yer alırken, gümüş güçlü potansiyel artışa sahip radar altı ticaret olabilir.

Altının aksine, gümüşün önemli endüstriyel uygulamaları vardır ve bu da onun değerli bir metal ile endüstriyel bir emtia arasında bir melez gibi davranmasını sağlar.

Callum Thomas gümüşün şu anda altına kıyasla değerinin altında olduğuna ve bu yıl küresel sanayi üretiminde beklenen yeniden hızlanmadan faydalanabileceğine inanıyor.

"Baz metaller ve büyümeye duyarlı emtiaların bundan önemli ölçüde faydalanması muhtemel ve bu nedenle gümüş bazı makro arka rüzgarlar görmeli," dedi.

Altının daha da yükselmesi mümkün mü?

Altının hızlı yükselişine rağmen bazı göstergeler rallinin henüz sona ermediğini gösteriyor.

Önceki altın boğa piyasalarının aksine, borsa yatırım fonu akışları durgun, perakende yatırımcıların tahsisatları düşük ve medya haberleri henüz coşkulu seviyelere ulaşmadı.

Thomas, verilerinin ETF çıkışlarını, düşük perakende yatırımcı tahsisatlarını ve medyanın ilgisizliğini gösterdiğini, bunun da altının kazanımlarını genişletmesi için hala yer olduğunu gösterdiğini söyledi.

Hem yapısal hem de konjonktürel faktörlerin hâlâ devrede olması nedeniyle altının boğa piyasası şimdilik iyi desteklenmiş görünüyor.

Bunun sürekli yeni bir altına hücumun başlangıcı mı yoksa sadece başka bir konjonktürel yükseliş mi olduğunu göreceğiz, ancak şimdilik yatırımcılar ve merkez bankaları külçe altın üzerine büyük bahisler oynuyor.

euronews

AdminAdmin