ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 04-01-2025 12:10

Ateşkes görüşmeleri devam ederken İsrail Gazze'yi vurdu: En az 30 ölü

Ateşkes görüşmeleri devam ederken İsrail Gazze'yi vurdu: En az 30 ölü

Son saldırıda hayatını kaybedenlerin çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturdu.

Gazze için Katar'da tekrar ateşkes görüşmelerine başlandığı sırada, İsrail'in Cuma günü sabahına dek sürdürdüğü saldırılarda en az 30 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Gece boyunca devam eden ve sabahın ilk ışıklarına dek süren saldırılarda hayatını kaybedenlerin çoğunluğu kadınlar ve çocuklardan oluşuyordu.

El Aksa Şehitleri Hastanesi personeli, Associated Press'in (AP) sahadaki muhabirine, İsrail'in Nuseyrat, Megazi, Deyr El Balah gibi bölgelere saldırdığını aktardı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) son saldırılara ilişkin bir açıklama yayınlamazken, cuma günü paylaşılan bir metinde, Gazze'deki Hamas komuta merkezlerinin hedef alındığı, sivil kayıpların en aza indirilmesi için hassas mühimmat kullanıldığı detayına yer verildi.

Ölenler arasında Gazze'de serbest gazetecilik yapan Ömer el-Deravi de vardı. AP'nin sahadaki foto muhabiri, el-Deravi'nin hastane önündeki naaşını görüntüledi.

İsrail, Gazze'nin merkezinden füze atıldığı gerekçesiyle bu bölgede yaşayan insanlara yönelik "tahliye emri" yayınlamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Katar'da ateşkes müzakerelerine yeniden başlanması için bir askeri ve istihbarat heyetinin gönderilmesine onay verildiği belirtildi.

ABDli, Katarlı ve Mısırlı arabulucular yaklaşık bir yıldır İsrail ve Hamas arasında bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamaya çalışıyorlardı ancak bu çabalar her iki tarafın da başarısızlıklarından diğerini sorumlu tutmasıyla defalarca sekteye uğradı.

Geçen yıl Katar, ilerleme kaydedilmemesinden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle arabuluculuk çabalarını askıya aldı.

Netanyahu'nun ofisi Mossad istihbarat teşkilatı ve ordu temsilcilerinin görüşmelere katılacağını söyledi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Arka plan

İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.

İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim'de düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.

Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 45.000'den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 100.000 kişi de yaralandı. Nüfusun yüzde 90'ı yerinden edildi.

Harabeye dönüşen Gazze'nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.

Güney Afrika'nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda (International Court of Justice - ICJ) soykırımla suçlanıyor.

Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya müdahillik beyanını sunan ülkeler arasında, Türkiye ile birlikte Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya yer alıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.

Son olarak geçtiğimiz haftalarda, UCM, Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama emri çıkardı. UCM'nin 124 üye devleti var ve bunların hepsi mahkeme tarafından verilen tutuklama emirlerini yerine getirmekle yükümlü. Bu da Netanyahu ve Gallant'ı bu ülkelerden herhangi birine seyahat etmeleri halinde tutuklanma riskiyle karşı karşıya bırakıyor ve diplomatik özgürlüklerini önemli ölçüde kısıtlıyor.

euronews

AdminAdmin