Uzmanların beklediği 25 baz puanlık faiz indirimi, enflasyonun durgunlaştığı ve büyümenin zayıfladığı bir ortamda geldi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Perşembe günü öğleden sonra düzenlenen Ekim ayı toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan düşürerek Haziran ayından bu yana üst üste üçüncü kez indirime gitmiş oldu.
Ana finansman işlemlerinde yeni faiz oranları yüzde 3,40, marjinal kredi imkânında yüzde 3,65, mevduat imkânında ise yüzde 3,25 olarak belirlendi.
Ana finansman operasyonlarındaki faiz oranı, bankaların ECB'den bir haftalığına borç aldıklarında hesaba kattıkları oran iken, marjinal kredi oranı bankaların merkez bankasından gece vakti borç aldığı durumlarda ödedikleri maliyeti temsil ediyor.
Mevduat oranı ise bankaların ECB'ye gecelik para yatırdıklarındaki faiz oranını temsil etmekte.
Açıklamada, "Yönetim Konseyi bugün ECB'nin üç temel faiz oranında 25 baz puanlık indirime gidilmesi kararını aldı. Özellikle, Yönetim Konseyi'nin para politikası duruşunu yönlendirdiği oran olan mevduatlardaki indirim kararı, enflasyon görünümü ile enflasyonun altında yatan dinamikler ve para politikası aktarımının gücüne ilişkin güncellenmiş değerlendirmesine dayanmaktadır," denildi.
"Enflasyona ilişkin gelen raporlar dezenflasyonist sürecin yolunda gittiğini gösteriyor. Enflasyon görünümü, ekonomik faaliyet göstergelerinde son dönemde yaşanan aşağı yönlü sürprizlerden de etkileniyor. Ayrıca, finansman koşulları kısıtlayıcı kalmaya devam ediyor," ifadelerine yer verildi.
Yönetim Konseyi üyeleri bu ay her zaman bir araya geldikleri Frankfurt'taki genel merkezin aksine Slovenya'nın başkenti Lübliyana'da buluştu.
Enflasyonda gerileme
Faizdeki indirim kararı, Euro bölgesinde ağustos ayında yüzde 2,2 olan enflasyonun eylül ayında revize edilmiş haliyle yüzde 1,7'ye gerilemesiyle birlikte geldi.
Bu sonuçla birlikte enflasyon son üç yıldır ilk kez ECB'nin yüzde 2'lik hedefinin altını test etmiş oldu.
Bu durum temel olarak enerji fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanıyor gibi görünse de, değişken enerji ve gıda fiyatları hariç tutulduğunda çekirdek enflasyon yüzde 2,8'den hafif bir düşüşle yüzde 2,7'ye gerilemişti. Hizmet enflasyonu da yıllık bazda yüzde 3,9 ile inatçı bir sapma göstermişti.
Ekonomistlere göre, buna rağmen enflasyon oranının 2024'ün geri kalanında yüzde 2 civarında seyretmesi bekleniyor, ancak bu oran hedefin biraz üstünde de gelebilir.
ECB Başkanı Christine Lagarde geçen ay Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Son gelişmeler enflasyonun belirlenen zamanda hedefe döneceğine olan güvenimizi güçlendiriyor," demişti.
Lagarde, ECB'nin ekim ayındaki para politikası toplantısında bunun "dikkate alınacağını" da sözlerine eklemişti.
Büyümedeki yavaşlama
Euro bölgesi ekonomisinin durgunlaştığına dair işaretler de perşembe günkü faiz indiriminde değerlendirilirken, birçok kişi faizdeki indirimin harcamaları teşvik edeceğini umuyor.
Büyüme 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 0,2 gibi düşük bir oranda gerçekleşmiş ve bir önceki tahmin olan yüzde 0,3'e kıyasla aşağı yönlü revize edilmişti.
Bankadan yapılan değerlendirmede, "Bunun nedeni, net ticaretin beklenenden daha güçlü katkısına rağmen, özel tüketimdeki daha düşük büyüme ve yatırımın yanı sıra daha zayıf stoklardı," denildi.
Üçüncü çeyrek için öngörülen büyüme yüzde 0,2 iken, ECB'den yetkililer yıllık toplamın Haziran 2024'teki yüzde 0,9'luk tahmine kıyasla yüzde 0,8 olmasını bekliyor.
2025 yılı için tahminler de yüzde 1,4'ten yüzde 1,3'e düşürüldü.
Diğer göstergelere bakıldığında, İmalat ve hizmet sektörlerindeki kişilerin anket yanıtlarına dayanan PMI toplamı, özel sektör faaliyetlerinde bir daralma olduğunu gösteren 50 puanlık eşiğin altına düştü.
Özellikle Euro bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya zor durumda. 2023'teki yüzde 0,3'lük daralmanın ardından 2024'te de yüzde 0,2 oranında tekrar küçüleceği tahmin ediliyor.
ECB'nin perşembe günü almış olduğu faiz indirimi kararı, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen ay faiz oranlarını 50 baz puan düşürerek 2020 başından bu yana ilk kez indirime gitmesinin ardından geldi.
euronews