Euro, Eylül ayı sonunda 15 ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra ABD doları karşısında düşüş trendine girdi.
Euro, bugün açıklanacak kritik Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı öncesinde ABD doları karşısında zayıflamaya devam etti.
EUR/USD paritesi Eylül ayındaki en yüksek seviyesi olan 1,12'den yüzde 3 düşerek perşembe günü Asya seansında 1,18'in ortalarına geriledi.
Piyasalar, ECB'nin faiz oranını yüzde 0,25 daha düşürerek mevduat oranını yüzde 3,25'e indirmesini bekliyor. Ancak, ECB'nin beklenenden daha şahin duruş benimsemesi halinde, piyasalar beklenen üçüncü faiz indirimine zaten tepki vermiş olduğundan, bu durum Euro'da bir toparlanmayı tetikleyebilir.
Faiz indiriminde şahin duruş senaryosu
Beklentilerin aksine, ECB piyasanın beklediği kadar güvercin olmayabilir. Şahin bir sürpriz, Euro'da keskin bir toparlanmaya neden olabilir ve Euro Bölgesi devlet tahvili getirilerini yukarı çekebilir. Piyasa katılımcıları faiz indirimlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini beklerken, merkez bankası muhtemelen gevşeme döngüsünde kademeli bir yaklaşımı sürdürecektir.
Nitekim Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın ön verilerine göre Euro Bölgesi'nde enflasyon eylül ayında yıllık bazda yüzde 1,8 ile hedefin altında bir seviyeye geriledi. ECB'nin kararından önce bugün açıklanacak olan nihai veriler genellikle ilk tahminle uyumludur, yani enflasyon yukarı yönlü revize edilmediği sürece yüzde 0,25'lik faiz indirimi beklentilerini değiştirmesi olası değildir.
Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi'nde konuşan ECB Başkanı Christine Lagarde, "İleriye baktığımızda, enflasyon bu yılın dördüncü çeyreğinde geçici olarak artabilir, ancak son gelişmeler enflasyonun zamanında hedefe döneceğine dair güvenimizi güçlendiriyor. Ekim ayındaki bir sonraki para politikası toplantımızda bunu dikkate alacağız," diyerek faiz indirimi olasılığını teyit etti.
Ancak ECB'nin "verilere bağlı bir yaklaşım" izleyeceğini de kaydeden Lagarde, "Politika faizleri amacımıza ulaşmak için gerekli olduğu sürece yeterince kısıtlayıcı tutulacaktır. Belirli bir faiz patikası için önceden taahhütte bulunmuyoruz," dedi.
ING Research Küresel Makro Başkanı Carsten Brzeski bir raporunda, "şahin bir sürprizin tamamen göz ardı edilemeyeceğini" vurguladı.
Brzeski, "Faiz indirimi kararı, piyasaların şu anda düşündüğünden çok daha tartışmalı olacaktır," diye ekledi.
Euro uzun vadede zayıf kalabilir
Bir para biriminin değeri, temel ve piyasa odaklı faktörlerin birleşiminden etkilenir. Temel unsurlar arasında merkez bankası faiz oranları, enflasyon, ekonomik gidişat ve siyasi ve ekonomik istikrar yer almaktadır. Şu anda, tüm bu temel unsurlar, hedefin altındaki enflasyon, ekonomik durgunluk, siyasi belirsizlik ve ECB'nin gevşeme döngüsü nedeniyle Euro'yu aşağı çekiyor gibi görünüyor.
Moomoo Financial Inc. şirketinin Pazar Stratejisti ve Ticari Direktörü Michael McCarthy Euronews'e yaptığı açıklamada, "Lagarde'ın 'toplantıdan toplantıya' yaklaşımını yeniden vurgulayacağı neredeyse kesin olsa da, büyüme ve enflasyon verilerindeki düşüş trendi bu açıklamanın muhtemelen göz ardı edileceğini gösteriyor. Açıklamanın ardından Euro'da küçük bir sıçrama bekliyorum, ancak para birimi muhtemelen iki buçuk yılın en yüksek seviyelerinden geri çekilerek orta vadeli düşüş trendini sürdürecektir," dedi.
Ayrıca, piyasalar "ABD'deki en güvercin senaryolardan" uzaklaştıkça, Euro üzerindeki son aşağı yönlü baskının ABD dolarının gücüyle daha da arttığına dikkat çekti.
ABD Merkez Bankası (Fed), Eylül ayında yüzde 0,5'lik önemli bir faiz indirimiyle gevşeme döngüsünü başlatmış ve başlangıçta ABD dolarını düşürmüştür. Ancak, ABD'den gelen ve özellikle iş gücü piyasasında etkili olan bir dizi ekonomik verinin ardından dolar bu ay toparlandı. Para piyasaları, şu anda Fed'in kasım ayında daha önce beklenen yüzde 0,5'lik faiz indirimi yerine yüzde 0,25'lik bir faiz indirimi yapacağını öngörüyor. İki merkez bankası arasındaki zıt politika beklentileri, Euro'nun ABD doları karşısında zayıflamasına neden oluyor.
euronews