Avrupa
Giriş Tarihi : 07-11-2022 11:13   Güncelleme : 07-11-2022 11:40

Avrupalılar 2009'dan bu yana fakirleşiyor

Avrupalılar 2009'dan bu yana fakirleşiyor

New Economics Foundation (NEF) ve Finance Watch tarafından yayınlanan bir rapora göre Avrupa'da 2009'dan bu yana uygulanan kemer sıkma uygulamaları başarısız oldu ve Avrupalılar bu politikalar nedeniyle yıllık ortalama üç bin euro fakirleşti.

Rapor, kemer sıkma politikalarının daha hafif seyirde uygulanması halinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin kamu hizmetlerine kişi başına yılda bin euro daha fazla harcama olanağı sağlayabileceğine dikkat çekti.

"Son on yıllık kemer sıkma politikaları Avrupa ekonomilerine zarar verdi ve yaşam standardımızın iyileşmesini engelledi" diyen NEF'in makro-ekonomi program sorumlusu Frank Van Lerven, "Borç ve bütçe açığını azaltma saplantısı ne ekonomik büyümeyi arttırdı ne de borçları düşürdü. Bunun yerine kemer sıkma politikaları Avrupa ülkelerini potansiyel gücünden uzaklaştırdı" ifadelerini kullandı.

Kemer sıkma önlemlerinin Avrupa'yı Covid-19'dan ve Ukrayna'daki savaşın yol açtığı krizden kaynaklanan ekonomik şoklara karşı daha savunmasız bıraktığını da işaret eden raporda, "Kesintiler bu kadar şiddetli olmasaydı, AB hükümetlerinin elinde yeşil projeler de dahil altyapı projelerine harcayabilecekleri ek 533 milyar euro mevcut olabilirdi" tespitine yer verildi. 

Bu miktarın özellikle enerji fiyatlarındaki artışların etkisini hafifletmeye yardımcı olabileceği vurgulandı.

 

"Rapor dengeli bakış açısı sunmuyor"

Ancak Avrupa Liberal Forumu Geçici İcra Direktörü Antonios Nestoras, euronews'e yaptığı açıklamada raporun bulgularının dengeli bir bakış açısı sunmadığını ve diğer önemli faktörleri dikkate almadığını belirtti. 

Raporu eleştiren Nestoras, kamu harcama seviyelerinin toplumda sadece bir zenginlik temeli oluşturulduğunda etkin bir şekilde yönetilebileceğini söyledi.

"Zenginlik yaratmamız gerekiyor. Vatandaşlara ve şirketlere de bu zenginliği yaratmaları için eşit bir oyun alanı sağlamalıyız" diyen Nestoras, "Çabalarımızı zenginlik yaratmaya odaklamadığımız sürece para nereden gelecek? Bu, bu rapor ve genel olarak kamu politikaları tarafından yanıtlanmayan bir soru" ifadelerini kullandı.

'Uzun vadeli bir yaklaşım gerekli'

Avrupa Komisyonu gelecek çarşamba 2023'te Avrupa Birliği'nin mali kurallarında yapacağı değişiklikleri açıklayacak. 

Bu çerçevede yürütme organının her bir üye ülkeye özel borç azaltma yolları önermesi bekleniyor. NEF'te kıdemli kampanya sorumlusu Sebastian Mang ise harcama kurallarının gelecekte gevşetilmesi gerektiğini vurguluyor. 

euronews'e konuşan Mang, Avrupa'nın 2024'ten sonra ihtiyacı olan şey, her yeni krize geçici yanıtlar vermek yerine, amaca uygun uzun vadeli bir yaklaşımdır. Kemer sıkma ekonomisi başarısız bir deney oldu. Gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) düşük büyüme, hükümetlerin vergi gelirlerinde düşüşe yol açarak devlet borçlarını arttırdı" dedi. 

Kemerler sıkıldı, kamu borçları arttı

NEF ve Finance Watch'un raporu Yunanistan ve İtalya gibi daha fazla kemer sıkan ve kamu harcamalarında kesintiye giden ülkelerin aslında daha yüksek kamu borcu seviyelerine ulaştığını savunuyor. 

Tedbirlerin harcanabilir gelir üzerindeki etkisi konusunda da farklılıklar tespit eden çalışma, Almanya'da maaşların finansal kriz öncesine kıyasla sadece yüzde 1 oranında düştüğünü işaret ederken, krizden en çok etkilenen ülkelerden İrlanda ve İspanya'da ortalama yüzde 27 oranında azaldığını gösterdi. 

Raporda yer alan bir anket ise halkın yüzde 70'inin kemer sıkma politikalarının yeniden uygulamaya konulması halinde yaşanabileceklerden endişe duyduğunu gösterdi. Yine yüzde 70'lik bir kısım kamu borçlarının kendilerini endişelendirdiğini dile getirdi. 

Bununla birlikte ankete katılanlar eğitim, sağlık ve sosyal bakım gibi "hayati" kamu hizmetlerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

LMLM

LM