Yunanistan
Giriş Tarihi : 19-09-2022 21:10   Güncelleme : 20-09-2022 01:53

Basında gündem oldu; Yunanistan’da monarşi tartışması

Basında gündem oldu; Yunanistan’da monarşi tartışması

İngiliz basını, Yunanistan'da yaklaşık 50 yıl önce kaldırılan monarşiyi geri getirdi. Olay kısa sürede Yunan basınında ve sosyal medyada gündem olurken, ülkede monarşi tartışması başladı.

Bugün pek çok kişiye şaşırtıcı gelecek olsa da, Yunanistan 1974 yılına kadar resmi olarak monarşi ile yönetiliyordu. Ancak neredeyse 50 yıl önce var olan sistem bir referandum ile kaldırıldı ve kral, prens, dük gibi unvanlar tamamen alınıp Yunanistan’ın bugün de var olan parlamenter sistemli yönetimine geçiş yapıldı.

Ancak İngiliz yayın kuruluşu BBC, deyim yerindeyse tarihi yeniden yazdı ve Yunanistan’a monarşiyi geri getirdi. BBC’nin Kraliçe 2 Elizabeth’in cenaze töreninden bahsederken, eski Kral’ın oğlu Pavlos Glixburg’u ‘veliaht prens’ olarak niteledi.

İngiliz medyasında Yunanistan’ın monarşiye dönmesini isteyen sadece BBC de değildi. İngiliz Daily Mail gazetesi de Pavlos Glixburg’u “Yunanistan’ın prensi” olarak yazdı.

Eski Kral Constantine ve eşi Anne Marie 2013 yılından beri Yunanistan’da yaşıyor

YUNANİSTAN’DA GÜNDEM OLDU


İngiliz medyasından arka arkaya gelen monarşi ısrarı ise Yunanistan’da gündem oldu. Yunan basını haberi ilk sayfalarından duyururken, ‘İngiliz basını Yunanistan’da monarşiyi geri getirdi’ başlıkları atıldı, gazetelere sitem etildi.

Olay sosyal medyada da kısa sürede gündem oldu. Bazı kullanıcılar, İngilizlerin Kraliçe 2. Elizabeth’in cenazesine yoğunlaştığını ve sadece ‘gaf’ yaptığını söylerken, diğerleri de Yunanistan’daki monarşiyi sorguladı. Ülkede kısa sürede monarşi tartışması başladı…

Yunanistan’ın son kralı 2. Constantine, 1974 yılında yapılan halk oylaması ile tahtını kaybetmişti. 

2. Constantine, Şubat 1981’e kadar ülkesine geri dönemedi. Şubat 1981’de hükûmet, annesi Kraliçe Frederika’nın cenaze töreni için Kraliçe’nin Tatoi sarayındaki aile mezarlığına katılabilmesi için birkaç saatliğine dönmesine izin verdi.

2013 yılında Constantine Yunanistan’a geri döndü.

O ve eşi Anne-Marie şu anda Mora Yarımadası’ndaki Porto Cheli’de yaşıyor.

Oğlu Pavlos Glixburg ise sosyal medya hesaplarında ‘Pavlos Veliaht Prensi’ ismini kullanmayı sürdürüyor…

LMLM

LM