Ελληνικά
Giriş Tarihi : 10-03-2023 11:48

Σουηδία: Στη Βουλή νομοσχέδιο για την τρομοκρατία με το βλέμμα στην Τουρκία

Σουηδία: Στη Βουλή νομοσχέδιο για την τρομοκρατία με το βλέμμα στην Τουρκία

Η σουηδική κυβέρνηση κατέθεσε στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ελπίζοντας να πείσει την Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο νέος νόμος, οι εργασίες για τον οποίο ξεκίνησαν το 2017, αφότου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου στη Στοκχόλμη σκοτώνοντας πέντε άτομα, θα προβλέπει την ποινικοποίηση για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε η κυβέρνηση.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Τουρκία ανέφερε πρόσφατα ότι θα εγκρίνει μόνο το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Άλλα κράτη μέλη ελπίζουν ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα ενταχθούν στη Συμμαχία στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η Άγκυρα θέλει το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη ειδικότερα να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γραμμή κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας και της Φινλανδίας, και μια άλλη οργάνωση που η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

LMLM

LM