SAĞLIK
Giriş Tarihi : 01-03-2023 11:21

Belirtilere dikkat! Safra kesesi hastalığı uzun yıllar fark edilemeyebilir!

Belirtilere dikkat! Safra kesesi hastalığı uzun yıllar fark edilemeyebilir!

Sindirime yardımcı organlardan biri olan safra kesesi ile ilgili sorunların uzun yıllar fark edilemeyeceği noktasında uyarılarda bulunan Doç. Dr. Mahir Kırnap konuyla ilgili tanı ve tedavi yöntemlerinin yanı sıra dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Safra kesesi hastalığı uzun yıllar fark edilemeyebilir! Bu belirtilere dikkat 
Sindirim sistemimiz için oldukça önemli bir yere sahip olan ve armut benzeri görünümündeki safra kesesi ile ilgili Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mahir Kırnap, "Safra kesesi hastalıkları büyük oranda şikayete neden olmadığı için uzun yıllar boyunca fark edilemeyebilir" diyerek uyarılarda bulundu.
"KARACİĞER DOĞRUDAN YA DA DOLAYLI ETKİLENİR"
Safra kesesi hastalığı uzun yıllar fark edilemeyebilir! Bu belirtilere dikkat 
Hastalığı işaret eden bulgulardan yola çıkılarak çeşitli görüntüleme yöntemleri ile tanı konulabildiğini aktaran Doç. Dr. Mahir Kırnap, "Safra kesesinde ortaya çıkan pek çok hastalık, karaciğerin çalışmasını doğrudan veya dolaylı olarak etkiler. Dolayısıyla tanı için ilk olarak karaciğer fonksiyon testleri uygulanır. Kanda, karaciğer fonksiyonlarını gösteren ALT, AST, GGT ve ALP enzimlerinin yüksek olması, karın ağrısı, ateş, sarılık gibi diğer bulgularla birlikte değerlendirilir. Çoğunlukla bu bulgular tanı için yeterlidir. Ancak bazı durumlarda direkt karın grafisi, batın ultrasonografi, MRKP ve bilgisayarlı tomografi gibi ileri görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir" dedi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Doç. Dr. Kırnap, safra kesesi hastalıklarının tedavisi ile ilgili vermiş olduğu bilgilendirmelerde, "En çok tercih edilen yöntem, hastalıklı kesenin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. İltihaplı safra kesesi hastalıklarında ameliyat öncesinde belirli bir süre antibiyotik tedavisi gerekir. Mevcut enfeksiyon, medikal tedavi ile kontrol altına alındıktan sonra safra kesesi genellikle laparoskopik cerrahi yöntemi ile çıkarılır. Karın duvarında belirgin bir açıklık olmadan, birkaç küçük kesi ile gerçekleştirilen operasyon, safra kesesi ile ilişkili pek çok hastalığın tedavisi için en avantajlı yöntemlerden biridir" şeklinde konuştu.

"SAFRA KESESİ HASTALIKLARI ŞİKAYETLERİ ÇOĞUNLUKLA SİNDİRİM SİSTEMİ İLE İLİŞKİLİDİR"
Safra kesesi hastalığı uzun yıllar fark edilemeyebilir! Bu belirtilere dikkat 
Safra kesesi rahatsızlıkları hakkında da Doç. Dr. Kırnap, "Bazı hastalıklar uzun yıllar boyu hiçbir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle safra kesesi hastalıklarını erken saptayabilmek için ortaya çıkabilecek tüm belirti ve bulgular hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir" dedi. Kırnap, taşın safra kanalını tıkaması ile ortaya çıkan safra kesesi hastalığının belirtileri şu şekilde sıraladı: Ani ve hızlı ağırlaşan karnın sağ üst bölgesinde ağrı hissi Sırt ağrısı Sağ omuzda ağrı Bulantı, kusma İdrar renginde koyulaşma Açık renkli dışkı Aşırı gaz ve diğer sindirim problemleri İshal

KİMLER DAHA FAZLA RİSK ALTINDA
Safra kesesi hastalığı uzun yıllar fark edilemeyebilir! Bu belirtilere dikkat 
Kırnap, ayrıca hangi özelliklere sahip kişilerin daha fazla dikkat etmesi gerektiği risk faktörlerini şu şekilde sıraladı:cnnturk

 

LMLM

LM