Ελληνικά
Giriş Tarihi : 19-02-2023 20:09

Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν

Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν

Στη βάση του Ιντσιρλίκ υποδέχθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Άντονι Μπλίνκεν.

Από αυτήν τη βάση, όπου σταθμεύουν κάπου 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες, διοχετεύεται ένα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως της αμερικανικής, προς τις ζώνες που έχουν πληγεί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέπτεται την Τουρκία δυο εβδομάδες μετά το συντριπτικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη χώρα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπρόσθετης βοήθειας ύψους 100 εκατ. δολαρίων για τους σεισμοπαθείς.

"Όταν βλέπουμε την έκταση των ζημιών, τον αριθμό των κτιρίων, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τον αριθμό των κατοικιών που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και εμείς δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή", δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, πριν την άφιξή του στην Ελλάδα την Τρίτη, αναμένεται να συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στις συνομιλίες, πέρα από το ζήτημα του τουρκικού βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να αναζητηθούν τρόποι για ενίσχυση της αμερικανικής βοήθειας προος την Άγκυρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού.

Τα 7,8 Ρίχτερ που έπληξαν την Τουρκία έσπειραν τον όλεθρο. Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ οι άστεγοι εκτιμώνται σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Το οικονομικό κόστος αναμένεται να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά τον σεισμό, οι ΗΠΑ απέστειλαν στην Τουρκία ομάδα ερευνών και διάσωσης, ιατρικές προμήθειες, μηχανήματα θραύσης σκυροδέματος και επιπρόσθετη χρηματοδότηση 85 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία καλύπτει επίσης την Συρία.

Η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργού Εξωτερικών προετοιμάζεται εδώ και κάποιο καιρό, αλλά γίνεται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε πλήρη αντίθεση με ορισμένους από τους προκατόχους του, μεταξύ των οποίων η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεξ Τίλερσον, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίσκεψη μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας τους.

Σύμφωνα με αναλυτές, η καθυστέρηση δείχνει την τεταμένη φύση της σχέσης, η οποία επιδεινώθηκε ιδιαίτερα από το 2019, μετά την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Μολονότι οι ΗΠΑ εξήραν την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να ανησυχούν για την στενή της σχέση με τη Μόσχα, σύμφωνα με ειδικούς.

Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα της καθυστέρησης των υποψηφιοτήτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για προσχώρηση στο NATO, τις οποίες η Τουρκία αρνείται μέχρι στιγμής να επικυρώσει, λέγοντας ότι ιδίως η Στοκχόλμη προσφέρει καταφύγιο σε, όπως τα χαρακτηρίζει, μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Άγκυρα άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι θα εγκρίνει μόνον την ένταξη της Φινλανδίας στον διεθνή οργανισμό.

 

AdminAdmin