Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-06-2023 09:30

Φιντάν και Γκιουλέρ ανέλαβαν καθήκοντα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας

Φιντάν και Γκιουλέρ ανέλαβαν καθήκοντα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας

«Θα συνεχίσουμε την εξωτερική πολιτική στη βάση της εδαφικής μας κυριαρχίας» είπε μεταξύ άλλων ο Χακάν Φιντάν, αντικαταστάτης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο Χακάν Φιντάν ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο επί 13 χρόνια διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, της διάσημης ΜιΤ, συναντήθηκε με τον προκάτοχό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τελετή παράδοσης-παραλαβής. Ο Τσαβούσογλου αποχωρεί από το υπουργείο Εξωτερικών έχοντας διατελέσει επικεφαλής επό 8,5 χρόνια. Και οι δύο πολιτικοί μίλησαν για τον μέλλον της Τουρκίας και τη συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

«Οι τελετές παράδοσης-παραλαβής έχουν ιδιαίτερη σημασία για την παράδοση της χώρας μας. Είναι ένα αντίο από τη μία πλευρά και μια παράδοση σκυτάλης από την άλλη, που δείχνει τη συνέχεια του κράτους ανεξάρτητα με το ποιος είναι υπουργός. Είμαι περήφανος για την δουλειά που κάναμε υπό την ηγεσία του προέδρου της Τουρκίας. Τώρα έχουμε ένα νέο στόχο, να φτιάξουμε τον αιώνα της Τουρκίας» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε στους στόχους που θα υπηρετήσει ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της δημοκρατίας μας και τα 500 χρόνια της διπλωματικής παράδοσης του υπουργείου. Γι αυτό και είμαι χαρούμενος και περήφανος που είμαι εδώ. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να συντηρήσω την ενότητα, την αστφάλεια και την ευημερία του κράτους και του έθνους. Θα συνεχίσω να εκτελώ και να προωθώ το όραμα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής στη βάση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής κυριαρχίας του έθνους μας, χωρίς να σκέφτομαι την οποιαδήποτε σφαίρα επιρροής» είπε ο Χακάν Φιντάν.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ αποχαιρέτησε το προσωπικό και τα στελέχη με τα οποία συνεργάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Δίνει τη θέση του στον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γκιουλέρ είχε αντικαταστήσει τον Ακάρ και στην θέση του αρχηγού των δυνάμεων, όταν ο τελευταίος διορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2018.

euronews

LMLM

LM