Ελληνικά
Giriş Tarihi : 12-09-2022 12:50

Ουκρανία: Η «μεγάλη αντεπίθεση»

Ουκρανία: Η «μεγάλη αντεπίθεση»

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας πως μέσα σε 24 ώρες ανακατέλαβε «περισσότερες από 20 τοποθεσίες», στο πλαίσιο της αντεπίθεσής του εναντίον του ρωσικού στρατού.

Την ίδια ώρα, διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στο Χάρκοβο υποστήριξε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν κατά την αντεπίθεσή τους οκταπλάσιες από τις ρωσικές. «Η απελευθέρωση τοποθεσιών από τους ρώσους κατακτητές συνεχίζεται στις περιφέρειες του Χαρκίβ (Χάρκοβο) και του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός με την πρωινή αναφορά του.

Στο σύνολο της γραμμής του μετώπου, «οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να διώξουν τον εχθρό από περισσότερες από 20 τοποθεσίες» μέσα σε 24 ώρες, πρόσθεσε. «Κατά την υποχώρησή τους, τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν εσπευσμένα τις θέσεις τους και διαφεύγουν», διαβεβαίωσε ο στρατός στην ίδια αναφορά.

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ανακαταλάβει περίπου 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών της, κυρίως στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Την Κυριακή το βράδυ, σε περιφέρειες στην ανατολική, τη βόρεια, τη νότια και την κεντρική Ουκρανία, σημειώθηκαν μεγάλες διακοπές της ηλεκτροδότησης, οι οποίες αποδίδονται από τις ουκρανικές αρχές σε ρωσικά πλήγματα. Κοντά στο Χάρκοβο, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός αριθμός 5, ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας, επλήγη, σύμφωνα με την προεδρία.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γρήγορα σε μέρος των περιοχών που επλήγησαν. Στην περιφέρεια του Χαρκόβου, «το 80%» της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης έχει αποκατασταθεί, ανέφερε το στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας Κιρίλο Τιμοσένκο.

Στο μεταξύ, διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στην ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, ο Βιτάλι Γκάντσεφ, υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατά την ουκρανική αντεπίθεση - αστραπή στην περιοχή ήταν οκταπλάσιες από τις ρωσικές και τις φιλορωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, ο Γκάντσεφ δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τοποθεσίες τις οποίες κρατούσαν οι Ρώσοι στις βόρειες περιοχές της περιφέρειας, ανοίγοντας δίοδο προς τα σύνορα με τη Ρωσία, και ότι «περίπου 5.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν προς τη Ρωσία».

Ο Γκάντσεφ δήλωσε πως «η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη ώρα με την ώρα» και πρόσθεσε πως τα σύνορα με την περιφέρεια Μπελγκορόντ της Ρωσίας είναι τώρα κλειστά. Το Reuters αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές από το πεδίο της μάχης.

LMLM

LM