Ελληνικά
Giriş Tarihi : 27-02-2023 19:26

Γιατί το περπάτημα είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου

Γιατί το περπάτημα είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου

Το περπάτημα χωρίς να είναι ιδιαίτερα δύσκολο σου χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής. Αποτελεί δηλαδή μια μια win-win επιλογή -σε αντίθεση με ό,τι άλλο συμβαίνει στην καθημερινότητά μας, όπου κάθε πράγμα έχει το τίμημά του. Οπότε, πραγματικά, δεν θα έπρεπε να το συζητάμε τώρα. Θα έπρεπε απλά να το ξεκινήσεις.

Επειδή όμως είναι πολύ πιθανό να είσαι άπιστος Θωμάς και να μη σου αρκεί αυτό, εμείς έχουμε μια ωραιότατη έρευνα να σου παρουσιάσουμε. Και να ξέρεις πως αν δεν σε πείσει ούτε αυτό, τότε ίσως επιστρατεύσουμε τα μεγάλα μέσα: τον ύμνο των Pantera με τίτλο “Walk”, όπου η γοητευτική αγριοφωνάρα του τραγουδιστή δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια.

Η έρευνα

Σκέψου σε τι εποχές ζούμε: social media, ταχύτητες φωτός στην επικοινωνία, τα πάντα είναι «μηχανογραφημένα» στο ίντερνετ, τα πάντα μπορούν να γίνουν μέσω delivery. Μπορείς να μιλήσει με τη μάνα σου στο Skype (αντί να πας να τη δεις), να παραγγείλεις ό,τι φαγητό τραβάει η όρεξή σου από τις 4 γωνιές του πλανήτη μονάχα με ένα κλικ στο κινητό σου στα άπειρα φαγάδικα με ethnic food που έχουν πια ξεφυτρώσει και γενικά να μην το κουνήσεις ρούπι από τον καναπέ σου.

Με άλλα λόγια δεν χρειάζεται να περπατήσεις ποτέ -αφού ως γνωστόν δεν πας ούτε στο περίπτερο με τα πόδια, πόσο μάλλον στη δουλειά σου. Μπράβο. Εύγε! Την υγεία σου όμως την σκέφτηκες;

Μάλλον όχι, αφού αν το είχες κάνει θα άκουγες τις εκκλήσεις των διάφορων οργανισμών υγείας, οι οποίοι μιλάνε για απαραίτητα 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα ανεξαρτήτως ηλικίας. Και επειδή δε θες να κάνεις τίποτα δύσκολο, δε σου μένει παρά αυτό: να ξεκινήσεις το περπάτημα.

Κι εδώ είναι που ερχόμαστε να ενισχύσουμε το επιχείρημά μας με αυτή τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε. Μιας κι αποδεικνύει ότι εκτός από τα συνηθισμένα προτερήματα που έχει για την υγεία το περπάτημα (μείωση της πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων σχετικών με την καρδιά, το ζάχαρο και διάφορα είδη καρκίνου), το περπάτημα που λες λίγο ως πολύ καταπολεμεί σχεδόν κάθε αιτία που φέρνει τον θάνατο πιο κοντά μας.

Η έρευνα που στηρίχθηκε στα δεδομένα 140 χιλιάδων ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort έδειξε, εν ολίγοις, ότι όλες οι «αιτίες θνησιμότητας» απομακρύνονται αισθητά όταν κάποιος περπατάει.

«Το περπάτημα έχει χαρακτηριστεί ως η τέλεια ''μορφή άσκησης'' επειδή είναι απλό, δεν κοστίζει, είναι βολικό καθώς δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό και μπορεί να το κάνει ο καθένας ανεξαρτήτως ηλικίας» δήλωσε η Δρ. Alpa Patel, επικεφαλής της έρευνας.

«Με το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 65 ετών να αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2030, οι άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο της υγείας καλό θα ήταν να ενθαρρύνουν το κοινό να περπατάει -ακόμη κι αν δεν μπορούν να καταφέρουν το ελάχιστο επιθυμητό χρόνο περπατήματος την εβδομάδα» συμπλήρωσε.

Κατάλαβες, λοιπόν, γιατί δεν πρέπει να περπατάς ή πρέπει να σου βάλουμε τον heavy metal ύμνο που μνημονεύσαμε στην αρχή;

Walk λέμε!gr.askmen.com

LMLM

LM