Ελληνικά
Giriş Tarihi : 08-03-2023 14:15   Güncelleme : 08-03-2023 14:53

Ξύλο μεταξύ βουλευτών μέσα στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας

Ξύλο μεταξύ βουλευτών μέσα στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας

Σε… ρινγκ μετατράπηκε το κοινοβούλιο της Γεωργίας στην Τιφλίδα.

Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια και άρχισαν να ανταλλάσουν γροθιές την ώρα που κοινοβουλευτική επιτροπή συζητούσε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων», που σύμφωνα με τους επικριτές του έχει διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα της δρακόντειας νομοθεσίας που ισχύει εδω και μια δεκαετία στη γειτονική Ρωσία και χρησιμoποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να «σιγήσει» την αντιπολίτευση.

Ο υπό ψήφιση νόμος επιβάλει στις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της ετησιας χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως ξένοι πράκτορες στα Μητρώα του υπουργείου Δικαιοσύνης της Γεωργίας. Στο επεισόδιο πρωταγωνίστησαν ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ενιαίου Εθνικού Κινήματος.

Περισσότερες από 60 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν, εφόσον περάσει ο νόμος. Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομε Ζουραμπισβίλι προανήγγειλε ότι θα ασκήσει βέτο, καθώς υποστήριξε ότι αν εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο το κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέψει το προεδρικό βέτο.euronews

LMLM

LM