Ελληνικά
Giriş Tarihi : 20-05-2023 23:58

Κρούσματα περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου

Κρούσματα περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου

Δύο στους τρεις θανάτους δημοσιογράφων γίνονται εκτός εμπολέμων περιοχών

Ο Γαλλοβόσνιος εικονολήπτης του Γαλλικου Πρακτορείου Αρμάν Σόλντιν και η Αμερικανοπαλαστίνια ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα Σιρίν Αμπού Ακλέχ σκοτώθηκαν φέτος σε εμπόλεμες ζώνες. Αλλοι δημοσιογράφοι, οπως η Δαφνη Καρουάνα Γκαλίθια, η Αννα Πολιτόφσκαγια, ο Τζαμάλ Κασόγκι και ο Γιαν Κούτσιακ δολοφονήθηκαν εν καιρώ ειρήνης, επειδή ενοχλούσαν οι αποκαλύψεις τους. Όπως και οι Ελληνες Γιωργος Καραϊβάζ, Σωκράτης Γκιόλιας και τόσοι άλλοι.

Απειλές, βία, αυθαίρετες συλλήψεις καθημερινά υπονομεύουν το έργο του ελεύθερου Τύπου και της ανεξάρτητης και αδέσμευτης δημοσιογραφίας. Ο Γκιγέρμε κανέλα Ντε Σόουζα Γκοντόϊ, επικεφαλής του τμήματος Ελευθερίας Έκφρασης και Ασφάλειας Δημοσιογράφων της UNESCO, αναφέρει: «Η κατάσταση είναι κακή παντού, επειδή τα νέα είδη εγκλημάτων, ιδιαίτερα τα ψηφιακά, δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή χώρα. Διαπιστώσαμε ότι το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει βιώσει τη συρρίκνωση της ελευθερίας της έκφρασης τα τελευταία πέντε χρόνια».

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNESCO για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και τον κίνδυνο ατιμωρησίας όσων διαπράτουν εγκλήματα σε βάρος τους, το 2021 το 36% των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν, έχασαν τη ζωή τους σε εμπόλεμες ζώνες. Οι υπολοιποι, περίπου δύο στους τρεις, εκτός αυτών, εν καιρώ ειρήνης δηλαδή.

Το Μεξικό, η Κίνα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είναι γνωστό ότι θεωρούνται χώρες αφιλόξενες για τον Τύπο. Αλλά ακόμη και στην Ευρώπη υπάρχουν απειλές. Η Μαφία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά ιδιαίτερα απασχολεί τις διεθνείς οργανώσεις και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Η Παουλίν Αντες Μεβελ από τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα αναφέρει: «Μπορούμε να δούμε ότι τα Βαλκάνια χτυπούν την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατάσταση καταστροφική για την ελευθερία του Τύπου. Η ρωσική παραπληροφόρηση γεμίζει τη Σερβία. Αυτές οι χώρες όμως, που μπορεί να είναι μέρος της διεύρυνσης, δεν πρέπει να διαθέτουν εργαστήρια παραπληροφόρησης, ούτε να προστατεύουν εγκληματικές ομάδες ή μαφιόζικες οργανωσεις που επιτιθενται σε δημοσιογράφους».

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Παγκόσμια Ημερα Ελευθεριας του Τυπου, το Συμβουλιο της Ευρωπης κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταστήσουν πολιτική τους προτεραιότητα την προστασία της δημοσογραφίας, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα προστατεύσουν την ελευθερία και την δημοκρατία.

AdminAdmin