Ελληνικά
Giriş Tarihi : 14-02-2023 11:05

Αλλάζουν οι πινακίδες όλων των αυτοκινήτων - Πώς θα είναι οι νέες

Αλλάζουν οι πινακίδες όλων των αυτοκινήτων - Πώς θα είναι οι νέες

Από το ερχόμενο φθινόπωρο οι πινακίδες όλων των αυτοκινήτων στην Ε.Ε. θα αποκτήσουν νέα χαρακτηριστικά που θα διαφοροποιούν ελαφρώς τη μορφή τους.

Οι πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που ταξινομούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν την ίδια μορφή από τις αρχές του αιώνα. Η πλειοψηφία των χωρών μελών έχει καθιερώσει τις άσπρες πινακίδες, με μία μπλε λωρίδα που περιλαμβάνει την σημαία της Ε.Ε. και τα «διακριτικά» γράμματα της χώρας. Στην περίπτωση της χώρας μας αυτά είναι τα GR.

Όμως, οι πικακίδες κυκλοφορίας οχημάτων ορισμένων χωρών την κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης έχουν «διακριτικά» γράμματα που δεν είναι κατανοητά από όλους και δίνουν λάθος εντύπωση για την χώρα ταξινόμησης.

Για αυτόν τον λόγο, χώρες όπως η Λιθουανία θα προχωρήσουν σε μία προσθήκη που θα τις διαφοροποιήσει ελαφρώς και θα τις κάνει πιο κατανοητές. Σύμφωνα μάλιστα και με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, οι κάτοικοι της χώρας είναι που «ένιωσαν την επιθυμία» να ξεχωρίσουν περισσότερο εν κινήσει.

Για παράδειγμα, πολλοί Λιθουανοί θα έφτιαχναν εξατομικευμένες πινακίδες με συντομογραφίες που αναφέρονται στη χώρα ως «LIT» και όχι «LT», προκειμένου να ξεχωρίζουν από τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων των γειτονικών χωρών.

Έτσι λοιπόν, με οδηγό το παράδειγμα που έχει δώσει η Γερμανία με τα διακριτικά σήματα των πόλεων ανάμεσα στα γράμματα, η Λιθουανία θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο να τοποθετεί το κόκκινο ενθόσημο της χώρας, ανάμεσα στην κάθετη μπλε λωρίδα και τον αριθμό.

Η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση των Λιθουανών δεν αλλάζει κάτι στις υπάρχουσες πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων της χώρας και οι ιδιοκτήτες αυτών δεν είναι υποχρεωμένοι σε αλλαγή.

Οι υπάρχουσες πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων της Λιθουανίας υφίστανται από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. το 2004. Οι πρώτες κοινές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων της Ε.Ε. πρωτοεμφανίστηκαν στην Ολλανδία το 2000 και μετά ακολούθησαν όλα τα κράτη μέλη.

Όπως φαίνεται όμως, ορισμένες χώρες δεν είναι ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα και θα προχωρήσουν σε μικρές αλλαγές για να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητά τους. Κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί και στη χώρα μας, κυρίως όμως για αισθητικούς λόγους.carandmotor

LMLM

LM