DÜNYA
Giriş Tarihi : 24-02-2023 12:12

Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers'tan 'resesyon kaçınılmaz' uyarısı

Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers'tan 'resesyon kaçınılmaz' uyarısı

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, stokların satışlara göre daha fazla artması, şirketlerin siparişler konusunda endişelerini dile getirmesi ve düşük seviyedeki tüketici tasarruflarının tükenmesi sebebiyle ABD ekonomisi için endişe verici sinyaller gördüğünü söyledi. 
Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers verdiği bir röportajında, ABD ekonomisi için yeni uyarılarda bulundu.

Ekonominin genel durumuyla birlikte hareket eden göstergelerinin çok güçlü göründüğünü belirten Summers, çok daha fazla endişe verici bazı sinyallerin olduğunun da altını çizdi.

Summers bu sinyalleri, stokların satışlara görece daha fazla artması, şirketlerin siparişler konusunda endişelerini dile getirmeleri, şirketlerin yüksek ücretli çalışan sayısının yaptıkları üretimle kıyaslandığında çok yüksek gözükmesi ve düşük seviyedeki tüketici tasarruflarının tükenmesi olarak sıraladı.

ABD’de perşembe günü açıklanan veriler ise bu endişeleri destekleyen bir tablo çizdi. 

Buna göre, dördüncü çeyrek yıllıklandırılmış GSYH’nin bir önceki çeyreğe göre değişimi verinin ikinci okumasında yüzde 2,9’dan yüzde 2,7’ye revize edildi.

Aşağı yönlü revizyonda tüketim harcamalarında yaşanan düşüş etkili oldu. Enflasyon görünümü için izlenen GSYH fiyat endeksi ile çekirdek PCE de yukarı yönlü olarak güncellendi.

Summers ayrıca, ABD'nin işsizlik oranı yüzde 4'ün altına düştüğünde ve enflasyon yüzde 4'ün üzerine çıktığında bir resesyondan kaçınmayı başardığı tarihte bir başka örneğin olmadığının da altını çizdi.

LMLM

LM