Από τον Οκτώβριο το θέατρο Faust ετοιμάζεται να υποδεχτεί στη σκηνή του το τελευταίο έργο του Θανάση Τριαρίδη, του ακτιβιστή συγγραφέα που αρνήθηκε την βράβευσή του «από ένα κράτος που κάνει επαναπροωθήσεις και σκοτώνει µετανάστες».
Πρόκειται για «Το τηλεφώνημα», γραμμένο το 2021, μέσα στο οποίο ο ουμανιστής συγγραφέας ανακαλύπτει ένα νέο ωμό θεατρικό είδος.
Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Κώστας Φιλίππογλου ενώ τον μοναδικό ρόλο του θα ερμηνεύσει ο Χάρης Τζωρτζάκης
Ο Θανάσης Τριαρίδης, είναι από τους πλέον σημαντικούς και πολύγραφότατους σύγχρονους λογοτέχνες στην χώρα μας. Παρόλο που τα θεατρικά έργα αποτελούν το βασικό κορμό του έργου του (με πάνω από 25 έργα τα οποία έχουν ανέβει σε πάνω από 50 παραστάσεις), έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή διηγημάτων, μυθιστορημάτων, ποίησης ακόμα και παραμυθιών, ενώ έχει διακριθεί και για τα αισθητικά δοκίμια του. Αξίζει να σημειωθεί, πως όλα του τα έργα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τον Δημήτρη Τάρλοου λειτουργούν τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία, αναδεικνύοντας με επιτυχία νέους ανθρώπους που εντρυφούν στη γραφή σύγχρονου ελληνόγλωσσου θεατρικού κειμένου.
Ο αγαπητός φίλος Θανάσης Τριαρίδης γράφει,
«Η φωτογραφία είναι λίγο παλιότερη - η είδηση όμως είναι εξαιρετικά καινούρια. Το ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ έρχεται - ξεκινάει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα σε σκηνοθεσία του Κώστα (Kostas Costas Philippoglou Filippoglou) με τον Χάρη Τζωρτζάκη στην σκηνή. Θα είναι μια παράσταση που θα την κάνουμε από μόνοι μας, επειδή το θέλουμε ("κατά δαίμονα εαυτού" θα το έλεγαν οι γραμματικοί της Αλεξάνδρειας), χωρίς επιχορηγήσεις, κράτος, φορείς, κρατικά φράγκα, μια νύχτα στην Επίδαυρο, ένα απόγευμα στην Ίδρυμα, ένα πρωινό στο Εθνικό, ένα βραδάκι στο Φεστιβάλ, ΧΩΡΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, μόνοι μας, για να λέμε ό,τι θέλουμε και όπως το θέλουμε, ενάντια στο έθνη, τις θρησκείες, στα κράτη που σκοτώνουν τους μετανάστες, ενάντια στους εαυτούς μας που σκοτώνουμε τα ζώα. Εντάξει, οι πρόβες δεν θα είναι πληρωμένες, ίσως να γίνονται σε μπαλκόνια (βλέπε την φωτογραφία), μπορεί και σε πάρκα, θα ξεκινήσουμε από το Faust στις 16 Οκτωβρίου, θα βάλουμε τα έξοδα όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πολιτικό θέατρο, αν αποτύχει θα είμαστε φίλοι, αν επιτύχει πάλι θα είμαστε φίλοι (δηλαδή ακριβώς το ίδιο). Θα γίνουν και τρελά βίντεο, θα καρφώσουμε και προτζέκτορες στα ταβάνια - και μετά τις παράστάσεις θα γίνονται και συζητήσεις για το πόσο κάθαρμα είναι αυτός που βλέπει τον φόνο και σιωπά επειδή τον έχει συνηθήσει. Και μακάρι να είμαστε γεροί και να το παίξουμε το εργάκι εκεί που μας ξέρουνε και που τους ξέρουμε: σε υπόγεια, σε γκαράζ, σε ταράτσες, σε άλλες πόλεις και σε χωριά, στου διαόλου την μάνα (όπου προσωπικά θα ήθελα να ανήκω).
Αυτά τα λίγα ως εισαγωγή.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται για το τι λέει αυτό το έργο ακολουθούν λίγα λόγια:
«Σε ένα σύμπαν παράλληλο με το δικό μας ένα νέο είδος θεάτρου σαρώνει τις σκηνές του κόσμου. Πρόκειται για το περίφημο Delimmatic Theater – το Θέατρο του Διλήμματος (σε συντομογραφία: Delthi). Σύμφωνα με αυτό το είδος ο ηθοποιός πρέπει να πυροβολήσει επί σκηνής ένα ζώο με την συναίνεση κάποιου θεατή/ακροατή – ή, εάν δεν τα καταφέρει, να πυροβολήσει το κεφάλι του. Δηλαδή είναι κάτι σαν τις ταυρομαχίες – πολύ ζωντανό και διόλου βαρετό» και συνεχίζει: «¨Το τηλεφώνημα¨ είναι μια τέτοια παράσταση Διλημματικού Θεάτρου. Ο ήρωάς της προσπαθεί να πείσει τους συνομιλητές του στο τηλέφωνο πως η συναίνεση στον φόνο είναι η καθημερινή τους κανονικότητα – άρα η συναίνεση τους για τον φόνο του σκύλου είναι απολύτως λογική. Ευτυχώς αυτή η ιστορία της συναίνεσης στους καθημερινούς φόνους (των ζώων, των μεταναστών, των πεινασμένων) εξελίσσεται σε ένα παράλληλο σύμπαν – και όχι στο δικό μας».
Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στον θέατρο Faust, από τον Οκτώβριο του 2023.