Avrupa
Giriş Tarihi : 02-09-2022 11:41

Gorbaçov için devlet töreni yapılmayacak

Gorbaçov için devlet töreni yapılmayacak

Sovyetler Birliği'nin 91 yaşında ölen son lideri Mihail Gorbaçov için Cumartesi günü cenaze töreni düzenlenecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Gorbaçov'un naaşını ziyaret edip çiçek bıraktı ama cenaze törenine katılmayacak. Eski lider için devlet töreni de yapılmayacak.
Svyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, 30 Ağustos tarihinde tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında hayatını kaybetti.

Gorbaçov'un naaşı, hastanenin yas salonunda ziyarete açıldı.

Gorbaçov'un cenaze töreni Cumartesi günü yapılacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cenazeye katılmayacağı açıklandı.

Kremlin Sözcüsü, Başkan'ın programının cenazeye katılmasına imkan vermediğini, bu nedenle hastane ziyaretine karar verdiğini söyledi.

Moskova Merkez Klinik Hastanesi'ne giderek Gorbaçov'a son görevini gerçekleştiren Putin, bir buket kırmızı gülü Gorbaçov'un tabutuna koyarken görüntülendi.

Sovyetler Birliği'nin son lideri için devlet töreni de yapılmayacak.

Nikita Kruşçev'den bu yana ilk kez bir Rus lidere resmi tören düzenlenmeyecek. Ancak Kremlin Sözcüsü, cenazenin tören kıtası gibi devlet töreninde yapılan bazı uygulamaları içereceğini belirtti. Töreni hükümetin organize edeceğini ifade etti.

Gorbaçov'un halefi, Putin'in selefi Boris Yeltsin için "Kurtarıcı İsa Katedrali"nde cenaze yapılmış, tören televizyondan canlı yayınlanmıştı.

Putin'in cenazeye katılmaması ve devlet töreni düzenlenmemesi, Kremlin'in Gorbaçov'un mirası konusunda belirsiz bir tutum sergilediğini gösteriyor. Devlet televizyonunun yayınlarında Gorbaçov'a tarihsel bir figür olarak yaklaşıldı. Ancak Sovyetler Birliği'nin çöküşünde sorumluluğu olduğuna da vurgu yapıldı.

Putin, çöküşü, 20. yüzyılın en büyük jeopolitik felaketi olarak nitelemişti.

Gorbaçov'dan Batı'da övgüyle söz edilse de son Sovyet lideri ülke içinde de popüler bir isim değil.
Putin'in, bu nedenle de Gorbaçov'a mesafeli durduğu belirtiliyor.

LMLM

LM