Avrupa
Giriş Tarihi : 15-04-2025 12:08

Hangi Avrupa ülkelerinde su kaynakları 'alarm' çalıyor?

Hangi Avrupa ülkelerinde su kaynakları 'alarm' çalıyor?

Bilim insanları, Avrupa'da kuraklığın kötüleşmesi nedeniyle ekinler için bir başka felaket yazından korkuyor.

Avrupa Kuraklık Gözlemevi'nin son raporu güney, doğu ve orta Avrupa'da endişe verici bir kuraklık gerçeği söz konusu.

İber Yarımadası, kuraklık dönemleri ile yoğun kış ve ilkbahar yağışlarının birbirini takip etmesinin sonucu olarak kırmızı uyarıyla en kritik koşullarla yüzleşiyor.

2023 yılında kuraklıktan en fazla etkilenen bölge 34.000 km kare ile İspanya olurken, onu 24.000 ile Polonya ve 20.000 ile Litvanya takip ediyor.

Aynı zamanda İtalya, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Polonya, Belarus ve Ukrayna'nın büyük bölümünün yanı sıra İrlanda, İskoçya ve Almanya ile Fransa'nın bazı bölgelerinde de turuncu uyarı vardı.

En son Su Kullanım Endeksi'ne göre, tatlı su tüketimi toplam mevcut kaynakların yüzde 5,8'i gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Oranın yüzde 20'nin üzerindeki değerlere çıkması, genellikle su kıtlığının bir işareti olarak kabul ediliyor.

Tatlı su kaynaklarının yüzde 71'ini kullanan Güney Kıbrıs açık ara farkla tehlike altında; onları yüzde 34 ile Malta ve yüzde 21 ile Romanya izliyor.

Letonya, Hırvatistan, İsveç, Slovakya, Litvanya, Slovenya, Finlandiya ve Lüksemburg'un endeks değerleri yüzde 1'in altında ve bu ülkeler kuraklık gerçekliğinden uzakta yer alıyor.

Sorumlular

2012-2022 yılları arasındaki 10 yıllık değişime bakıldığında, İtalya yaklaşık yüzde 7'lik bir artışla temiz su kullanımında en yüksek büyüme oranını kaydederken, onları yaklaşık yüzde 6 ile Türkiye ve yüzde 4 ile Malta takip ediyor.

Avrupa Çevre Ajansı, "Yüzyılın ortalarına gelindiğinde, Avrupa'nın büyük bölümünde sıcak hava dalgalarının ve kuraklığın sıklığının ve yoğunluğunun artacağı tahmin ediliyor," öngörüsünde bulundu.

"Bu nedenle, arazi yönetimi uygulamalarının zamanında ve uygun bir şekilde ayarlanması, AB ve ulusal uyum stratejilerinin etkin bir şekilde uygulanması önemli."

Atık su

Med9 ülkeleri - Fransa, Hırvatistan, Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz, Slovenya ve İspanya - son toplantılarında kuraklıkla mücadelede akıllı sulama sistemleri, mahsul koruma teknolojileri, su koruma sistemleri ve genetiği değiştirilmiş mahsuller gibi fikirler ortaya attılar.

Ancak Avrupa Yatırım Bankası'na göre asıl önemli olan atık suyun geri dönüşümünü hızlandırmak.

Bankanın su uzmanı Maria Diamanti, "Atık suyun yüzde 80'inden fazlası israf ediliyor" dedi.

"Bu son derece değerli bir kaynak, besin ve enerji kaynağı. Onu işleme şeklimizi değiştirmeli ve atık su kaynaklarının geri kazanımını öncelik haline getirmeliyiz."

euronews

AdminAdmin