SAĞLIK
Giriş Tarihi : 03-08-2023 11:01

Hangi meyve yazın yenmemeli?

Hangi meyve yazın yenmemeli?

 Prof Dr. Canan Karatay bu kez çok sevilen yaz meyveleri hakkında uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında bu meyveleri tüketen şeker hastaları için risk çok büyük. Bu meyveler şekerinizi bir anda tavan yapabilir.

Canan Karatay'ın yaptığı açıklamalara göre; yaz aylarında en çok dikkat edilmesi gereken meyve kiraz. Yüksek şeker oranı ile özellikle şeker hastalarının kiraz tüketmesinin sağlıksız olduğunu açıklayan Karatay, vişnenin ise tam aksine çok sağlıklı olduğunu belirtti.

Şekersiz kaynatılan vişne suyunun faydalarına dikkat çeken Karatay, ara öğünler için ise tehlikeli dedi.
Yazın vazgeçilmezi! Prof. Dr. Canan Karatay yazın tüketilmemesi gereken meyveyi açıkladı
Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken bir başka meyve olarak ise listede nektarin var. Nektarinin genetiğiyle oynandığını belirten Karatay, nektarin yerine şeftali tüketmenin daha sağlıklı olduğunu belirtti.

Aynı zamanda kayısının şeker oranının çok yüksek olması sebebi ile önermeyen Karatay, zerdaliyi kayısıya alternatif olarak gösterdi.

Canan Karatay tarafından önerilen yaz meyveleri ise daha koyu renkli böğürtlen ve mürdüm eriği gibi meyveler.

İçerdikleri flavonoidler sayesinde daha sağlıklı olduklarını belirttiği koyu renkli meyveleri tavsiye eden Canan Karatay şeker hastalarının meyve tüketiminde dikkatli olmasını önerdi.

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri başlangıcında çok hafiftir veya yoktur. Bu durum özellikle Tip 2 şeker hastalığı için söz konusudur.

Bazı insanlar şeker hastalığına bağlı vücutta hasar oluştuğu zaman, buna bağlı sorunlar görülünceye kadar bu hastalığın farkında olmazlar.

Şeker hastalığında erken belirtilerin önemli bir kısmı yükselmiş olan glikoz yani şekerden kaynaklanır.

Tip 1 şeker hastalığı, yani insüline bağlı diyabet olarak adlandırdığımız durum birkaç gün veya birkaç hafta içinde ortaya çıkar ve belirtiler hemen görülür. Bu tip diyabette aşırı yükselmiş şekere bağlı görülen belirtiler daha şiddetlidir.

Şekerin hayatları mahvettiğini, şekerli içeceklerin, gebelere yapılan şeker yüklemesinin bütün hücrelere zarar verdiğini dile getiren Karatay, şekerin, şeker hastalığı, obezite, alzaymır, depresyon, parkinson, kanser hastalıklarına neden olduğunu vurguladı.

Gebelikte şeker tespiti için yapılan şeker yüklemesi yöntemini eleştiren Karatay, "Şimdi gebelere şeker yüklemesi yapıyorlar. Karaciğer yağlanmasına, alzaymıra, obeziteye neden oluyor. Bu yasaklanmalıdır. Zavallı kadınlara bu yüklenir mi? Şeker hastalığı tespitinin başka yolları var." diye konuştu.

Ekmeğin de en tatlı zehir olduğunu, beyni uyuşturduğunu, vücuttaki trigliseriti yükselttiğini, sık sık acıktırdığını belirten Karatay, rafine unlarda aminopeptin şekeri bulunduğunu, insan metobolizmasında bunu hazmedecek enzim olmadığını ifade etti. Karatay, "Ekmek kutsal değil mi, yemeyecek miyiz?' diyorlar. Yemeyeceksiniz kardeşim. Ekmek yenmeyecek." dedi.

cnnturk

LMLM

LM