Avrupa
Giriş Tarihi : 25-10-2022 11:22

İngiltere yeni başbakanı Rishi Sunak kimdir?

İngiltere yeni başbakanı Rishi Sunak kimdir?

İngiltere'de Muhafazakar Parti, Penny Mordaunt'un yarıştan çekilmesiyle hem parti hem de başbakanlık koltuğuna Rishi Sunak'ın oturacağını duyurdu.  

Boris Johnson kabinesinin en güçlü isimlerinden Rishi Sunak, Sağlık Bakanı Sajid Javid ile birlikte istifa ettiğini açıklayarak Johnson'ın başbakanlık kariyerini sonlandıran gelişmeleri tetiklemişti.

Sunak ile birlikte ilk defa bir Hint kökenli bir siyasetçi, İngiltere'de başbakanlık koltuğuna oturacak. Sunak, son 200 yıldır ülkenin en genç başbakanı olarak yine tarihe geçecek.     

Yeni Başbakan Sunak ve eşi Akshata Murthy, Sunday Times'ın İngiltere'deki en zenginler listesinde 222. sırada yer alıyor

İlk turda en fazla oyu almıştı

13 Temmuz günü parti milletvekilleri arasında yapılan ilk tur oylamada 8 aday arasından eski Maliye Bakanı Rishi Sunak en fazla oyu almıştı.

Ancak adaylık yarışını Liz Truss'a kaybeden Rishi Sunak'ın ismi, Truss'ın istifa etmesiyle yeniden favori olarak öne çıktı.

Şubat 2020'den bu yana Maliye Bakanı olarak görev yapan Sunak özellikle Covid-19 salgını sırasında toplu işten çıkarmaların önüne geçmek için getirdiği maaş desteği ve ekonomik kurtarma paketi ile halkın sempatisini kazandı.

Ülkedeki hayat pahalılığı krizinin arttığı dönemde sıkı maliye politikasından yana tavır alarak halka yeterli destek sunmamakla eleştiren Sunak bu yaklaşımını Muhafazakar Parti liderlik yarışında da kararlılıkla sürdürdü. 

Vergi kesintileri için doğru zaman olmadığını vurgulayan Sunak bu görüşünü "Bu anı dürüstlük, ciddiyet ve kararlılıkla mı karşılayacağız, yoksa kendimize o anda iyi hissettirmek için rahatlatan hikayeler söyleyeceğiz ama çocuklarımızı gelecekte daha yoksul mu bırakacağız?" sözleriyle ifade etti.

"Birileri bu anı yakalamalı ve doğru kararı vermeli" diyen Sunak bu nedenle Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve başbakan olmak için aday olduğunu belirtti.

Daha önce düşük vergiden yana olduğunu belirten Sunak'ın özellikle Covid-19 salgını sonrası ekonomik iyileşmeyi hızlandırmak adına açıkladığı bütçe ülkede 1950'li yıllardan bu yana en büyük vergi yükünün yolunu açmıştı.

İngiliz parlamentosunun en varlıklı ismi olarak biliniyor

Brexit referandumunda ülkenin Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılması yönünde oy kullanan Sunak'ın adı son dönemde çok varlıklı olan Hindistan vatandaşı eşinin vergi statüsüyle ilgili eleştirilere hedef olmuştu. 

Sunak, İngiliz parlamentosunun en varlıklı ismi olarak biliniyor.

İngiltere Kralı 3. Charles'tan hükümeti kurma görevini alacak Sunak'ın önünde çözüm bekleyen öncelikli konular arasında ülkede son 40 yılın en yüksek seviyesindeki enflasyon, hayat pahalılığı, artan enerji fiyatları ve toplu grevler geliyor.

Yeni Başbakanı Rishi Sunak ve Akshata Murty, Sunday Times zenginler listesinde 730 milyon sterlinlik servetle İngiltere'deki en zengin 222. kişi olarak seçilmişti.

Sunak, 2015 yılında Parlamento'ya ilk kez seçildikten sonra hızlı bir yükseliş yaşadı. Şubat 2020'de 39 yaşındayken "başbakandan sonra ikinci yetkili" gibi görülen Maliye Bakanı olarak atadı.

"partygate" skandalı unutulmadı

Sunak, "partygate" skandalı olarak bilinen kutlamalara katılarak koronavirüs önlemlerini ihlal ettiği gerekçesiyle Başbakan Boris Johnson ile birlikte para cezasına çarptırılan isimler arasındaydı.

Rishi Sunak kimdir?

Rishi Sunak, 1960'larda Doğu Afrika'dan İngiltere'ye göç eden Hint asıllı bir ailenin üç çocuğunun en büyüğü olarak 1980'de Southampton'da doğdu.

Anne Usha Sunak, Afrika'nın doğusundaki Kenya'da, baba Yashvir Sunak ise Tanzanya'da dünyaya geldi.

İngiltere'nin en eski ve seçkin özel okullarından Winchester Kolejinde eğitim gören Sunak, burada ilk Hint kökenli okul temsilcisi oldu ve okul gazetesinin editörlüğünü yaptı.

Sunak, daha sonra Oxford Üniversitesindeki Lincoln College'da felsefe, siyaset ve ekonomi alanlarında eğitim gördü.

Rishi Sunak, Hint asıllı milyarder Narayana Murthy'nin kızı olan müstakbel eşi Akshata Murthy'le tanıştığı ABD'deki Stanford Üniversitesinde MBA (işletme yüksek lisansı) eğitimini tamamladı. Sunak, buradaki eğitiminin ardından yatırım bankası Goldman Sachs'ta analist olarak çalışmaya başladı.

Siyasi hayatı ilk kez 2015'te Yorkshire bölgesindeki Richmond'dan Muhafazakar Parti milletvekili olarak seçilmesiyle başlayan Sunak, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını destekleyen siyasilerin başında yer aldı.

Eski İngiltere başbakanlarından Theresa May hükümeti döneminde Bakan Yardımcılığı yapan Sunak, May'in görevini bırakmasının ardından iktidardaki Muhafazakar Parti liderliği için Boris Johnson'ı desteklediğini açıkladı.

İki çocuk sahibi Sunak, 2019'da parti lideri ve aynı zamanda ülkenin başbakanı olan Johnson'ın hükümeti döneminde Temmuz 2019-Şubat 2020'de Hazine Baş Müsteşarı olarak görev aldı.

Bu görevinin ardından, Covid-19 salgını ülkeye yayılmadan yaklaşık 1 ay önce 13 Şubat 2020'de Maliye Bakanı olarak atanan Sunak, 18 aylık karantina sürecinde işletmeleri ayakta tutabilmek için milyarlarca sterlin değerinde destek paketlerini hızla uygulamaya koydu. Sunak, bu çalışmalarıyla salgın döneminde halktan büyük övgü topladı.

Ancak Sunak'ın popülaritesi, salgın sırasında Başbakanlıkta düzenlenen ve Covid-19 tedbirlerin ihlal edildiği partilere katılmasıyla polis tarafından para cezasına çarptırılması ve milyarder eşinin İngiltere'de vergi ödemediğinin gündeme gelmesinin ardından ciddi zarar gördü.

LMLM

LM