İsrail Gazze'ye elektrik tedarikini kestiğini açıkladı. Bu karar, geçen hafta krizden etkilenen Filistin topraklarına tüm mal sevkiyatını kesmesinin ardından geldi.
İsrail Pazar günü Gazze'ye elektrik tedarikini kestiğini duyurdu. Bu karar, geçen hafta krizin vurduğu Filistin topraklarına tüm mal sevkiyatını kesmesinin ardından geldi.
Kurak bölgenin tuzdan arındırma tesisleri içme suyu üretmek için elektriğe ihtiyaç duyuyor.
İsrail geçen hafta, Hamas ile savaşının ilk günlerinde uyguladığı kuşatmanın bir yankısı olarak, iki milyondan fazla insanın yaşadığı bölgeye tüm mal sevkiyatını kesti. Bu yolla İsrail hükümeti, örgüte ateşkesin ilk aşamasının uzatılmasını kabul etmesi için baskı yapmaya çalışıyor. Bu aşama geçtiğimiz hafta sonu sona erdi. İsrail, kalıcı bir ateşkes için müzakere sözü karşılığında Hamas'ın kalan rehinelerin yarısını serbest bırakmasını istiyor.
Hamas bunun yerine ateşkesin Gazze'de kalan rehinelerin serbest bırakılmasını, İsrail güçlerinin geri çekilmesini ve kalıcı bir barışı öngören daha zor ikinci aşaması için müzakerelere başlamak istiyor. Hamas'ın elinde 24 canlı rehine ve 35 ceset olduğuna inanılıyor.
Gazze'ye ikmalin kesilmesinin rehineleri de etkileyeceği uyarısında bulunan militan grup Pazar günü yaptığı açıklamada Mısırlı arabulucularla yapılan ateşkes görüşmelerinin son turunu pozisyonunda bir değişiklik olmadan tamamladığını belirterek ateşkesin ikinci aşamasının derhal başlatılması çağrısında bulundu.
İsrail tüm tedarikleri durdurduğunda sıranın su ve elektriğe gelebileceği uyarısında bulunmuştu. İsrail Enerji Bakanı'nın İsrail Elektrik Kurumu'na gönderdiği yeni mektupta Gazze'ye elektrik satışının durdurulması isteniyor.
Kıyı bölgesi ve altyapısı savaş nedeniyle büyük ölçüde tahrip olmuş durumda ve elektrik arzının bir kısmı için jeneratörler ve güneş panelleri kullanılıyor. Elektrik kesintisi su pompalarını ve sıhhi tesisatı da etkileyebilir.
İsrail Gazze'ye giden elektriği kestiği için sert eleştirilere maruz kaldı. Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi Cuma günü yaptığı açıklamada "Sivillerin yaşam ihtiyaçlarının girişinin engellenmesi toplu cezalandırma anlamına gelebilir" dedi.
Ateşkes, 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine Hamas öncülüğünde düzenlenen saldırının ardından İsrail ile Hamas arasında şimdiye kadar yaşanan en ölümcül ve yıkıcı çatışmaları durdurdu. İlk aşamada yaklaşık 2.000 Filistinli mahkûmun serbest bırakılması karşılığında 25 canlı rehinenin ve sekiz rehineden geriye kalanların iadesine izin verildi.
İsrail güçleri Gazze içindeki tampon bölgelere çekildi, yerinden edilmiş yüz binlerce Filistinli savaşın başından bu yana ilk kez kuzey Gazze'ye döndü ve İsrail yardımları askıya alana kadar her gün yüzlerce kamyon yardım giriş yaptı.
ABD elçisi Hamas ile görüşmeleri anlatıyor
Beyaz Saray Çarşamba günü sürpriz bir şekilde ABD'nin Hamas ile doğrudan görüştüğünü doğruladı.
Elçi Adam Boehler Pazar günü CNN'e verdiği demeçte şunları söyledi: "Bence mahkumları affettiğimiz, Hamas'ın silahlarını bıraktığı ve ileride siyasi partinin bir parçası olmayacaklarını kabul ettikleri uzun vadeli bir ateşkes gibi bir şey görebilirsiniz. Bence bu gerçek olabilir. Gerçekten çok yakın."
Militan grupla tekrar görüşüp görüşmeyeceği sorulduğunda Boehler "Asla bilemezsiniz" yanıtını verdi.
"Bence haftalar içinde bir araya gelinebilir" diyen Boehler, sadece Amerikalı rehinelerin değil tüm rehinelerin serbest bırakılacağı bir anlaşma umudunu dile getirdi.
Hamas Pazar günü ABD ile görüşmelerinden bahsetmedi ancak Filistinliler başkanlık ve yasama seçimlerini yapana kadar Gazze'yi yönetmek üzere teknokratlardan oluşan bağımsız bir komite kurulması önerisine desteğini yineledi.
Bu komite, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Filistin Yönetimi'nin "şemsiyesi altında" çalışacak. İsrail Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rolü olmasını reddediyor ancak savaş sonrası yönetim için bir alternatif ortaya koymuş değil.
Hamas'ın Ekim 2023'teki saldırısında çoğu sivil yaklaşık 1.200 İsrailli öldü ve 251 kişi rehin alındı. Çoğu ateşkes anlaşmaları ya da diğer düzenlemelerle serbest bırakıldı.
Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in askeri saldırıları Gazze'de çoğu kadın ve çocuk 48.000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu, ancak ölenlerin kaçının militan olduğu açıklanmadı.
Gazze'ye giden tüm malzemelerin kesilmesiyle ve Ramazan ayının da başlamasıyla azalan ürünler için ciddi fiyat artışları yaşanıyor.
Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yaşayan Fares al-Qeisi, "Ateşkes başladığından beri durum biraz düzeldi. Ama ondan önce durum çok kötüydü," ifadelerini kullanıyor.
"Allah'a yemin ederim ki kimse açlığını gideremiyordu."
euronews