Ελληνικά
Giriş Tarihi : 04-03-2023 12:41

Kαρκίνος του παχέος εντέρου: Τέσσερα ύπουλα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Kαρκίνος του παχέος εντέρου: Τέσσερα ύπουλα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί δραματικά μεταξύ των νέων. Νέα έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι οι διαγνώσεις που αφορούν άτομα κάτω των 55 ετών τα τελευταία χρόνια σχεδόν διπλασιάστηκαν.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανησυχητική αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεότερους», δηλώνει ο Δρ Ρόμπιν Μέντελσομν, συνδιευθυντής του Κέντρου Πρόληψης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη.

Παράγοντες στους οποίους αποδίδεται το εν λόγω φαινόμενο, περιλαμβάνουν κυρίως την κακή διατροφή, ιδίως τα επεξεργασμένα κρέατα, το υπερβολικό σωματικό βάρος, το αλκοόλ, το κάπνισμα και καταστάσεις όπως ο διαβήτης και άλλα ζητήματα του μεταβολισμού.

Καθένας από τους παραπάνω μεμονωμένους παράγοντες δεν αποτελεί τεράστιο κίνδυνο, ωστόσο ο συνδυασμός τους, απειλεί να βλάψει σοβαρά την υγεία μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε ορισμένα αλμυρά ή γλυκά σνακ, ούτε ότι απαγορεύεται να πιούμε ένα ποτηράκι κρασί. Πρέπει απλώς να υποκύπτουμε όσο το δυνατόν λιγότερο και να δίνουμε προτεραιότητας στις θρεπτικές τροφές και την τακτική άσκηση.

Εκτός όμως από τη διατροφή, την άσκηση και την αποχή από το αλκοόλ και το τσιγάρο, υπάρχουν και μερικά ακόμη απαραίτητα μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Από τα 45 και ύστερα θα πρέπει κάνουμε τακτικές εξετάσεις

Η ηλικία για την έναρξη των προληπτικών εξετάσεων στις ΗΠΑ, μέχρι πρότινος προσδιοριζόταν στα 50 ετή. Ωστόσο, η αύξηση των νεαρών κρουσμάτων ορίζει πως πλέον τα άτομα μετά τα 45 πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλονται στον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο.

«Η ιδέα πίσω από αυτό είναι πως εφόσον ανιχνευτούν πολύποδες, είμαστε σε θέση να τους αφαιρέσουμε πιο άμεσα. Με άλλα λόγια, η έγκαιρη διάγνωση είναι συνώνυμη της πρόληψης του καρκίνου», εξηγεί ο Μέντελσον.

Άτομα που υπάγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου συνίσταται να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο ακόμα και πριν από την ηλικία των 45 ετών. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με οικογενειακό ιστορικό, καθώς και για όσους πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, γνωστή και ως νόσος του Crohn.

Η κολονοσκόπηση δεν είναι η μόνη επιλογή

Αν και πρόκειται για μια μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου που μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τους πολύποδες και να τους αφαιρέσουμε την ίδια στιγμή και εφόσον ανιχνευτεί καρκίνος, να τον προλάβουμε προτού εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα, αρκετοί ανάμεσά μας τρέμουμε στην ιδέα της κολονοσκόπησης

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως οι  εξετάσεις κοπράνων και η αξονική τομογραφία, γνωστή και ως εικονική κολονοσκόπηση. Στους υγιείς ανθρώπους, η κολονοσκόπηση συνίσταται να επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια, ενώ η εικονική κολονοσκόπηση κάθε πέντε. Οι εξετάσεις κοπράνων θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά, ακόμη και μια φορά το χρόνο.

Τα σημάδια του καρκίνου του παχέος ποικίλλουν

Σύμφωνα με τον Μέντελσον, το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία από τον πρωκτό ή το αίμα στα κόπρανα. Ωστόσο, ο ειδικός τονίζει ότι η πλειοψηφία των ατόμων που παρουσιάζουν αιμορραγία από τον πρωκτό δεν πάσχουν από καρκίνο, καθώς κυρίαρχη αιτία του εν λόγω φαινομένου θεωρούνται οι αιμορροΐδες.

Ορισμένα σημάδια είναι πιο ύπουλα από άλλα

  • Ένα ύπουλο σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η αίσθηση ότι αδυνατούμε να αδειάσουμε το έντερό μας. Αυτό σημαίνει ότι όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, δεν αισθανόμαστε την παραμικρή ανακούφιση.
  • Η αναιμία θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι, καθώς ενδέχεται να χάνουμε αίμα από τον γαστρεντερικό σωλήνα.
  • Σημάδια όπως η δυσκοιλιότητα και το εξαιρετικά σκούρο χρώμα των κοπράνων, αποτελούν επίσης ενδείξεις που πρέπει να μας παρακινήσουν να πάμε για εξετάσεις άμεσα.
  • Συμπτώματα όπως ο κοιλιακός πόνος, η απώλεια βάρους και οι ανεξήγητες αλλαγές στην όρεξη μας, θα πρέπει επίσης να μας προβληματίσουν.

Το ζουμί

Δεδομένου ότι τα περισσότερα άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών δεν θα υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τον εαυτό μας και σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον γιατρό μας.

Ακόμη κι αν μας τρομάζει το ενδεχόμενο διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, το ποσοστό ίασης μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 100%. Οι προληπτικοί έλεγχοι και η καλή γνώση των προειδοποιήσεων που μας δίνει ο οργανισμό μας, είναι όμως απαραίτητα για την επιτυχημένη έκβαση της θεραπείας.

https://www.huffingtonpost.gr/

LMLM

LM