Avrupa
Giriş Tarihi : 05-09-2022 15:23

Liz Truss, İngiltere'nin yeni başbakanı oldu

Liz Truss, İngiltere'nin yeni başbakanı oldu

İngiltere’de 10 numaraya taşınacak isim belli oldu. Partinin liderlik koltuğuna seçilen Liz Truss, ülkenin yeni başbakanı oldu.

Boris Johnson kabinesinde dışişleri bakanı olarak görev alan Liz Truss 81,326 oy alırken, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ise 60,399 oy topladı. Bu rakamlara göre Truss rakibi Sunak’ı oyların yüzde 56,3’ünü alarak geride bıraktı ve iktidardaki Muhafazakâr Parti'nin yeni lideri seçildi.

Muhafazakar Parti'de liderlik yarışında partinin meclis grubundaki oylamalarda seçime katılanların oranı 82.6 olarak açıklanırken, reddedilen oy sayısı ise 600 olarak belirtildi. 

47 yaşındaki Elizabeth Mary Truss, Margaret Thatcher ve Theresa May'den sonra İngiltere'nin üçüncü kadın başbakanı oldu.

Truss, zafer konuşmasında enerji kriziyle mücadele mesajı verdi ve “Burada rakibim Sunak’a çok teşekkür ederim. Zor bir kampanya oldu,” dedi.

2019’da Kadın ve Eşitlik Bakanı olarak görev yapan İngiliz Muhafazakar Parti’li siyasetçi, 2021’de Dışişleri Bakanı olarak atandı.

YENİ BAŞBAKANI İLK KEZ İSKOÇYA'DA KABUL EDECEK

6 Eylül tarihinde İngiltere başbakanlık tarihinde bir ilk gerçekleşecek. Bir süredir sağlık sorunlarıyla boğuşan Kraliçe II. Elizabeth’in tahta çıktığı tarihten bu yana ilk kez ülkenin yeni başbakanını Buckingham Sarayı yerine İskoçya'da ağırlayacağı açıklandı. 96 yaşındaki Kraliçe, Başbakan Boris Johnson'ın istifasını ve ülkenin yeni başbakanı Liz Truss’ı, genelde yaz tatilini geçirdiği İskoçya'daki Balmoral Malikânesi’nde kabul edecek.

AdminAdmin