Yunanistan
Giriş Tarihi : 12-09-2022 13:22

Miçotakis hayat pahalılığına karşı ek tedbirler açıkladı

Miçotakis hayat pahalılığına karşı ek tedbirler açıkladı

Başbakan Kiryakos Miçotakis, ülkede enerji fiyatları ve yüksek enflasyonun tetiklediği hayat pahalılığıyla mücadeleyle ilgili bir dizi ek tedbir açıkladı. Miçotakis bu önlemlerin elektrik faturaları için verilen yardım hariç 5,5 milyon euroya mal olacağını belirtti.

Yeni tedbirler kapsamına 2,3 milyon kişiye 250 euro yardım çeki verilmesi, emekli maaşı ve asgari ücretin yükseltilmesi, vergi kesintilerine gidilmesi, çiftçilere yüksek yakıt ve hayvan yemi fiyatlarını tazmin etmek üzere 150 milyon euroluk destek verilmesi ve ayrıca sağlık çalışanlarının, silahlı kuvvetler personelinin ve bazı diğer kamu görevlilerin maaşına zam yapılması öngörülüyor.

Yunanistan 2020'nin başlarından bu yana önce Covid-19 pandemisinden, şimdi de enerji krizi ve yüksek enflasyondan etkilenen hanehalklarını ve iş yerlerini desteklemek üzere toplam 50 milyar eurodan fazla harcama yaptı. 

Yunanistan'ın enerji güvenliği

Selanik Uluslararası Fuarı'na katılan Miçotakis, burada Yunanistan'ın enerji güvenliğiyle ilgili açıklamalarda da bulundu.

Kış aylarında Rusya'nın Yunanistan'a doğal gaz akışını kesmesi durumunda ülkesinin yeterli enerji sevkiyatını güvence altına almak için gerekli adımları attığını belirten Yunan başbakan "Rusya'nın doğal gaz akışını durduracağı en kötü senaryoya karşı hazırlıklıyız" dedi.

Miçotakis, bu adımları bir dizi sıvılaştırılmış doğal gaz sevkiyatını ayarlandığı, birçok termik santralin doğal gazdan petrole geçiş için hazır olduğu ve kömürle çalışan kapasitenin arttırılacağı şeklinde sıraladı.

Yunanistan'ın aylar öncesinden doğal gaz fiyatlarına tavan fiyat getirilmesi ve elektrikle doğal gaz fiyatlarının ayrıştırılması önerisini getirdiğini ve AB'nin şimdi bu çözümlere yöneldiğini ifade eden başbakan "Geç olmasından iyidir" yorumunu yaptı.

Miçotakis hükümeti devletin elektrik faturalarına destek olmaya devam edeceğinin de altını çizdi. Ancak Yunan yetkililer yardımların tüketimin azaltılmasının teşviki ve mümkün olan durumlarda ısınma için başka yakıtlara yönelme gibi tedbirleri de içerdiğini belirtiyor.

Yunan ekonomisinde son durum

Yunanistan'da ağustos ayı rakamlarına göre yıllık enflasyon yüzde 11,4 civarında. Bu rakam haziran ayında yüzde 12,1'i bulan orandan biraz düşüş gösterse de, yine de 1994'ten bu yana en yüksek seviyesinde.

Ekonomisinin 2022'de yüzde 5 büyümesini bekleyen Yunanistan'da hükümet güçlü ekonominin verdiği harcama toleransını kullanıyor. Ancak ağır borç yükü altındaki ülke 2023'ten itibaren AB içinde anlaşmaya varıldığı üzere faiz dışı fazla ödemesi yapması gerekiyor.

Önümüzdeki yıl seçime gidecek olan ülkede ilk sandıktan tek bir partinin çoğunluk hükümeti kuracak sonuçla çıkması beklenmiyor. Koalisyon kurulmasının da zorluğuna işaret eden siyaset uzmanları sonucun büyük bir ihtimalle ikinci tur seçime kalacağı görüşünde. Bu durumda ise farklı bir seçim yasası işleyecek ve en fazla oy alan parti 30 ekstra sandalye kazanacak.

LMLM

LM