Ελληνικά
Giriş Tarihi : 30-11-2022 19:56

Κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων o Αμπντουλάχ Οτσαλάν:

Κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων o Αμπντουλάχ Οτσαλάν:

Στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε κατά της Ελλάδας ο καταδικασμένος σε ισόβια στην Τουρκία για τρομοκρατία Abdullah Öcalan.

Στο κείμενο της προσφυγής αναφέρεται στην άφιξή του στην Ελλάδα το 1998, στην αίτηση για χορήγηση ασύλου και στην «παράδοσή» του στις τουρκικές Αρχές τον Φεβρουάριο του 1999 στην Κένυα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Οτσαλάν αναφέρει στην προσφυγή του ότι οι ενέργειες σε βάρος του κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ήταν αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Οτσαλάν υποστηρίζει ότι η παράδοσή του αντιβαίνει αρκετά άρθρα της σύμβασης αυτής, ότι δεν εξετάστηκε η αίτησή του για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα και ότι κρατήθηκε χωρίς καμία νομική βάση και δεν του δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσει το δίκαιό του στα ελληνικά δικαστήρια.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση με το ερώτημα «παραδόθηκε ο Οτσαλάν στο τουρκικό κράτος από Έλληνες πράκτορες;».

Σύμφωνα με την DW οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο 12 εβδομάδων για να υποβάλουν τις θέσεις τους στο δικαστήριο. Βάσει αυτών το δικαστήριο εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του το 2023 ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας.

AdminAdmin