Avrupa
Giriş Tarihi : 04-05-2023 11:45   Güncelleme : 04-05-2023 12:05

Rusya; Putin'e suikast girişimi yapıldığını iddia etti

Rusya; Putin'e suikast girişimi yapıldığını iddia etti

Açıklamada, "Bu eylemleri, yabancı konukların da katılımının planlandığı 9 Mayıs Zafer Bayramı ve geçit töreni arifesinde, 'planlı bir terör eylemi' ve devlet başkanına 'suikast' olarak değerlendiriyoruz." ifadelerine yer verildi.

Rusya, Ukrayna'ya ait olduğunu iddia ettiği Kremlin'i hedef alan iki insansız hava aracının imha edildiğini açıkladı.

Rusya, Ukrayna'yı Devlet Başkanı Vladimir Putin'e suikast düzenlemekle suçladı.

Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada dün gece, "Kremlin'i hedef alan iki insansız hava aracının radar sistemlerinin kullanılması sayesinde imha edildiği” bildirildi.

Kremlin arazisine İHA'ların ve parçalarının düşmesi sonucunda herhangi bir kayıp ve maddi hasar oluşmadığının altı çizilen açıklamada, "Bu eylemleri, yabancı konukların da katılımının planlandığı 9 Mayıs Zafer Bayramı ve geçit töreni arifesinde, 'planlı bir terör eylemi' ve devlet başkanına 'suikast' olarak değerlendiriyoruz." ifadelerine yer verildi.

Bu "terör eylemi" sonucunda Putin'in yaralanmadığı, çalışma takviminin değişmediği ve her zamanki gibi çalışmasına devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Rus tarafı, uygun gördüğü yerde ve zamanda misilleme tedbirleri alma hakkını saklı tutar." değerlendirmesinde bulunuldu.

Zelenskiy: "Putin’e saldırmadık, biz bunu mahkemeye bıraktık"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin’deki konutuna gece İHA’larla saldırı girişiminde bulundukları iddialarına ilişkin, "Putin'e veya Moskova'ya saldırmıyoruz. Kendi bölgemizde savaşıyoruz. Köylerimizi ve şehirlerimizi savunuyoruz. Putin’e saldırmadık, biz bunu mahkemeye bıraktık." dedi.

Zelenskiy, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de katıldığı Nordik-Ukrayna Zirvesi'nin ardından İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ve İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir ile basın toplantısı düzenledi.

Finlandiya'dan Rusya'ya bir mesajı olup olmadığı sorulan Zelenskiy, "Sadece ülkemizin bekası ve vatandaşlarımızın geleceği için mücadele ediyoruz. Rusya vatandaşlarına ve Rusya'nın kendisine ne olduğu bizim için önemli değil. Ukrayna'daki insanları düşünüyoruz. Rusya'ya bir mesajım yok." ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Ukrayna topraklarının Rus işgalinden tamamen kurtulana kadar Kiev'in desteklenmesi gerektiğini ve bugün görüştüğü liderlerin de bu konuda istekli olduklarını dile getirdi.

Rusya'ya uluslararası hukuk tarafından tanınan devlet sınırlarına saygı duymanın öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, "Bunu şimdi yapmak, bunu sonsuza kadar yapmak demektir." ifadesini kullandı.

Zelenskiy, Putin’in Kremlin’deki konutuna gece İHA’larla saldırı girişiminde bulundukları iddialarını reddederek, "Putin'e veya Moskova'ya saldırmıyoruz. Kendi bölgemizde savaşıyoruz. Köylerimizi ve şehirlerimizi savunuyoruz. Putin’e saldırmadık, biz bunu mahkemeye bıraktık." diye konuştu.

Moskova'da IHA uçuşları yasaklandı

Moskova Belediye Başkanı Serguei Sobianine ise başkentte insansız hava araçlarının (İHA) yasaklandığını duyurdu.

Sobianine, yaptığı yazılı açıklamada başkent hava sahasında sadece hükümetin izin verdiği İHA’ların uçabileceğini bildirdi.

Açıklamada, "güvenlik güçlerinin çalışmalarını engelleyebilecek yetkisiz dronların uçuşlarına engel olmak adına bu kararın alındığı" bildirildi.

Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov yaptığı ayrı bir açıklamada, Rus , Moskova’da Putin’i hedef aldığı iddia edilen iki İHA’nın düşürülmesine rağmen 9 Mayıs’ta başkentte düzenlenecek askeri geçit töreninin planlandığı gibi gerçekleşeceğini duyurdu.

Peskov, “Geçit töreni yapılacak. Programda değişiklik yok. “ dedi.

Rusya, 1945'te Nazi Almanya'sına karşı kazanılan zaferi her yıl 9 Mayıs'ta başkent düzenlenen büyük askeri geçit töreniyle kutluyor.euronews

LMLM

LM