Rus füzelerinin hedefinde Ukrayna'nın güney ve doğusundaki çeşitli şehirler vardı.
Yerel yetkililere göre bir Rus füzesi Pazartesi günü Ukrayna'nın Krıvıy Rih kentinde beş katlı bir binaya isabet ederek üç çocuk ve bir kadının ölümüne yol açtı.
Vali Serhiy Lysak 14 kişinin de yaralandığını sözlerine ekledi. Yaralılar arasında 10 yaşında bir kız çocuğu ve 11 yaşında bir erkek çocuğu da bulunuyor. Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, binadan en az beş kişinin kurtarıldığını duyurdu.
Saldırı, Rusya'nın pazartesi günü Ukrayna'nın güney ve doğusundaki şehirleri insansız hava araçları ve bir balistik füzeyle hedef aldığı sırada meydana geldi.
Rusya'nın saldırdığı şehirler yaklaşık 1.000 kilometrelik cephe hattına yakın.
Yetkililer, Rus insansız hava araçlarının güneydeki Mıkolayiv şehrine yöneldiğini, beş kişinin öldüğünü ve 45 yaşındaki bir kadının yaralandığını açıkladı. Ayrıca, evlerin ve mağazaların hasar gördüğü saldırının ardından yaklaşık iki düzine insanın psikolojik yardım istediğini de bildirdi.
Herson bölgesindeki cephe hattının yaklaşık 60 kilometre kuzeybatısında yer alan Mıkolayiv sık sık Rus saldırılarına maruz kalıyor.
Ukrayna Ulusal Polisi, yine güneyde yer alan Zaporijya'ya bir gecede üç bombayla düzenlenen saldırıda bir kişinin öldüğünü ve aralarında 4 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 21 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırılar iki katlı bir apartmanı kısmen yıktı ve bir yurt hasar aldı.
Zelenskiy 'birliğe' güveniyor
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukraynalıları tedirgin etmek ve 1000 güne yaklaşan bir savaşı sürdürme isteklerini yıpratmak için uzun süredir sivil bölgeleri hedef alan saldırılarını son zamanlarda yoğunlaştırdıklarını söyledi.
Zelenskiy, Telegram'da yaptığı paylaşımda "Rusya her gün, her gece aynı terörü işliyor" dedi. "Ancak siviller giderek daha fazla hedef haline geliyor."
Hem Rusya hem de Ukrayna, Donald Trump'ın Ocak ayında ABD başkanı olarak göreve başlamasının ardından Washington'un savaşa ilişkin politikasını nasıl değiştireceğini görmek için bekliyor.
ABD, Ukrayna'ya askeri yardım sağlayan en büyük ülke ancak Trump, Kiev'e milyarlarca dolar yardım yapan Biden yönetimini eleştirmişti.
Zelenskiy pazartesi günü Kiev'de Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Josep Borell ve Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur ile bir araya geldi. Her ikisine de ülkesinin Rus işgaline karşı mücadelesinde verdikleri destek için teşekkür etti.
Zelenskiy, Pevkur ile görüşmesi sırasında "Avrupa'nın birliğine güvenmek zorundayız" dedi. "Özellikle de yakın gelecekte koşulların ne olacağını bilmediğimiz bugünlerde."
Öte yandan, Borrell'in görüşmeden önce bir sığınağa götürülmek zorunda kaldığını da belirtti.
Ukrayna güçleri, Rusya'nın daha büyük bir askeri güce sahip olduğu doğu Donetsk bölgesinde yavaş yavaş geriye doğru itiliyor.
Zelenskiy pazartesi günü yaptığı açıklamada Ukrayna ordusunun kuşatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Kurakhove ve Pokrovsk hattına "önemli bir takviye" yapılacağını da vurguladı.
Son olarak, binlerce Kuzey Kore askerinin Kursk'taki sınır bölgesinde konuşlandığına da değindi.
Rusya, ilk olarak 2014 yılında Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını işgal etti.
Kırım'ın işgalinden kısa sonra, Donbas'ta yer alan, nüfusu etnik Rus ağırlıklı olan Luhansk ve Donetsk oblastları da Rusya'nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş açtılar ve tanınmayan iki cumhuriyet kurdular. Sonrasında Rusya, Ukrayna işgali kapsamında bu iki cumhuriyeti de ilhak etti.
2022 yılının Şubat ayına gelindiğinde ise Rusya, Ukrayna'nın "Nazilerden arındırılması gerektiğini" öne sürerek ülkeye karşı geniş çaplı bir işgal başlattı ve bilhassa Ukrayna'nın doğusunda çatışmalar hala sürüyor.
euronews