Scholz'un ziyareti, Alman parlamentosunda yapılacak güvensizlik oylamasından haftalar önce gerçekleşirken, Alman liderin bu oylamayı kaybetmesi bekleniyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Pazartesi günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sürpriz ziyaret gerçekleştirdi.
Scholz'un Şansölye olarak görev yaptığı dönemde bölgeye yaptığı ikinci gezisi olma özelliği taşıyan bu ziyaret, hem Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının arttığı hem de hükümetinin gelecek yıl şubat ayında yapılacak seçimlerde iktidardan uzaklaştırılabileceği siyasi krizle karşı karşıya olduğu bir döneme denk geldi.
Scholz ziyareti sırasında Ukrayna'ya ek bir yardım paketi sözü vererek, Almanya'nın savaştan zarar gören ülkeye “650 milyon euro değerinde daha fazla silah” sağlayacağını söyledi.
Alman lider, Ukrayna'ya çekinceli yaklaşımı nedeniyle bir süredir eleştiri oklarının hedefinde. Almanya'nın Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmaya doğrudan müdahil olma riskini doğuracağını iddia eden Scholz, Kiev'in kullanımı için Taurus seyir füzelerini göndermeyi reddetmesinden dolayı eleştiriliyor.
Ukrayna'nın Almanya Büyükelçisi Oleksiy Makeev daha önce Scholz'un silahları göndermeyi reddetmesini “Ruslar için açık çek” olarak nitelendirmişti.
Scholz'a yönelik eleştiriler, kasım ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden sonra daha da keskinleşti.
Bu görüşme, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy tarafından, “Pandora'nın kutusunun” açıldığı ve Rusya'yı izole etmeye yönelik uluslararası çabaların baltalandığı yorumunu yapmasına neden olmuştu.
Kritik zamanlama
Scholz'un ziyareti hem kendi ülkesinde seçim kampanyasına başladığı hem de Ukrayna'nın üçüncü yılına giren savaşta Rus güçlerine karşı mücadele ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.
Alman lider, hafta sonu Sosyal Demokrat partisinin kampanyasını başlatırken Ukrayna'yı iç gündeminde tutmaya devam etti.
Scholz cumartesi günü Berlin'de partisinin ilk kampanya toplantısında yaptığı konuşmada, “Bu konudan bahsettiğimde savaşı araçsallaştırmakla suçlanıyorum,” dedi.
Scholz, ülkenin en büyük muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in lideri Friedrich Merz'i eleştirmek amacıyla “Avrupa'daki bu savaş, Şansölye bundan bahsetse de bahsetmese de bir sorundur,” dedi.
Merz ise Scholz'u, kendi seçim başarısı için halkın Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin korkularını kasıtlı olarak kullanmakla suçladı.
Ukrayna'da artan Rus hava saldırıları ülkenin altyapısına zarar verirken, Kiev güçleri cephe hattı boyunca artan bir baskıyla karşı karşıya.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (IInstitute for the Study of War) cumartesi günü yayınladığı son raporunda, Rus güçlerinin yakın zamanda Kupiansk yakınlarında, Toretsk'te ve Ukrayna ordusu için önemli bir lojistik güzergah olan Pokrovsk ve Velyka Novosilka yakınlarında ilerlediğini belirtti.
Scholz'un ziyareti, başkan seçilen Donald Trump'ın ikinci döneminin çatışma için ne anlama geleceğine dair yaygın spekülasyonların ortasında gerçekleşti.
Trump, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımı geri çekeceğini söylerken, nasıl yapılacağı konusunda bilgi vermese de defalarca çatışmayı sona erdirme sözü verdi.
Cuma günü Zelenskiy, Kiev'in kontrolü altındaki topraklara yapılacak bir NATO üyeliği teklifinin Ukrayna'daki “savaşın sıcak aşamasını” sona erdireceğini söyledi.
Zelenskiy, askeri ittifaka katılma teklifinin uluslararası kabul görmüş sınırlar altında ülkenin tüm bölgelerini kapsaması gerektiğinde ısrar etti.
Putin, herhangi bir barış anlaşmasının, Rusya'nın toprak kazanımlarını ve Kiev'in NATO'ya katılmaktan vazgeçmesi de dahil olmak üzere güvenlik taleplerini kabul edilmesi gerektiğini belirtti.
euronews