Türkiye
Giriş Tarihi : 20-02-2023 21:44   Güncelleme : 20-02-2023 21:53

SON DAKİKA: TÜRKİYE'de YENİ DEPREMLER OLDU... Binalar yıkıldı!!!

SON DAKİKA: TÜRKİYE'de YENİ DEPREMLER OLDU... Binalar yıkıldı!!!

Türkiye'nin Hatay ilinde 3 dakika arayla Richter ölçeğine göre 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler meydana geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 15 gündür beşik gibi sallanan bölgede son depremler, şiddetle hissedildi. Depremlerin ağır hasarlı birçok binada yıkıma neden olduğu belirtildi.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma yol açarken, bölge 15 gündür artçı ve bağımsız depremlerle beşik gibi sallanıyor. Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı verilerine göre saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde, 3 dakika sonra ise merkez üssü ise yine Hatay'ın Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Defne ilçesindeki deprem zeminden 16.74 kilometre Samandağ merkezli deprem ise 7 kilometre derinlikte meydana geldi.

"MUHTEMELEN YIKILMAYAN BİNALAR DA YIKILDI"

AFAD, saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Deprem çevre illerde de hissedildi. CNN TÜRK muhabiri Buse Deviren depremi gözyaşıyla anlattı. Buse Deviren, "Yer ayağımızın altından kaydı. Çadır kentin içerisindeydik. İnanılmaz sallandık. Pek çok noktada insanlar sobalar yakıyor. Çocuklar çok korktular. İnanılmaz büyük bir depremdi. Bu artçı gibi bir deprem değildi. Burası şu anda duman altı. Muhtemelen yıkılmayan binalar yıkıldı." ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay yaptığı açıklamada "Hatay merkezli depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kanal D Muhabiri İhsan Yalçın, "Hatay'daki deprem Gaziantep'te de çok hissedildi. Deprem çok şiddetliydi" dedi. CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan, "6,4 büyüklüğündeki depremi hissettik. Şehir toz içinde öncelikle bunu belirtelim. Bazı binaların yıkılmak üzere olduğunu görüyorsunuz. Binanın yan yattığına şahit oldu burada olan vatandaşlar. Bu bina hasar almıştı 2 katında yıkıntılar vardı. 6.4'lük depremin ardından yan yattı. Bulunduğumuz alanı polis ekipleri kapattılar. Şehrin bi kısmında elektrik yok." dedi.

GENİŞ BİR BÖLGEDE HİSSEDİLDİ

Çevre illerden hissedilen depremin etkilediği bölgeleri USGS (Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu) harita bu şekilde işaretledi. Deprem Kıbrıs'ın güney doğusunda ve kuzey ucunda da hissedildi. Öte yandan sarsıntı, 6 Şubat depremlerinde büyük yıkımın yaşandığı Suriye'de de şiddetli bir biçimde hissedildi.

AFAD'DAN HASARLI BİNA UYARISI

Hatay'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonrası AFAD'dan açıklama geldi:

Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin.

Riskli binaların çevresinde bulunmayın.

Doğru bilgi için resmî kaynakları takip edin.

AFAD'DAN UYARI: SAHİL ŞERİDİNDEN UZAK DURUN

Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki #depremler sonrasında, ilgili ekiplerimiz teyakkuz halinde olup gelen ihbarlara hızla müdahale edilmektedir.

Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir.

"ARTÇI SARSINTILAR DEVAM EDECEK"

Konuyla ilgili AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Artçı sarsıntılar devam edecek. Bir bölümü 6 ve üzerine çıkabilir. Hasarlı binalara girilmemesi büyük önem taşıyor. Dört ayda kaydettiğimiz deprem sayısını 13 günde kaydettik. Her üç-dört dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor.” ifadelerini kullanmıştı.

"1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 3 KİŞİ ENKAZ ALTINDA"

CNN TÜRK Muhabiri Fulya Öztürk, "İçişleri Bakanı Soylu Maraş'taydı ve dakikalar önce Hatay'a havalandı. Samandağ ve Defne ilçesinde yıkımlar var. Samandağ'da bir kadının başına taş düşmüş. Vefat ettiğine dair haberi aldık. Enkaz altındaki 4 kişiden 1'i enkazdan çıkarılmış. Defne'de 4 kişi enkaz altında kalıyor 1 kişi çıkarılıyor. Samandağ ve Defne'de ekipler arama ve tarama faaliyeti yürütüyor. Bu depremde riskli yapıların yıkıldığına dair ihbarlar geldi. " dedi.

 

AdminAdmin