Türkiye
Giriş Tarihi : 08-02-2023 12:01

Türkiye'de deprem: Hangi ülkeler el uzattı?

Türkiye'de deprem: Hangi ülkeler el uzattı?

Yapı mühendisleri, askerler, tıbbi uzmanlar ve arama kurtarma köpekleri olan ekipler. Tüm bunlar Türkiye ve Suriye'ye yardım için dünyanın dört bir yanından yola çıktı. Bazıları çoktan vardı bazıları saatler içerisinde bölgede olacak.

İşte yardım eli uzatan ülkeler ve gönderilen yardımlar:

Avrupa Birliği

Birliğin Copernicus uydu sistemi, yardım ekiplerine acil durum haritaları sağlayabilecek kurumlar için aktive edildi. 

Şimdiye kadar en az 13 ülke yardım göndermeyi teklif etti.

 

Amerika Birleşik Devletleri

ABD, arama ve kurtarma çabalarını destekleyecek ekipler de dahil olmak üzere Türkiye'ye acil yardım gönderiyor. Kaliforniya'da 100'e yakın Los Angeles County itfaiyecisi ve yapı mühendisi ile birlikte özel eğitimli altı köpek Türkiye'ye gönderildi.

Rusya

Rus Acil Durumlar Bakanlığı'ndan kurtarma ekipleri ise Suriye'ye gönderildi ve bu bölgede hali hazırda konuşlanmış Rus ordusu, enkazı temizlemeye ve hayatta kalanları aramaya yardım etmek için 300 kişiden oluşan 10 birim ile çalışmalara başladı. Rus ordusu insani yardım dağıtmak için noktalar kurdu. Rusya Türkiye'ye de yardım teklifinde bulundu, Ankara kabul etti.

İsrail

İsrail ordusu, yardım sağlamak için 150 mühendis, sağlık personeli ve diğer yardım görevlilerinden oluşan bir arama kurtarma ekibi gönderdi. İki ülke, ilişkilerde yıllardır süren gerilimden sonra ilk kez bu vesile ile insani bir temasta bulunuyor. İsrail ve Suriye'nin diplomatik ilişkileri yok ancak Başbakan Binyamin Netanyahu, Suriye'ye yönelik insani yardım talebini de onayladığını açıkladı.

 

Yunanistan

Türkiye'nin son dönemde gergin ilişkiler içerisinde olduğu komşusu Yunanistan, Türkiye'ye ilk kurtarma ekibini gönderen ülkelerden biri oldu. 21 kişilik kurtarma ekibi, iki kurtarma köpeği ve bir kurtarma aracı, bir yapı mühendisi, beş doktor ve sismik planlama uzmanıyla birlikte bir askeri nakliye uçağı Türkiye'ye geldi.

Başabakan Miçotakis "Yunanistan tüm güçlerini seferber etmeye hazırdır" şeklinde açıklama yaptı. İlişkilerde yeni bir dönemin başlayabilme olasılığını güçlendiren benzeri açıklamalar 24 saat içerisinde arka arkaya geldi. 

 

Almanya

Almanlardan acil durum jeneratörleri, çadırlar, battaniyeler ve su arıtma ekipmanları geliyor. Ayrıca Alman THW sivil koruma teşkilatı da Türkiye'ye özel bir ekip göndermeyi teklif etti. Uluslararası Arama ve Kurtarma Almanya grubu da çok sayıda doktor ve kurtarma uzmanını Türkiye'ye uçurmaya hazırlanıyor.

Fransa

Kurtarma ekipleri Türkiye'ye vardı. Fransızlar yardım malzemeleri ile dolu iki uçakla Adana'ya indiler. İlk kafile özel eğitimli 4 köpeğin eşlik ettiği 73 arama kurtarma görevlisinden oluşuyor.

 

Güney Kore

60 kişilik bir arama kurtarma ekibi ve tıbbi malzeme gönderilecek. Hükümet ayrıca ilk etapta 5 milyon dolarlık insani yardım sağlandığını ve Gyeonggi eyalet hükümetinin de ayrıca 1 milyon dolarlık insani yardım sağlamayı planladığını açıkladı

Pakistan

50 kişilik bir arama ve kurtarma ekibi ile birlikte bir uçak yardım malzemesi gönderildi. Hükümet, Suriye ve Türkiye'ye günlük yardım uçuşlarının çarşamba gününden itibaren başlayacağını duyurdu.

 

İngiltere

Sunak hükümeti Türkiye'ye ekipman ve köpeklerle birlikte 76 arama kurtarma uzmanı ve bir acil sağlık ekibi gönderdi. İngiltere ayrıca Suriye'deki mağdurlara destek sağlanması konusunda da Birleşmiş Milletler ile temas halinde olduğunu açıkladı.

Hindistan

Doğal Afet Müdahale Gücü'nden 100 personelinin yanı sıra, köpekli ekipler ve ekipmanlar yolda. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada eğitimli doktorlar, sağlık görevlileri ve temel ilaçlardan oluşan sağlık ekiplerinin de yola çıkmaya hazır olduğu belirtildi. 

İsviçre

İsviçre kurtarma köpeği servisi REDOG, 14 köpekle birlikte 22 kişilik profesyonel kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderiyor. Hükümet ayrıca Türkiye'ye ordu afet uzmanları da dahil olmak üzere toplam 80 uzman gönderileceğini açıkladı.

 

Çekya

Çekler Türkiye'ye içerisinde itfaiyeciler, doktorlar, inşaat mühendisleri ve köpekli kurtarma ekipleri dahil olmak üzere toplam 68 kişilik bir ekip gönderiyor.

Japonya

Deprem felaketine ilk tepki veren ülkelerden biri Japonya oldu. Bu alanda dünyanın en ileri teknolji ve tecrübelerine sahip toplumu olan Japonlar yaklaşık 75 kişilik en profesyonel ekipmanlarla donatılmış bir kurtarma ekibi gönderdi. 

Lübnan

Mali sıkıntılar çeken Lübnan hükümeti bile kurtarma çabalarına yardımcı olması için Türkiye'ye asker, ilk müdahale ekipleri ve itfaiyeciler gönderiyor.

 

Avusturya

Bir askeri afet yardım biriminden Türkiye'ye 84 asker gönderilmesi teklif edildi ancak bu teklifin akıbetine ilişkin bir bilgi şimdilik yok.

İspanya

85 personel ve bir gönüllü itfaiyeci birliği ile iki arama kurtarma ekibi Türkiye'ye gönderiliyor.

Polonya

Türkiye'ye tam teçhizatlı 76 itfaiyeci ve sekiz eğitimli köpek gönderiyor.

Romanya

İki askeri uçakla Türkiye'ye uzman personel ve malzeme gönderiyor.

Hırvatistan

40 personel, 10 köpek ve kurtarma ekipmanları yolda.

 

Sırbistan

21 kişilik kurtarma ekibi ve üç irtibat subayı yolda.

 

Karadağ

24 itfaiyeci gönderiliyor.

Moldova

Cumhurbaşkanı, Türkiye'ye 55 kurtarma görevlisinin gönderildiğini söyledi.

Ürdün

Kral II. Abdullah'ın emriyle Suriye ve Türkiye'ye gönderilmek acil yardım ekipleri ve malzemeleri hazırlandı.

Meksika

Dışişleri bakanı, ülkenin Türkiye'ye ekipman ve kurtarma uzmanları göndereceğini söyledi.

Mısır

Türkiye'ye acil insani yardım sözü verdi.

İtalya

Sivil Koruma Dairesi Türkiye'ye yardım teklif etti. Bir itfaiye ekibi Pisa'dan ayrılmaya hazırlanıyor. İtalyan ordusu sağlık ve diğer personelin yanı sıra bir nakliye uçağı ile profesyonel ekipman taşınacağını da söyledi. İtalya deprem konusunda son derece tecrübeli ekiplere sahip bir ülke.

Yeni Zelanda

Türk Kızılayı'na 632 bin dolar ve Suriye Arap Kızılayı'na 316 bin dolar nakit yardım gönderdiler.

Çin

Türk Kızılayı ve Suriye Kızılayı'na 200 biner dolarlık insani yardım gönderdi.

Avustralya

Yardım yapılacağı açıklandı ancak detayları bilinmiyor

euronews

LMLM

LM