Avrupa
Giriş Tarihi : 13-09-2022 10:48

Ukrayna işgal altındaki topraklarını geri almaya devam ediyor

Ukrayna işgal altındaki topraklarını geri almaya devam ediyor

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'ya karşı savaşan ülke ordusunun 6 bin kilometrekareden fazla alanı ele geçirdiğini söyledi.

Zelenskiy, video konuşmasında, "Eylül ayının başından beri askerlerimiz doğu ve güneyde 6 bin kilometrekarelik Ukrayna topraklarını kurtardı ve ilerlemeye devam ediyoruz" dedi. 

Ukrayna askeri istihbaratından bir sözcü, çok sayıda Rus esirini barındıracak yer bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. 

Kiev, geçtiğimiz pazar günü 3.000 kilometrekare alanın ele geçirildiğini; 24 saat içinde 20'den fazla yerleşim yerinin geri alındığını duyurdu.

Rusya, savaş alanındaki gerilemeyi kabul etti

Rusya'nın aylar sonra savaş alanında gerilemesi kamuoyunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı eleştirileri artırdı. 

Rus kuvvetleri son olarak savaşın başında Kiev yakınlarındaki bölgelerden geri çekilmek zorunda kalmıştı. 

Rusya Savunma Bakanlığı, birliklerinin Rusya sınırındaki dar bir arazi parçası boyunca geri çekildiğini gösteren bir harita paylaştı.

Bu arada Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Oleksiy Arestovich, savaş esirlerinin Moskova tarafından tutulan Ukraynalılarla değiş tokuş edileceğini söyledi. Askeri istihbarat sözcüsü Andrey Yusov, yakalanan birliklerin "önemli" sayıda Rus subayı içerdiğini kaydetti. 

Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkiv'de yetkililer, birçok yerde Rus saldırıları sonrası kesilen elektrik ve suyun yüzde 80 oranında tekrar bölge halkına ulaştırıldığını kaydetti.

Son olarak Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, Rusya'nın son günlerde Ukrayna'da bazı topraklardan geri çekilmesine tepki gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'gerçek durumdan tam olarak haberdar olmayabileceğini" belirten Kadirov, Telegram kanalında yayınlanan bir sesli mesajda, "Hata yaptılar ve gerekli sonuçları çıkaracaklarını düşünüyorum" dedi.

Rus medyası dil değiştiriyor

Rus devlet televizyonundaki yorumcular, Ukrayna kuvvetlerinin Rus birlikleri karşısında ilerlemesi sonrası yorumlarında değişikliğe gitti. 

Rusya tarafından Harkiv bölgesinde atanan yetkili Vitaly Ganchev, Rossiya-24 haber kanalına, eyaletteki Rus birliklerinin sayıca "sekiz kat daha fazla" olduğunu söyledi. Ayrıca, kanıt göstermeden Ukrayna kuvvetlerinin “Batılı paralı askerler” tarafından desteklendiğini kaydetti.

Sunucu Dmitry Kiselyov Pazar gecesi programının açılışında "Cephede en zor bir hafta" dedi.

Kiselyov, Rus güçlerinin “üstün düşman güçlerinin” baskısı altında “önceden kurtarılmış yerleşimleri” terk ettiğini söyledi.

Eski liberal politikacı Boris Nadezhdin, Gazprom'a ait NTV kanalına yaptığı açıklamada, Putin'in danışmanlar tarafından Ukrayna'nın kısa sürede teslim olacağı düşüncesiyle yanlış yönlendirildiğini savundu. 

"60 Dakika" talk show programında sunucu Olga Skabeyeva, Rusya'nın Ukrayna elektrik santrallerini bombalamasını "özel askeri operasyonda bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi. 

Rusya gazetelerine konuşan askeri uzmanlar her şeyin plana göre gitmediğini kaydetti.

Izvestia gazetesi, hafta sonu özetinde Rusya'nın 4.000 Ukrayna askerini öldürdüğünü ve ordunun "Donbas'a odaklanmak için yeniden konuşlandırdığını" yazdı.

Nezavisimaya Gazeta, Rusya'nın savunma bakanlığının "birkaç gündür Ukrayna'dan gelen son derece rahatsız edici haberler" hakkında yorum yapmadığının altını çizdi.

LMLM

LM