Yunanistan
Giriş Tarihi : 22-10-2022 13:04

Yunanistan'daki manastırda Osmanlı'nın ilk dönemlerine ışık tutan belgeler bulundu

Yunanistan'daki manastırda Osmanlı'nın ilk dönemlerine ışık tutan belgeler bulundu

Yunanistan'da Aynoroz Yarımadası'ndaki bir manastırda bulunan el yazmaları, Osmanlı dönemine ilişkin önemli bilgiler veriyor.


Aynaroz Yarımadası'nda Pantokrator manastırında en eskisi 1371 yılına ait Osmanlı dönemi belgeleri gün yüzüne çıktı. Belgelerde Devlet-i Aliyye'nin Yunanistan'a hoşgörü ile yaklaştığı görülüyor.

Yunanistan'ın Aynoroz Yarımadası'nda bulunan ve İstanbul Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağlı olan çok sayıda manastırdan biri olan Pantokrator'da geçmişe ışık tutacak çalışmalar gerçekleştiriliyor.

OSMANLI DÖNEMİNE AİT BİNLERCE EL YAZMASI

883'ten beri özerk bir yönetime sahip olan, yaklaşık 20 manastırın yer aldığı, kadınların girmesinin yasak olduğu Aynoroz Yarımadası'ndaki bir manastırda çalışma yapan araştırmacılar, Osmanlı dönemine ait binlerce el yazmasından oluşan bir arşivi inceliyor.

Yarımadadaki kütüphanelerde Yunanca, Rusça ve Rumence dahil olmak üzere birçok dilde yüzlerce yıllık belgeler bulunuyor. Çoğu araştırılmış olan bu belgelerin, Osmanlıca olanlarının ise bugüne dek çok fazla çalışılmamış olduğu görülüyor.

14'ÜNCÜ YÜZYILA DAYANAN BELGELER

Uzmanlar, bu belgeler olmaksızın Osmanlı dönemindeki Aynoroz Yarımadası'nın ekonomi ve toplumunu anlamanın mümkün olmadığını belirtiyor. Tarihi 14'üncü yüzyıla dayanan belgeler, Osmanlı dönemine ait en eski belgeler arasında bulunuyor.

BELGELER, OSMANLIYA DAİR 'YAĞMACI' ANLAYIŞININ TAM AKSİNİ GÖSTERİYOR

Aralarında padişah fermanları, tapular ve mahkeme kararlarının da olduğu belgeler, Yunanistan'daki Osmanlıya dair "yağmacı" anlayışın aksine, Osmanlı yönetiminin buradaki toplumu kanatları altına alıp özerkliğini muhafaza ederek dış müdahalelerden koruduğunu ortaya koyuyor.

AA'nın haberine göre belgeler üzerinde araştırma yapan uzmanlar, Aynoroz'a en yakın şehir olan Selanik'i fetheden 2. Murat'ın ilk eylemlerinden birinin, 1430'da Aynoroz toplumunu korumaya yönelik yasal bir belge çıkarmak olduğunu ifade ediyor.

OSMANLI DİN DAYATMASI YAPMADI

Uzmanlar, Osmanlının bu toprakları fethettikten sonra neredeyse 2 asır İslam'ı empoze etmeye çalışmadığına dikkati çekerek, belgelerin, insan hakları, saygı, demokrasi çerçevesinde birlikte yaşama ilkelerine ışık tuttuğunu belirtiyor.

LMLM

LM