Yunanistan
Giriş Tarihi : 24-05-2023 17:07

Yunanistan'ın geçici seçim Başbakanı Sayıştay başkanı SARMAS

Yunanistan'ın geçici seçim Başbakanı Sayıştay başkanı SARMAS

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Sakelaropulu, Anayasaya göre seçimlere kadar başbakanlık yapmak ve hükümeti kurma üzere bugün Ioannis Sarmas’ı kabul edecek.” denildi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, pazar günü düzenlenen seçimlerde hiç bir partinin iktidar olabilmek için yeterli sandalyeye ulaşamamasının ardından Sayıştay Başkanı Ioannis Sarmas’ı haziran ayı sonunda düzenlenecek seçimlere kadar geçici hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Sakelaropulu, Anayasaya göre seçimlere kadar başbakanlık yapmak ve hükümeti kurma üzere bugün Ioannis Sarmas’ı kabul edecek.” denildi.

Bu açıklamadan önce Katerina Sakelaropulu, 21 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin ardından hükümetin kurulamamasıyla ilgili parti liderleriyle bir araya geldi.

Sakelaropulu, seçim sonuçlarına göre parlamentoda grubu bulunan parti liderlerini Cumhurbaşkanlığına davet etti. Cumhurbaşkanı, parti liderleriyle yaklaşık yarım saat görüştü. Toplantının ardından liderler açıklama yapmadı.

Miçotakis ve Çipras görevi kabul etmemişti

Cumhurbaşkanı, parti liderleriyle yaklaşık yarım saat görüştü. Sakelaropulu'nun hükümet kurma görevini önceki gün verdiği Yunanistan Başbakanı ve dünkü genel seçimlerin galibi Yeni Demokrasi Partisinin lideri Kiryakos Miçotakis, aynı akşam bu görevi iade etmişti.

Genel seçimlerde 2. parti olan Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) Lideri Aleksis Çipras da, Sakelaropulu'nun kendisine verdiği hükümet kurma görevini reddetmişti.

Yeni Demokrasi seçimi açık ara farkla önde bitirmişti

Ülkede 21 Mayıs'ta düzenlenen genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre, Yeni Demokrasi yüzde 40'ın üzerinde oy alarak (146 sandalye) en yakın rakibi SYRIZA'ya 20 puan fark atmıştı ancak tek başına iktidara gelebilmesi için gerekli 151 sandalye sayısına ulaşamamıştı.

SYRIZA, yüzde 20,07'lik oyla 71 sandalyeyi alarak ikinci sırada yer almıştı.

Seçim yarışını 3'üncü olarak bitiren PASOK-KINAL ittifakı ise yüzde 11,46'lık oyla 41 sandalyenin sahibi olmuştu.

Yeni seçim sistemine göre ikinci kez sandığa gidilecek

Yunanistan'da bu yıl ilk kez uygulanan seçim sistemine göre, sandıktan çıkan sonuçlar herhangi bir partinin tek başına iktidar olmasına izin vermezse koalisyon için görüşmeler yapılacak. Koalisyon için uzlaşıya varılamaması halinde ise seçmenler için ikinci kez sandık kuruluyor.

Sandığa ikinci kez gidildiğinde, birinci olan partiye en az yüzde 25 oy almak kaydıyla 300 sandalyelik parlamentoda oy oranına bağlı olarak fazladan 20 ila 50 sandalye veriliyor.

AdminAdmin