2023 yılının en yoğun havalimanı ve en dakik havayolu şirketleri hangileriydi?

GÜNCEL - 22-01-2024 12:51 1882 kez okundu.

2023 yılının en yoğun havalimanı ve en dakik havayolu şirketleri hangileriydi?

2023 yılında Avrupa'nın en büyük 40 havalimanından tahmini 1,19 milyar yolcu geçti en fazla uçuşun gerçekleştiği havaalanı İstanbul Havalimanı oldu

Hava trafik kontrol grevlerinden aşırı hava koşullarına kadar, 2023'te milyonlarca yolcu Avrupa genelinde uçuş gecikmeleriyle karşı karşıya kaldı.

Peki en büyük sorunlar hangi havaalanlarında yaşandı ve hangi havayolu şirketleri olumsuz koşullarla en iyi şekilde başa çıktı?

Avrupa hava trafik kontrol kuruluşu Eurocontrol tarafından yayınlanan yeni veriler, havalimanları ve havayollarının geçen yıl nasıl bir performans sergilediğini ortaya koydu.

Veriler, "grevler, olumsuz hava koşullarındaki büyük artış ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yol açtığı aksaklıklar" karşısında 10 milyon uçuşun zamanında varış ve kalkışını sağlamanın zorluklarını vurguluyor.

Avrupa'daki gecikmeler 2023'te daha mı kötüydü?

Fransa'daki hava trafik kontrol grevleri ve yaz boyunca yaşanan aşırı hava olayları, geçen yılın ilk yarısında Avrupa'daki uçuşlar üzerinde büyük bir etki yarattı. 

Ukrayna'nın hava sahasını kapatmaya devam etmesi de komşu ülkeler üzerindeki trafiğin artması anlamına geldi ve Macaristan'da neredeyse her gün kısıtlamalara yol açtı.

Hava trafik kontrolörlerinin grevleri nedeniyle yaşanan gecikmeler 2023'te 2022 yılına kıyasla dört kat daha fazla oldu ve neredeyse tamamı Fransız hava sahasını etkiledi.

Tüm nedenlerden kaynaklanan ortalama gecikme 17,7 dakika oldu. Bu süre 2022'dekiyle hemen hemen aynı seviyede kaldı ama 2019'daki Covid-19 seviyelerinden çok daha yüksek oldu. 

Uçuşların yüzde 65'i zamanında kalkarken yüzde 71'i ise hedeflenen noktaya zamanında vardı.

Lizbon ve Londra Gatwick gibi havalimanlarında sık sık kapasite sorunları yaşanırken, Amsterdam, Heathrow ve Münih gibi diğer merkezlerdeki ana aksaklıklar hava koşullarından kaynaklandı.

Fransa ve Almanya, güzergah üzerindeki tüm uçuş gecikmelerinin neredeyse üçte ikisini oluşturdu.

Grevler, hava olayları ve sistemlerdeki değişiklikler sorunları daha da kötüleştirse de, kapasite ve personel sorunları gecikmelere neden olan ana konulardı.

En az gecikme hangi havayollarında yaşandı?

Dört havayolu şirketi Iberia, Widerøe, Vueling ve Norwegian yüzde 80'in üzerinde varış dakikliği ile zamanında varan en fazla uçuşa sahip oldu.

Ancak sadece Vueling ve Norwegian 2019'a kıyasla dakiklikte iyileşme gösterdi. Diğer tüm şirketlerin grafiğinde düşüş görüldü.

Varış dakikliği açısından en kötü şirket yüzde 61 dakiklik oranı ile TAP, yüzde 62 ile Pegasus ve yüzde 64 ile Türk Hava Yolları oldu.

Zamanında kalkış sağlayan havalimanlarında ise podyuma Oslo, Viyana ve Atina çıktı. Eurocontrol'ün verilerindeki 20 havalimanının tamamı zamanında kalkış konusunda 2019'a göre daha kötü rakamlara imza attı.

Avrupa'nın en yoğun havalimanları hangileri?

Geçen yıl en fazla uçuşun gerçekleştiği İstanbul Havalimanı, 22 Haziran'da bir günde bin 684 uçuşla yeni bir rekora imza attı. Amsterdam ikinci, Londra Heathrow ise üçüncü sırada yer aldı ve her üçü de 2022'ye kıyasla trafikte artış gösterdi.

Ancak havalimanlarının büyük bir çoğunluğu 2019'a kıyasla hala daha az uçuş gerçekleştiriyor.

Eurocontrol, 2023 yılında Avrupa'nın en büyük 40 havalimanından 1,19 milyar yolcunun geçeceğini tahmin ediyor. Bu rakam 2022'dekinden önemli ölçüde daha fazla ancak Covid-19 salgını öncesine göre hala daha düşük.

Yolcu sayısındaki bu artış uçuşlardan çok daha yüksek çünkü yeni uçak modelleri havayollarının artık eskisinden daha fazla koltuğa sahip olduğu anlamına geliyor. Veriler ayrıca bu koltukların doldurulduğunu da gösteriyor.

2023'te en fazla nereye uçuldu?

Eurocontrol geçen yıl Avrupa'dan en popüler rotaların hangileri olduğunu da açıkladı. Yolcuların çoğunluğu günde ortalama 21 bin 660 uçuşla Avrupa içinde uçtu.

Kıtalararasında ise her gün ortalama 5 bin 414 uçuş gerçekleşti.

Avrupa'dan sonra en popüler destinasyon Orta Doğu olurken, onu Kuzey Amerika, Kuzey Afrika ve Asya takip etti. Asya/Pasifik bölgesine yapılan uçuşlar, 2022 yılına kıyasla yüzde 33'lük artışla geçen yıl en yüksek büyümeyi kaydetti.

euronews

DİĞER HABERLER
Kahvenin hikayesi: etkileri

Kahvenin hikayesi: etkileri

09-04-2024 - GÜNCEL

Sahur ve İftarda ne yemeliyiz?

Sahur ve İftarda ne yemeliyiz?

13-03-2024 - GÜNCEL