Συναγερμός στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ελληνικά - 07-06-2023 08:47 1222 kez okundu.

Συναγερμός στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Μία δεξαμενή απέμεινε για την ψύξη των αντιδραστήρων του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού τις Ευρώπης - Έκκληση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για την προστασία της

Εκκληση για προστασία των εναλλακτικών πηγών υδροδότησης του πυρηνικού σταθμου της Ζαπορίζια, μετά την ανατίναξη του φράγματος της Καχόβκα, απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Όπως διαπιστώνει ο αρμόδιος οργανισμός του ΟΗΕ, ο πυρηνικός σταθμός θα πρέπει να έχει αρκετό νερό ώστε να ψύχονται οι αντιδραστήρες του "για κάποιους μήνες" από δεξαμενή που βρίσκεται πάνω από τον ταμιευτήρα του γειτονικού φράγματος που υπέστη ρήγμα, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τη δεξαμενή.

"Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές νερού. Μία κύρια είναι η μεγάλη δεξαμενή ψύξης δίπλα στην εγκατάσταση που εκ του σχεδιασμού παραμένει πάνω από το ύψος του ταμιευτήρα", δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι σε ανακοίνωση.

Η δεξαμενή θα πρέπει να παρέχει αρκετό νερό ψύξης για "κάποιους μήνες", είπε ο Γκρόσι και πρόσθεσε πως η υπηρεσία του θα το επιβεβαιώσει αυτό "πολύ σύντομα".

"Είναι ως εκ τούτου κρίσιμης σημασίας αυτή η δεξαμενή ψύξης να παραμείνει άθικτη. Δεν πρέπει να γίνει τίποτα που θα υπονόμευε ενδεχομένως την ακεραιότητά της. Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν πως δεν θα γίνει τίποτα που θα το υπονομεύσει" αυτό, ανέφερε ο Γκρόσι.

Ο ταμιευτήρας του φράγματος Καχόβκα παρείχε νερό αναγκαίο για την απαραίτητη ψύξη των έξι αντιδραστήρων στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης καθώς και για τις εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ, που έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα όταν η εξωτερική τροφοδοσία πέφτει.

Η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα της Καχόβκα μειώνεται κατά 35 εκατοστά την ώρα, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, διορισμένος αξιωματούχος του ελεγχόμενου από την Μόσχα τμήματος της ουκρανικής περιοχής της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα, ο διορισμένος από την Ρωσία κυβερνήτης της ουκρανικής περιοχής Ζαπορίζια δήλωσε ότι το επίπεδο του ταμιευτήρα της Καχόβκα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έπεσε κατά 2,5 μέτρα και αναμένεται να πέσει έως και τα 7 μέτρα, ως αποτέλεσμα του ρήγματος στο φράγμα Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το μεγάλο φράγμα κοντά στον κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό στη νότια Ουκρανία υπέστη ρήγμα, απελευθερώνοντας πλημμυρικά ύδατα σε όλη την πολεμική ζώνη σε αυτό που η Ουκρανία και η Ρωσία λένε πως ήταν εσκεμμένη επίθεση των δυνάμεων η μία της άλλης.

«Ελεγχόμενη η κατάσταση»

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας δήλωσε πως η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία δεν είναι κρίσιμη μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα.

Ο επικεφαλής της Energoatom Πέτρο Κοτίν είπε πως η μείωση της στάθμης στον ταμιευτήρα του Καχόβκα δεν θα επηρεάσει τη στάθμη του νερού στις δεξαμενές ψύξης στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικού καυσίμου του σταθμού.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, η στάθμη του νερού στη Δεξαμενή Καχόβκα μειώνεται γρήγορα, δημιουργώντας μια «πρόθετη απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Αυτή τη στιγμή η δεξαμενή νερού του πυρηνικού σταθμού είναι γεμάτη: στις 8 π.μ., η στάθμη του νερού ήταν στα 16,6 μέτρα, επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο σταθμό βρίσκεται υπό έλεγχο, ουκρανικό προσωπικό ελέγχει όλους τους δείκτες», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom.

Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο η Ρωσία ελέγχει από το Μάρτιο του 2022, ανέφερε με χωριστή δήλωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της εγκατάστασης.ΑΠΕ-ΜΠΕ

DİĞER HABERLER
Επιδόματα: Ποιοι ευνοούνται από τις επικείμενες αλλαγές

Επιδόματα: Ποιοι ευνοούνται από τις επικείμενες αλλαγές

13-07-2024 - Ελληνικά

Συντάξεις Αυγούστου: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής

Συντάξεις Αυγούστου: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής

13-07-2024 - Ελληνικά