Η εξέλιξη αυτή, η οποία ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ήρθε μετά από τριήμερες συνομιλίες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
Σε δύο ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το Κίεβο και η Μόσχα «συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα, να εξαλείψουν τη χρήση βίας και να αποτρέψουν τη χρήση εμπορικών πλοίων για στρατιωτικούς σκοπούς στη Μαύρη Θάλασσα».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τριήμερες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και των δύο αντιπάλων στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ.
Οι συναντήσεις δεν περιλάμβαναν απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να "αναπτύξουν μέτρα" για την "απαγόρευση χτυπημάτων κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων".
Η κυβέρνηση Τραμπ συνέχισε να επαναλαμβάνει ότι "οι δολοφονίες και στις δύο πλευρές ... πρέπει να σταματήσουν".
Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, δημοσίευσε στο Χ το απόγευμα της Τρίτης για να ξεκαθαρίσει τη θέση του Κιέβου για τη Μαύρη Θάλασσα.
«Η ουκρανική πλευρά υπογραμμίζει ότι κάθε μετακίνηση από τη Ρωσία των στρατιωτικών πλοίων της εκτός του ανατολικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας θα αποτελεί παραβίαση του πνεύματος αυτής της συμφωνίας, θα θεωρηθεί παραβίαση της δέσμευσης για τη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας», έγραψε.
"Σε αυτή την περίπτωση η Ουκρανία θα έχει πλήρες δικαίωμα να ασκήσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας", πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του ήρθαν αφού ο ανώτερος Ρώσος πολιτικός Γκριγκόρι Καρασίν, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι η συζήτηση στη Σαουδική Αραβία ήταν "πολύ ενδιαφέρουσα, δύσκολη, αλλά αρκετά εποικοδομητική".
"Ασχοληθήκαμε όλη την ημέρα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ", ανέφερε ο Καρασίν σύμφωνα με το πρακτορείο την Τρίτη.
Εν τω μεταξύ, έχουν εμφανιστεί ερωτήματα σχετικά με τη σημασία της συμφωνίας της Τρίτης. Η Ρωσία δεν έχει κανένα στρατιωτικό έρεισμα στη Μαύρη Θάλασσα από τις πρώτες ημέρες της πλήρους εισβολής της στην Ουκρανία, ενώ ο ρουμανικός διάδρομος παρέχει ασφαλή διέλευση σε πολιτικά φορτηγά πλοία.
Σύμφωνα με το ουκρανικό ναυτικό, 27 από τα 80 πολεμικά πλοία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα πριν από την εισβολή υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τις αρχές του 2022. Περίπου 15 πλοία υποβάλλονται σε επισκευές.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε τη συμφωνία
Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα συμφώνησε να εξασφαλίσει την ασφαλή ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν μέτρα για να σταματήσουν τα πλήγματα στις ρωσικές και στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις για περίοδο 30 ημερών που άρχισε στις 18 Μαρτίου, προστίθεται στην ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.
Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον επικροτούν τις προσπάθειες "τρίτων χωρών" που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνιών για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα και τα πλήγματα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, τις οποίες ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
"Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις καλές υπηρεσίες των τρίτων χωρών για την υποστήριξη της εφαρμογής των συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας", τονίζει η ρωσική προεδρία, ενώ οι Ευρωπαίοι παραμένουν επί του παρόντος στο περιθώριο των συνομιλιών για την Ουκρανία.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ρωσική εγκατάσταση και η μεταφορά του ελέγχου του στην Ουκρανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι αδύνατη.
Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι η από κοινού λειτουργία του εργοστασίου αυτού δεν είναι αποδεκτή, καθώς θα ήταν αδύνατο να εξασφαλιστεί σωστά η φυσική και η πυρηνική ασφάλεια του σταθμού.
Διαφορετικές ερμηνείες για το τι σημαίνει κατάπαυση του πυρός
Η κυβέρνηση Τραμπ αγωνίστηκε να πείσει και τις δύο πλευρές να υπογράψουν μια περιορισμένη, 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.
Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα συμφώνησαν επί της αρχής στην πρόταση αυτή την περασμένη εβδομάδα, αλλά έκτοτε οι δύο πλευρές συνέχισαν να επιτίθενται η μία στην άλλη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν επίσης υιοθετήσει διαφορετικές ερμηνείες για το πώς θα έμοιαζε μια πιθανή μερική κατάπαυση του πυρός και έχουν διαφωνήσει σχετικά με τα είδη των στόχων που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μια παύση.
Ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι μια μερική κατάπαυση του πυρός θα περιλάμβανε τον τερματισμό των επιθέσεων σε "ενέργεια και υποδομές", το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η συμφωνία αναφέρεται πιο στενά στις "ενεργειακές υποδομές".
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο κρατικό κανάλι Channel One TV ότι οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο Ριάντ συζήτησαν "κυρίως θέματα ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα", έναν σημαντικό ναυτιλιακό διάδρομο στον οποίο τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν λιμάνια και ακτές.
Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στην επανάληψη "με κάποια μορφή, αποδεκτή από όλους" μιας συμφωνίας του 2022 που επέτρεπε στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπου η αυξανόμενη πείνα αποτελεί απειλή και οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.
Η πρωτοβουλία-ορόσημο για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας διαμεσολαβήθηκε από τον ΟΗΕ και την Τουρκία το καλοκαίρι του 2022, αλλά η Μόσχα σταμάτησε τη συμμετοχή της τον επόμενο χρόνο, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις της για την αποστολή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στον κόσμο δεν ικανοποιούνται και η συμφωνία καταρρέει.
Μόσχα: Οι όροι του Πούτιν
Το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι υπάρχουν ορισμένοι όροι που συνοδεύουν τη συμφωνία.
Λέει ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την άρση των κυρώσεων προς τις ρωσικές τράπεζες που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων και επανασυνδεθούν πλήρως με το Swift - ένα δίκτυο που διευκολύνει την ασφαλή ανταλλαγή οικονομικών μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία ουσιαστικά ζητά άρση των κυρώσεων προς τις τράπεζες, τους παραγωγούς και τους εξαγωγείς τροφίμων, καθώς και προς τους ασφαλιστές που εμπλέκονται στις εξαγωγές τροφίμων, πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα.
euronews