Φαβορί παραμένει ο Ερντογάν μία μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες

Ελληνικά - 27-05-2023 20:21 954 kez okundu.

Φαβορί παραμένει ο Ερντογάν μία μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες

Δύο δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή τον Ερντογάν και μία τον Κιλιτσντάρογλου

Φαβορί παραμένει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ωστόσο η αντιπολίτευση ανασυντάσσεται εκτιμώντας ότι θα καταφέρει να φέρει την αλλαγή. 

Τις τελευταίες μέρες, παρά την απαγόρευση δημοσκοπήσεων, εμφανίστηκαν τρεις δημοσκοπήσεις σε ιστοσελίδες, οι δύο δείχνουν νίκη του Τούρκου προέδρου και η τρίτη οριακή νίκη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Την ίδια ώρα οικονομολόγοι εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας και εξάντληση των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας KONDA τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 52,7% και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 47.3%. Η εταιρεία ASAL προβλέπει επίσης άνετη νίκη Ταγίπ Ερντογάν με 53,4% και προβλέπει 46.6% για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ωστόσο σύμφωνα με την AREA κερδίζει με μικρή διαφορά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 50.6% και χάνει ο Ταγίπ Ερντογάν με 49,4%.

Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης η πόλωση διευρύνεται και η ένταση αυξάνεται. Ο Κεμάλ Κιλιτστνάρογλου αποκάλεσε ψεύτη τον Ταγίπ Ερντογάν επικρίνοντάς τον για τις μονταρισμένες κασέτες που δείχνουν το ΡΚΚ να χειροκροτεί τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Είπες ότι υπάρχουν κασέτες από τη συνάντησή μου με τους τρομοκράτες στο Καντίλ. E, Ερντογάν, τι είδους μουσουλμάνος είσαι; Εάν έχεις μια πραγματική κασέτα μιας τέτοιας συνάντησης, η οποία δεν είναι κατασκευασμένη ή μοντάζ, και δεν την δημοσιεύεις τότε είσαι ένας μεγάλος ψεύτης, ένας συκοφάντης», ανέφερε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

«Πατριάρχης ψέματος»

Πριν περάσουν 24 ώρες ο Ταγίπ Ερντογάν ανταπέδωσε τις κατηγορίες ενώ έδειξε και την ενόχλησή του για την εθνικιστική ρητορική που χρησιμοποιεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

«Το έθνος μου αποφάσισε γι αυτό τον τεχνητό εθνικισμό. Δεν πιστεύουν σε αυτά που λένε εκείνοι. Αυτοί το ψέμα το λένε σαν στραγάλια. Λένε πολύ εύκολα ψέματα. Ο κ. Κεμάλ είναι ο πατριάρχης του ψέματος. Μέχρι πριν από δύο βδομάδες μίλαγε για αγάπη και τώρα βγάζει μίσος. Μέχρι πριν δύο βδομάδες έλεγε είμαστε σοσιαλδημοκράτες, τώρα χρησιμοποιεί γλώσσα ναζί», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάντως ο κ. Κιλιτσντάρογλου επικαλέστηκε ακόμη και τη θρησκεία για στριμώξει τον κ. Ερντογάν λέγοντας πως είναι «αμαρτία» να τον ψηφίσει κανείς. «Όσοι ψήφισαν Ερντογάν, μην το κάνετε, μην το κάνετε, μην αμαρτάνετε. Ένας ειλικρινής μουσουλμάνος δεν θα διέπραττε ένα τόσο μεγάλο αμάρτημα. Όλοι πρέπει να είναι ηθικοί και ενάρετοι», ανέφερε σε νέο βίντεό του.

Εμφανίζεται βέβαιος ότι εκείνος θα είναι ο νικητής απευθυνόμενος στον λαό, λέγοντας ότι «στον πρώτο γύρο ταρακουνηθήκαμε, στον δεύτερο γύρο θα κερδίσουμε. Πήρες την Κωνσταντινούπολη, πήρες την Άγκυρα, θα πάρεις πίσω την Τουρκία».

Σήμερα ο Κιλιτσντάρογλου έλαβε ξανά και τη στήριξη του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς ο οποίος είναι στη φυλακή εδώ και 6,5 χρόνια. Με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ντεμιρτάς κάλεσε τον λαό να ψηφίσει Κιλιτσντάρογλου για να πάρει ανάσα η Τουρκία. ««Αύριο δεν είναι το τέλος του κόσμου αλλά μπορεί να είναι το τέλος τις δημοκρατίας και της οικονομίας, μπορεί να είναι οι τελευταίες εκλογές. Δίνουμε υπόσχεση ειρήνης και ευημερίας στην Τουρκία. Τείνουμε χέρι φιλίας. Μην αφήνετε μετέωρο αυτό το χέρι φίλοι μου. Ψηφίστε Κιλιτσντάρογλου, να πάρει ανάσα η Τουρκία», έγραψε.

Πάντως στην αντιπολίτευση πιστεύουν ότι ο Ερντογάν φοβάται τον Κιλιτσντάρογλου, γι αυτό και απαγορεύτηκαν τα πολιτικά μηνύματα sms, δύο μέρες πριν τις εκλογές, όταν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης άρχισε να στέλνει sms. Εκτιμούν ακόμη ότι φοβάται και τη συνέντευξη του Κιλιτσντάρογλου στο διαδικτυακό κανάλι Babala TV που απευθύνεται σε νέους και την έχουν παρακολουθήσει μέχρι στιγμής 24 εκατομύρια άνθρωποι.

Άδεια τα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας

Η μεγάλη ανησυχία όμως είναι η επόμενη μέρα των εκλογών η οποία θα βρει τα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας άδεια. Εκτιμάται ότι ένας από τους βασικούς λόγους εξάντλησης των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας είναι και η προσδοκία ότι η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί, κάτι που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης συναλλάγματος. Η Κεντρική Τράπεζα για να περιορίσει την υποτιμηση της λίρας έχασε 9 δισ. δολάρια σε αποθεματικά, μόνο την εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Το Ρεπουμπλικάνικό Λαϊκό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποιεί για την κατάσταση της οικονομίας. Η ΓΓ του CHP Σελίν Μποκέ με τουίτ της αναφέρει ότι «στην αγορά επικρατεί σοβαρός πανικός», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να πάρει δάνειο εκτός από μια χούφτα προνομιούχων». Υποστηρίζει πως «αν συνεχιστεί η διακυβέρνηση Ερντογάν η οικονομία θα μπλοκαριστεί και οι τροχοί θα σταματήσουν γιατί η οικονομία λειτουργεί με πίστωση».

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Μουράτ Κιμπιλάι εκτιμά ότι μετά τις εκλογές «το δολάριο δεν γίνεται να μείνει στις 21 λίρες. Την επόμενη εβδομάδα, εάν δεν υπάρξει κεφαλαιακός περιορισμός, θα δούμε ραγδαία αύξηση της ισοτιμίας».

Ο Νταρόν Ατζέμογλου, ένας από τους κορυφαίους Τούρκους οικονομολόγους, μιλώντας στο Reuters, συνέκρινε την Τουρκία με την Αργεντινή και τόνισε ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική δεν είναι βιώσιμη. Αντίστοιχα, ο Αμερικανός αναλυτής William Sency δηλώνει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση δολαρίου στην ιστορία της και όσοι υπολόγιζαν την ισοτιμία δολαρίου στις 30 λίρες, τώρα να δίνουν τον αριθμό των 40 λιρών.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται ότι θα λυθούν τα προβλήματα στην οικονομία. «Όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων, οι τιμές στις αγορές θα σταθεροποιηθούν την καλοκαιρινή περίοδο. Η μείωση έχει ήδη αρχίσει. Οι τιμές της ντομάτας και της πατάτας έπεσαν στις 7 λίρες. Θα είναι διαφορετικά την επόμενη περίοδο. Οι τιμές των αγαθών πέφτουν ήδη κατακόρυφα», ανέφερε.

DİĞER HABERLER
142 Χρόνια: Κραυγή για Δικαιοσύνη

142 Χρόνια: Κραυγή για Δικαιοσύνη

22-04-2024 - Ελληνικά

Τι φέρνει ο νέος ΚΟΚ για όσους δεν φορούν κράνος

Τι φέρνει ο νέος ΚΟΚ για όσους δεν φορούν κράνος

20-04-2024 - Ελληνικά