AB'nin Euro 7 standartlarına tepkiler artıyor

Avrupa - 28-05-2023 17:02 1133 kez okundu.

AB'nin Euro 7 standartlarına tepkiler artıyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin otomobil üreticileri, içten yanmalı motorlu araçlara daha katı emisyon kuralları getirmesi beklenen Euro 7 standartlarına tepkiler artıyor. Araç üretim maliyetlerini yükselteceği belirtilen standartlarla ilgili konuşan Renault CEO'su, markaları elektrikli araç dönüşümünden uzaklaştıracağını söyledi.

AB Komisyonu, geçen yıl Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda AB'de satılan yeni araçlardan kaynaklanan kirliliği azaltmak için Euro 7 standartları teklifini açıklamıştı.

2025'te yürürlüğe girmesi öngörülen yeni Euro 7 standardı ile dizel ve benzinli motorlara aynı kuralları getiriyor ve emisyon seviyeleri daha fazla düşürülüyor.

AB Komisyonu'nun hazırladığı teklifin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin bunu onaylaması gerekiyor.

Öte yandan, İtalya'nın başını çektiği bir grup ülke söz konusu yeni standartlara karşı olduklarını açıklamıştı.

DEV MARKALAR TEPKİLİ

Euro 7'nin araç üretim maliyetlerini artıracağı belirtilirken dev otomotiv firmaları düzenlemeye itiraz ediyor. Son olarak Renault CEO'su Luca de Meo, Euro 7'nin elektrikli araç dönüşümünü yavaşlatacağı görüşünü

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin de (ACEA) başkanı olan de Meo, "Bizi sektörü dönüştürme misyonumuzdan uzaklaştıracak bir düzenlemeye gitmek istiyorlar." dedi.  

De Meo, "Bu geleceği olmayan şeylere daha fazla para yatırmamızı gerektirecek. Bu nedenle Avrupa Birliği'ni önerilen Euro 7 düzenlemesini onaylama niyetini gözden geçirmesini diliyorum" ifadelerini kullandı. 

İTALYA ULAŞTIRMA BAKANI KARŞI OLDUKLARINI AÇIKLADI

İtalya Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini de, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İtalya ve AB'deki müttefiklerinin Euro 7 düzenlemesini engelleyebileceğini açıklamıştı. 

ARAÇ FİYATLARI DAHA DA ARTACAK

Brüksel merkezli Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Temmuz 2025'te otomobil ve hafif ticari araçlara, Temmuz 2027'de de ağır vasıtalara uygulanması planlanan Euro 7 emisyon standartlarına ilişkin açıklama yayımladı.

Yeni yapılan bir araştırmanın Euro 7 standartlarının doğrudan maliyetlerini AB Komisyonu tahminlerinin 4 ile10 kat daha üzerinde belirlediğine dikkat çekilen açıklamada, "Euro 7 düzenlemesi otomobillerin, kamyonetlerin, kamyonların ve otobüslerin üretim maliyetlerini artıracaktır." ifadesi kullanıldı.

ARAÇ BAŞINA 2 BİN EURO

Açıklamada, yeni standartların araç başına maliyetin içten yanmalı motorlu otomobiller ve kamyonetler için yaklaşık 2 bin euro, dizel kamyonlar ve otobüsler için de yaklaşık 12 bin euro olduğuna işaret edildi.

Bu rakamların AB Komisyonu'nun Euro 7 etki değerlendirmesindeki tahminleri olan arabalar ve kamyonetler için 180-450 euro ile kamyonlar ve otobüsler için 2 bin 800 euronun çok üzerinde olduğu kaydedilen açıklamada, bu fiyatların ekipman ve yatırımlar için doğrudan üretim maliyetlerini içerdiği, son kullanıcılar için fiyatların daha da fazla artacağı ifade edildi.

Açıklamada, Avrupa otomobil sanayisinin iklim, çevre ve sağlık faydaları nedeniyle emisyonları daha da azaltmayı desteklediği belirtilerek, "Ancak Euro 7 teklifi, bunu yapmanın doğru yolu değildir. Çünkü Euro 7 son derece yüksek bir maliyetle son derece düşük çevresel etkiye sahip olacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

YAKIT TÜKETİM MALİYETİ DE ARTACAK

Doğrudan maliyetlere ek olarak Euro 7'nin daha yüksek yakıt tüketimi gibi dolaylı maliyetleri de olacağı kaydedilen açıklamada, bir aracın kullanım ömrü boyunca yakıt maliyetlerini yüzde 3,5 oranında artabileceği bildirildi.ntv

DİĞER HABERLER
DSÖ: Her 6 ergenden 1'i siber zorbalığa maruz kalıyor

DSÖ: Her 6 ergenden 1'i siber zorbalığa maruz kalıyor

28-03-2024 - Avrupa

Moskova'da saldırı sonrası; Orta Asya kökenli göçmenler hedefte

Moskova'da saldırı sonrası; Orta Asya kökenli göçmenler hedefte

28-03-2024 - Avrupa