Bloomberg: Erdoğan 14 Şubat'ta Mısır'a gidiyor

Türkiye - 01-02-2024 10:45 1073 kez okundu.

Bloomberg: Erdoğan 14 Şubat'ta Mısır'a gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın on yılı aşkın bir süredir kopuk olan ilişkileri yeniden tesis etmek amacıyla önümüzdeki günlerde Mısır'ı ziyaret edeceği ileri sürüldü.

Bloomberg'in konu hakkında bilgi sahibi Türk kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi arasındaki yapılacak görüşmeler Filistinlilere yardım sevkiyatı ve savaşın sona erdirilmesi için atılabilecek adımlara odaklanacak.

Yetkililer, ikili ticaret hacminin artırılması ve Türkiye'nin Akdeniz'deki enerji kaynaklarına daha fazla erişimini sağlayacak deniz sınırlarının belirlenmesi konularının da gündemde olduğunu ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl eylül ayında G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya gelmişti.

General Abdulfettah el Sisi liderliğindeki Mısır ordusu, 3 Temmuz 2013'te Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na mensup Muhammed Mursi liderliğindeki sivil hükümeti devirerek yönetime el koymuştu.

O dönem başbakan olan Erdoğan, Müslüman Kardeşler'e yapılan darbeyi ağır bir dille eleştirmiş, Kahire'nin de tepkisini toplamıştı. 

İki taraf arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmiş, Mısır yönetimi, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı, "Ankara'nın Kahire'nin iç işlerine karıştığı" gerekçesiyle 2013 yılında istenmeyen adam ilan etmişti.

İki ülke ilişkilerinin 2013 yılında Mısır'da yapılan darbenin ardından bozulmasından sonra Erdoğan ve Sisi, Kasım 2022'de Katar’daki Dünya Kupası açılışında tokalaşmıştı.

euronews

DİĞER HABERLER
Erdoğan ile Biden'ın planlanan görüşmesi ertelendi

Erdoğan ile Biden'ın planlanan görüşmesi ertelendi

27-04-2024 - Türkiye

Promosyon Termos Çeşitleri ile Farkınızı Ortaya Koyun

Promosyon Termos Çeşitleri ile Farkınızı Ortaya Koyun

24-04-2024 - Türkiye