Bosna Hersek'e Avrupa Birliği adaylık statüsü verildi

Avrupa - 16-12-2022 12:26 2089 kez okundu.

Bosna Hersek'e Avrupa Birliği adaylık statüsü verildi

Brüksel'de zirve toplantısında bir araya gelen AB liderleri, birliğe katılması için Bosna Hersek'e adaylık statüsü verilmesi konusunda önceki gün AB ülkelerinin Avrupa işlerinden sorumlu bakanlarının aldığı tavsiye kararını değerlendirdi.

AB Konseyinden bir yetkili, gazetecilere, Bosna Hersek'e adaylık statüsünü liderlerin onayladığını bildirdi.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi de kararın duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada, "Bu tarihi bir karar. Bosna Hersek'in geleceği AB'dedir." ifadesini kullandı.

AB Konseyi, 23 Haziran'da Bosna Hersek'e aday statüsü vermeye hazır olduğunu belirtmiş, bu amaçla Komisyonu, belirlenen 14 temel önceliğin uygulanması hakkında rapor sunmaya davet etmişti.

Oliver Varhelyi de 12 Ekim'de "potansiyel aday" ülke durumundaki Bosna Hersek'e "aday ülke" statüsü verilmesi yönünde teklifte bulunulduğunu duyurmuştu.

Adaylık statüsü, bir ülkenin uzun yıllar alacak AB'ye katılım sürecindeki ilk adımı oluşturuyor. Bir ülkeye aday statüsü verilmesinden sonra koşulların yerine getirilmesi şartıyla ilerleyen aşamalarda katılım müzakereleri başlıyor. Katılım müzakerelerinin başlaması yıllar alabiliyor.

DİĞER HABERLER
Almanya'da bu yaz şimdiye kadar 10 bin kişi sıcaktan öldü

Almanya'da bu yaz şimdiye kadar 10 bin kişi sıcaktan öldü

31-07-2026 - Avrupa

Afrika'daki Avrupa toprağı Ceuta'ya göçmen akını: 18 ölü

Afrika'daki Avrupa toprağı Ceuta'ya göçmen akını: 18 ölü

31-07-2026 - Avrupa