GERB partisinden Rosen Zhelyazkov, üç ay süren müzakerelerin ardından Perşembe günü Bulgaristan Başbakanı olarak ilan edildi.
Bulgaristan Ulusal Meclisi, Perşembe günü merkez sağ GERB partisi liderliğinde kurulan yeni koalisyon hükümetini onayladı. Bu gelişme, seçim sonrası yaklaşık üç ay müzakerelerde sona gelindiğinin işaretiydi.
Eski Meclis Başkanı Rosen Zhelyazkov, milletvekillerin aleyhteki 114 oyuna karşın 125 oyla Başbakan olarak seçildi. 56 yaşındaki politikacı şimdiye dek kurulmuş birçok hükümette bakanlık yapmıştı.
İlk açıklamasında mali istikrarı tesis etme ve Bulgaristan'ı AB ve NATO yanlısı bir çizgide tutma sözü verdi.
Ayrıca, "Hükümet, eğitim ve sağlık hizmetlerine odaklanacak, vatandaşın yaşam kalitesine öncelik verecek," dedi.
Ülkede son üç yılda yedi seçim düzenlendi. GERB, Ekim 2024'te sandıktan birinci parti olarak çıktı fakat 240 sandalyeli Ulusal Meclis'e sadece 69 milletvekili gönderebildi.
Zhelyazkov, koalisyon hükümetinde yer alan Rus yanlısı Bulgar Sosyalist Parti (Balgarska Socialisticeska Partija - BSP) ve Böyle Bir Halk Var (Ima Takıv Narod - ITN) ile "ideolojik farklılıkları" ele aldıklarını ve müzakerelerin olumlu yönde sonuçlandığını kaydetti.
Üç parti, hükümetin onaylanmasında gerekli çoğunluktan daha az milletvekiline sahipti.
Bu kriz, koalisyonda yer almamasına karşın ülkedeki Türklere ait Hak ve Özgürlükler İttifakı (Alians za prava i svobodi - APS) partisinin dışarıdan verdiği destekle aşıldı.
Yeni hükümette BSP ve ITN'ye dörder bakanlık ayrıldı. Kabinedeki çoğunluk, seçimleri ilk sırada tamamlayan GERB partisinde.
euronews