Celine Dion, Donald Trump'ın seçim kampanyasında "My Heart Will Go On" şarkısını izinsiz kullanmasına itiraz ederek, şarkısının kullanımına "hiçbir şekilde" izin vermediğini açıkladı.
"Titanic" filmindeki "My Heart Will Go On" şarkısıyla tüm dünyanın hafızasına kazınan Kanadalı şarkıcı Celine Dion, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski başkanı ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın seçim kampanyasında şarkıyı izinsiz kullanmasına hakkı olmadığını belirtti.
Dion'un X hesabından yapılan açıklamada şarkısının kullanımına "hiçbir şekilde" izin verilmediği ve Dion'un "bu ya da benzeri bir kullanımı onaylamadığı," açıklandı.
Açıklamanın sonunda ise "Ve gerçekten, bu şarkı mı?" ifadesi yer aldı.
Yaşanan olay Trump ve kampanya ekibinin genel kültür konusundaki bilgisinin ne denli zayıf olduğu tartışmalarını öne çıkarttı. Geçtiğimiz hafta, Fransız sanatçı Woodkid'in LGBTQ+ marşının izinsiz kullanımı pek çok kişinin dikkatini çekmişti. Şimdi ise Trump, batan bir gemiyi konu alan bir filmde çalınan bir şarkıyı kampanyasında kullanarak benzer tepkileri üzerine çekti.
Trump’ın başkanlık kampanyasını batan bir gemiye benzetmek belki erken olabilir, ancak sergilenen farkındalık eksikliği büyük bir trajedi olarak değerlendirilebilir.
Bu durum, geçtiğimiz ay Paris Olimpiyatları'nın açılış töreninde katı kişi sendromu (stiff-person syndrome - SPS) ile mücadele eden Dion'un sahnedeki anlarını hatırlattı. Açılış töreninde Edith Piaf’ın "L'Hymne a l'amour" şarkısını seslendiren Dion, Ulusal Nörolojik Hastalıklar ve İnme Enstitüsü'nün (National Institutes of Neurological Disorders and Stroke - NINDS) tanımladığı nadir bir sinir sistemi hastalığı ile mücadele ettiğini açıkladıktan sonra sahneye geri dönmüştü.
Ünlü müzisyen Bruce Springsteen, 2016’da Trump’ın "Born in the U.S.A." şarkısını vatanseverlik marşı olarak çalmasını eleştirmişti. Oysa bu şarkı Vietnam gazilerine yapılan muamelenin sert bir eleştirisiydi ki bu da başka bir ironi.
Rihanna, 2018’de "Don't Stop the Music" şarkısının Trump tarafından çalınmasını istemediğini belirtmişti. R.E.M. ise "Losing My Religion," "Everybody Hurts" ve "It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine)" şarkılarının mitinglerde kullanılmasına karşı öfke göstermişti.
2020’de Leonard Cohen’in ve 2024 yılının başlarında Sinead O'Connor’ın yasal temsilcileri de şarkılarının kullanılmasına karşı çıkmıştı.
ABD’li politikacılar, şarkıları kullanma konusunda bazı yasal boşluklardan yararlanabiliyor. Kampanyalar, müzik hakları kuruluşlarından lisans paketleri satın alarak milyonlarca şarkıya erişim sağlıyor. Ancak sanatçılar, müziklerini bu listeden çıkarma hakkına sahipler.
euronews