Dikkat: Kanserin en erken belirtileriymiş

SAĞLIK - 02-03-2023 11:23 3300 kez okundu.

Dikkat: Kanserin en erken belirtileriymiş

Kanser çağımızın en tehlikeli hastalıkları arasında yer alıyor. Her yıl milyonlarca insanın ölümüne sebep olan kanserin zararlarını azaltmak ve tedavi sürecinin daha etkili ilerlemesini sağlamak için erken teşhis büyük önem taşıyor. Bilinmeyen kanser belirtilerini fark edip erkenden bu tehlikeli hastalığı erken teşhis ederek hayatınızı kurtarabilirsiniz.
Kanserin en yaygın belirtileri arasında geçmeyen yorgunluk, iştah kaybı, devamlı öksürük gibi rahatsızlıklar olduğu biliniyor. Ancak kanserin birçok farklı çeşidi bulunuyor. Her kanser çeşidinin kendine göre farklı belirtileri bulunuyor. Bu belirtilerin fark edilmeyip göz ardı edilmesi kanserin yıkıcı hale gelmesine sebep olabiliyor.

YÜZEN DIŞKI
Yüzen dışkı, pankreas kanserinin erken uyarı işareti olabilir. Garip bir bağlantı gibi görünse de, pankreastaki tümörler organın kanallarını tıkayarak yağlı gıdaları parçalayan enzimlerin ve safranın tam olarak salınmasını durdurabilir. Bu iç reaksiyon olmadan, dışkı yağlı hale gelebilir ve yüzebilir. Ancak semptom mutlaka pankreas kanseri değildir, yüzen bir dışkı aynı zamanda kistik fibroz ve çölyak hastalığının bir belirtisi olabilir. NHS'ye göre , hastalığın ana semptomları arasında iştah kaybı, yorgunluk hissi, yüksek ateş ve sarı cilt yer alır.
Haber devam ediyorHaberin devamı

İŞİTSEL HALÜSİNASYONLAR
Rastgele sesler, hatta gerçek sesler duymak, bir akıl sağlığı durumunun belirtisi olabilir. Ama kanser de olabilir. Bilindiği gibi işitsel halüsinasyonlara hem kanserli hem de iyi huylu beyin tümörleri neden olabilir. Bu, tümörün beynin sesi işleyen, dili anlayan ve hafızayı kodlayan kısmı olan temporal lobda yer alması durumunda olabilir. Tümör, kulaktan beyne sinyaller gönderen bir sinire baskı yaparsa halüsinasyonlara da neden olabilir. NHS, gerçek gibi görünen ama gerçek olmayan şeyleri görmenize, duymanıza, koklamanıza, tatmanıza veya hissetmenize neden olan halüsinasyonlar yaşayan herkese tıbbi yardım almasını tavsiye ediyor.

TIRNAK DEĞİŞİMİ
Tırnaklarınızın rengine ve şekline dikkat etmek hayatınızı kurtarabilir. Tırnaklarınızın altındaki mavi, kahverengi veya siyah çizgiler cilt kanseri olduğunuzun bir göstergesi olabilir. Tırnaklarınızın şeklindeki bir değişiklik akciğer kanseri olabilir ve soluk tırnaklar karaciğer kanseri ile ilişkilendirilebilir. Berkshire, Bracknell'den bir anne olan Elizabeth Misselbrook, ilk olarak Eylül 2019'da parmağında şüpheli bir kahverengi leke fark etti ve hemen doktora gitti. Bir biyopsi, açık tenli insanlardaki melanom vakalarının yüzde birden azını oluşturan nadir bir cilt kanseri türü olan akral lentiginöz subungual melanomu olduğunu ortaya çıkardı.

SAKARLIK
Bir şeyleri düşürmek, dengenizi kaybetmek ve genellikle biraz beceriksiz olmak, genellikle demans ile ilişkili olmasına rağmen, beyin kanserinin başka bir belirtisidir. Beyninizin omuriliğe bağlandığı beyin sapında bir tümör oluşursa, sadece konumu nedeniyle sakarlaşmanıza ve yürümekte zorluk çekmenize neden olabilir. Bunun nedeni, beyin ile vücudun geri kalanı arasındaki iletişimi kesebilmesidir. 39 beyin kanseri hastası üzerinde yapılan çalışma, birçoğunun yaşlanmanın bir parçası olarak dengesizliklerini görmezden geldiğini gösterdi. Bazıları ayrıca, başka hiçbir semptom göstermeden 'huysuz' veya 'beceriksiz' hissettiklerinden şikayet ederek kendilerine gittiklerinde doktorlarının kendilerini 'aptal' olarak düşüneceğinden endişe ediyorlardı.

Bugünlerde yaşanan afet dolayısıyla çoğumuz yoğun bir endişe hissediyoruz. Bu nedenle kimi zaman sıkışıp kalmış hissediyor ve ne yapmamız gerektiği konusunda kafamız karışık. Yaşanan, şahit olunan acı bu kadar derinken ihtiyaçlarımızı anlamayı ve karşılamayı kendimize hak dahi göremiyoruz. Ancak bu yıkım sonucunda yeni bir yaşam inşa etmemiz için hem bireysel hem de toplum olarak iyileşmeye yavaş yavaş da olsa izin vermemiz gerekiyor. Ruhunuzu onarmaya yardımcı olacak bir tekniği sizinle paylaşmak istiyorum. "5 Duyu Aracılığıyla Anda Kalma Egzersizi" böyle zorlu zamanlar için zihnimize mola vermenin bir yolu. Bu egzersizi günde en az 1 kez yapmayı alışkanlık haline getirerek kendinize yardım etmeye başlayabilirsiniz. Uzm.Klin.Psk. Merve Tokgöz anlatıyor... (Sabah)

Üzgün olduğunuzda, stresle başa çıkma yollarına sahip olmak önemlidir. Stresi azaltmanın birçok yolu vardır ve bunlar arasında "kendini yatıştırma" dediğimiz beceri veya teknikler vardır. Bunlar, nerede olursanız olun ve başka birinin yardımı olmadan yapabileceğiniz, zihninize ve bedeninize sükunet getirebilecek basit tekniklerdir. Stresli zamanlarda bize en iyi gelen şeylerden biri duyularımız aracılığıyla içinde bulunduğumuz ana gelmektir. Bunu yapmak, beynimize "şimdi ve burada güvendeyim" sinyalini gönderir ve sinir sistemimiz yatışmaya başlar. Fazla endişenin yol açtığı kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi bedensel semptomlar normale döner.

5 DUYU ARACILIĞIYLA ANDA KALMA EGZERSİZİ
Beş duyu egzersizi, zorlu anlarda, zihnimiz endişeli düşünceler arasında gezinirken şimdiki ana geri dönmeyi ve düşüncelerimizden uzaklaşmayı kolaylaştıran bir egzersizdir. Öyleyse başlayalım. Dik oturun, ellerinizi bacaklarınızın üzerine koyun. Sonra burnunuzdan uzun, yavaş ve derin bir nefes alın ve ağzınızdan yavaşça verin. Ardından, şu adımları izleyin;

ETRAFINDA GÖREBİLDİĞİN 5 NESNEYİ FARK ET

Belki bir kuş, belki bir kalem, belki tavanda bir nokta. Büyük veya küçük gördüğün 5 şey.

DUYABİLDİĞİN 4 FARKLI SESİ FARK ET

Dışarıdan gelen sesleri duymaya çalış. Korna sesi, müzik, köpek havlaması ya da duyabildiğin sesler her neyse 4 tanesini listele.

ALDIĞIN 3 FARKLI KOKUYU FARK ET

Eğer bulunduğun yerden herhangi bir koku burnuna gelmiyorsa koku veren nesnelerin yanına yürüyebilirsin.

TEMAS ETTİĞİN 2 FARKLI YÜZEYİ FARK ET

Saçın, ellerin, temas ettiğin zemin, pantolonunun dokusu, ayakkabılarının verdiği his gibi hissettiğin 2 şeyi listele. 6-TADINI ALABİLDİĞİN BİR ŞEYİ FARK ET Biraz önce içtiğin kahvenin tadı. Ağzında tam şu an neyin tadı var?cnnturk

DİĞER HABERLER
Migrene yeni tedavi umudu

Migrene yeni tedavi umudu

12-04-2024 - SAĞLIK

Demans ve Alzheimer: Belirtileri neler, hangi tedaviler uygulanıyor?

Demans ve Alzheimer: Belirtileri neler, hangi tedaviler uygulanıyor?

09-04-2024 - SAĞLIK