Hamas: İsrail'in son ateşkes önerimize verdiği resmi cevabı aldık

ORTADOĞU - 27-04-2024 13:46 501 kez okundu.

Hamas: İsrail'in son ateşkes önerimize verdiği resmi cevabı aldık

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında öldürülen Filistinli sayısı 35 bine yaklaşırken 80 bin civarında kişi de yaralandı. Hamas, herhangi bir anlaşmanın savaşı sona erdirmesi gerektiği yönünde ısrar ediyor. İsrail ise bunu reddediyor. Bu da müzakereleri çıkmaza sokuyor.

Hamas, İsrail'in ateşkes önerisine verdiği yanıtı aldığını açıkladı.

Örgütün Gazze sorumlusu yaptığı açıklamada, Hamas'ın sunduğu son ateşkes önerisine İsrail'in verdiği resmi cevabı cumartesi günü aldıklarını söyledi. 

Yetkili, gelen cevaba yanıt vermeden önce inceleyeceklerini söyledi.

Katar'da bulunan Halil El Hayya, grup adına yayınlanan açıklamasında, "Hamas olarak 13 Nisan'da Mısırlı ve Katarlı arabuluculara sunduğumuz öneriye Siyonist işgalcilerin resmi yanıtını bugün aldık." ifadesini kullandı. 

İsrail ile Hamas arasındaki savaş, 204'üncü gününde devam ediyor. 

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında öldürülen Filistinli sayısı 35 bine yaklaşırken 80 bin civarında kişi de yaralandı. 

Hamas, herhangi bir anlaşmanın savaşı sona erdirmesi gerektiği yönünde ısrar ediyor. İsrail ise bunu reddediyor. Bu da müzakereleri çıkmaza sokuyor. 

Müzakerelere vakıf bir yetkili, Mısırlı bir heyetin cuma günü İsrailli yetkililerle görüşmek üzere İsrail'i ziyaret ettiğini söyledi. 

Mısırlı kaynak, heyetin çatışmayı sonlandırmak ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest kalmasını sağlamak adına görüşmeleri yeniden başlatmanın yollarını aradıklarını aktardı. 

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan aynı kaynak, İsrail'in yeni bir önerisinin olmadığını dile getirdi. 

Ancak daha önce tartışılan 40 yerine 33 rehinenin Hamas tarafından serbest bırakılacağı sınırlı bir ateşkesi değerlendirmeye hazır olduğunu bildiğini belirtti. 

ABD ve diğer 17 ülke, perşembe günü yaptıkları ortak açıklamada, savaşı sona erdirmenin bir yolu olarak Hamas'a elindeki tüm rehineleri serbest bırakması çağrısında bulunmuştu.

Hamas ise uluslararası baskılara boyun eğmeyeceğini belirterek, cuma günü bu çağrıya yönelik cevabi açıklamasında, "halkımızın ihtiyaçlarını ve haklarını dikkate alan her türlü fikir ve öneriye açığız" ifadesine yer verdi. 

Bununla birlikte Hamas, temel taleplerinden geri adım atmayacağının altını çizdi. Bunlar; kalıcı bir ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi. 

Ayrıca Hamas, ABD öncülüğünde yayınlanan ortak bildiriyi, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi çağrısında bulunmadığı için eleştirdi.

Axios'un İsrailli iki yetkiliye dayandırdığı haberine göre Tel Aviv yönetimi, cuma günü Mısırlı arabuluculara, Refah'ı işgal etmeden önce Hamas'la anlaşmaya varmak için rehine müzakerelerine "son bir şans" vermeye hazır olduğunu iletti. 

Öte yandan İsrail ordusunun, cumartesi erken saatlerde Gazze'nin orta kesimindeki el Nuseyrat Mülteci Kampına düzenlediği saldırılarda 8 Filistinli öldü, en az 30 Filistinli de yaralandı.

euronews

DİĞER HABERLER
İsrail, bir polisi bıçaklayan Türk vatandaşının öldürüldüğünü duyurdu

İsrail, bir polisi bıçaklayan Türk vatandaşının öldürüldüğünü duyurdu

01-05-2024 - ORTADOĞU

Sızan ABD iç yazışmaları: İsrail, Gazze'de uluslararası hukuku ihlal ediyor

Sızan ABD iç yazışmaları: İsrail, Gazze'de uluslararası hukuku ihlal ediyor

29-04-2024 - ORTADOĞU