Havadayken gövdesinde delik açılan Boeing 737 MAX 9'lar aretık uçmayacak

Türkiye - 08-01-2024 10:04 1023 kez okundu.

Havadayken gövdesinde delik açılan Boeing 737 MAX 9'lar aretık uçmayacak

Boeing'in en çok satılan modeli olan 737 tipi yolcu uçağı 2018 ve 2019'daki kazaların ardından neredeyse iki yıl boyunca uçuştan çekilmişti

Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi (FAA) cuma gecesi Alaska Havayolları'nca işletilen Boeing 737 MAX 9 tipi yeni bir yolcu uçağının penceresinin havada patlaması üzerine bu modeldeki 171 uçağın geçici olarak uçuştan çekilmesi talimatını verdi.

FAA Yöneticisi Mike Whitaker konuyla ilgili açıklamasında belirli Boeing 737 MAX 9 uçaklarının uçuşa dönmeden önce derhal denetlenmesini talep ettiklerini belirtti ve karar alma sürecinde yönlendirici olan konunun güvenlik olduğunu vurguladı. 

THY de 5 uçağını operasyondan çekti

Türk Hava Yolları da filosundaki aynı modeldeki beş uçağın gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar operasyondan çekildiğini duyurdu.

Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün sosyal medyadan yaptığı paylaşımda uçuş emniyetinin kurumun en önemli önceliği olduğunun altını çizdi.

Üstün paylaşımınında "Alaska Airlines’ın Boeing 737 MAX 9 uçağında yaşanan olay akabinde otoritelerin ön incelemesi sonucunda Türk Hava Yolları filosunda bulunan 5 adet Boeing 737 MAX 9 uçağın da tedbir amaçlı incelenmesi istenmiştir.

Olaydaki teknik inceleme süreci tamamlanıp, otoritelerce talep edilen önlemler alınana kadar Türk Hava Yolları, filosundaki 5 adet Boeing 737 MAX 9 uçağını ilk inecekleri havalimanında operasyondan çekme kararı almıştır." diye yazdı.

Pencere, kalkıştan dakikalar sonra patladı

Yalnızca iki ay önce montajdan çıkan ve sertifikasını alan Alaska Havayolları'na ait Boeing 737 MAX 9 tipi uçağın penceresi ve gövdesinin bir bölümü Portland Uluslararası Havaalanı'ndan kalkış yaptıktan dakikalar sonra patlamış ve havaalanına geri dönerek acil iniş yapmıştı. 

Olay sonucu uçakta seyahat etmekte olan 171 yolcu ve altı mürettebatta ciddi bir yaralanma meydana gelmemiş, ancak şirket olay üzerine derhal filosundaki 65 adet Boeing 737 tipi uçağı tedbir amaçlı bakım ve emniyet incelemesi yapılması amacıyla operasyondan çekti.

Boeing'in en çok satılan modeli olan 737 tipi yolcu uçağı 2018 ve 2019'daki kazaların ardından neredeyse iki yıl boyunca uçuştan çekildi. 

Son olay, Boeing ve en büyük tedarikçisi şirketle ilgili üretim ve kalite sorunlarını yeniden gündeme taşıdı.

euronews

DİĞER HABERLER
Tır, otmobile çarptı ve kağıt gibi ezdi!!! Anne oğul öldü, baba ağır yaralı

Tır, otmobile çarptı ve kağıt gibi ezdi!!! Anne oğul öldü, baba ağır yaralı

28-04-2024 - Türkiye

Erdoğan ile Biden'ın planlanan görüşmesi ertelendi

Erdoğan ile Biden'ın planlanan görüşmesi ertelendi

27-04-2024 - Türkiye