kışın yiyebileceğiz meyveler

SAĞLIK - 25-11-2022 11:47 2741 kez okundu.

kışın yiyebileceğiz meyveler

Kış Meyveleri Nelerdir?

Greyfurt

Kış meyvelerinin başında tatlı, sulu ve lezzetli greyfurt geliyor. Kış mevsiminin gözde meyvesi ocak ayında olgunlaşır. Bağışıklık için son derece önemli olan C vitamini deposudur. C Vitamini bağışıklık sisteminizi ve kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olurken, yaralarınızı daha hızlı iyileştirmeye yarayan vitaminlerin arasında yerini alır. Greyfurt C vitamininin yanı sıra, A vitamini ile de doludur. Bu vitamin dolu kış meyvesinin tadını, daha az asidik hale getirmek için şekerle ya da süzme peynirle tüketebilirsiniz.

Armut

Armut içerdiği lif bakımından tüketilmesi son derece önemli bir diğer kış meyveleri arasında yerini alır. Lif tüketmenin önemine gelecek olursak en önemli özelliği arasında sindirime yardımcı olması, kolesterol seviyelerini düşürmesi ve kilo vermeye yardımcı olması gelir. Hızlı kilo kaybetmenin bir yolunu bulmaya çalışıyorsanız, düşük kalorili, kilo vermeye yardımcı atıştırmalık olarak armut meyvesini diyetinize eklemeyi unutmayın!

Nar

Meyvelerin adeta tanrıçası olan nar, yalnızca efsanevi kökenleri ile tanınmakla kalmaz, aynı zamanda içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kanserin önlenmesine yardımcı olan meyveler arasında yerini alır. Kış diyetinize nar eklemeyi ihmal etmeyin ve her tanesinin tatlı-ekşi lezzetinin tadını çıkarın. Hatta bu kış spor rutininizde size eşlik eden meyve sularının arasında, bir bardak nar suyunu bile yerini alabilir.

Portakal

Portakal olmadan kış meyvesi listesi olmaz. Portakallar, kış mahsulleri olsa da her zaman ulaşılabilir olması ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olması bakımından her zaman iyi bir tercih olabilir. Bunun yanı sıra, bazı portakal suları saf narenciyeden aldığınız diğer besin maddelerine ek olarak, D vitamini ile güçlendirilir. Günlük güneş ışığını tek bir bardakta alabilmek için sıklıkla portakal tüketmek son derece önemli. Meyveleri farklı şekillerde tüketmek isteyenler için portakal kabuğunu tüketmek bir seçenek olabilir.

Muz

Her mevsimde severek tükettiğimiz muzun, anksiyete ve stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olan harika bir potasyum kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Aynı zamanda hücreleri güçlendirmeye ve tekrar inşa etmeye yardımcı olan B-6 vitamini içermesi de muza gözde kış meyveleri arasında yer vermemize olanak sağlıyor. Muzu birçok farklı şekilde tüketebileceğiniz gibi dilimleyebilir ve bu listedeki diğer kış meyveleriyle eşleştirerek nefis bir meyve tabağı  yapabilirsiniz.

Cennet Hurması-Amme

Cennet hurması pek fazla bilinmese de faydalarını öğrendikçe bu süper meyveye hızlı bir şekilde alışmak isteyeceksiniz. Kışın yararlı meyvelerinden biri olan bu küçük, domates benzeri meyvenin sağlıklı bir kalbi korumaya yardımcı olduğu, sindirim sisteminizin sorunsuz çalışmasını sağladığı ve görme duyunuzu güçlendirdiği bilinmektedir. İçeriğinde barındırdığı vitaminler sayesinde bağışıklığınızı desteklemeye yardımcı meyveler arasında yerini alır.

Kivi

 Yukarıda saydığımız meyveler arasında turunçgilleri C vitamini içeriği ve muzları potasyum içeriği açısından zengin olarak biliyor olabilirsiniz; ancak kivi, portakalı ve muzu her iki kategoride de yeniyor ve hepsinin üzerine E ve K vitamini sağlaması açısından öne çıkıyor. Kivi lezzetlinin yanı sıra son derece sağlıklı ve eşsizdir. Kış havalarının soğuğuyla savaşmak için bu küçük tüylü meyvelerden birkaçını sepetinize atmayı ihmal etmeyin.

Elma

Farklı kültürlerde söylenildiği gibi “günde bir elma doktoru evden uzak tutar” atasözü gerçeklerden çok uzak değildir. Elmaları, içeriğindeki birçok besinler sayesinde süper yiyeceklere benzetirler. Küçük bir meyvenin bu kadar çok faydası olması imkânsız görünse de gerçekten de öyledir! Elma bu kış RBC sayımını sağlayan B vitamininden, hastalıklardan korunmaya yardımcı olan antioksidanlara kadar sizi doktorun muayenehanesinden uzak tutacaktır.

Yukarıda saydığımız listedeki diğer kış meyvelerini kullanarak yapabileceğiniz, yapımı son derece basit fakat tadımı bir o kadar lezzetli smoothielerinizi hazırlarken minik farklılıklar yaparak tariflerinizi çeşitlendirmek mümkün. Kışın beslenmenize dikkat etmek, bağışıklığınızı artırırken keyif almak için smoothielerinize eklemek için bu ekstralardan bir veya daha fazlasını seçin!

  • Daha fazla lif ve diğer besinler eklemek için bir çay kaşığı öğütülmüş keten tohumu veya chia tohumu ekleyin.
  • 2-3 yemek kaşığı çiğ eski usul yulaf eklemek, smoothie tarifini daha doyurucu bir kahvaltı haline getirir.
  • Bir kaşık dolusu fıstık ezmesi veya badem ezmesini karıştırmak, smoothie içeriğindeki proteini artıracaktır.
  • Narenciye severler içerisine taze soyulmuş portakal ekleyerek deneyebilir.
  • Tarçın, muzla iyi eşleşen baharatlar arasında yerini alır. Bu nedenle muzlu smoothie tarifine bir tutam tarçın karıştırmayı deneyin. Çikolatalı muzlu smoothie için bir çay kaşığı kakao tozu ekleyin.
  • Daha tatlı bir karışım seviyorsanız, bir veya iki çay kaşığı bal veya saf akçaağaç şurubu karıştırın.
  • Smoothie tarifini sütsüz ve vegan yapmak için sütsüz yoğurt kullanın ya da yoğurdu daha fazla muzla yer değiştirin.

Her diyette olduğu gibi en önemli nokta dengeli olmaktır. Bu kış karnınızı dolu ve vücudunuzu güçlü tutmak için bu meyve listesinden başlayarak günlük değerlerinizi karşıladığınızdan emin olun. Bu listedeki kış meyvelerinden herhangi birini veya tamamını günlük diyetinize eklemek sağlık açısından pek çok fayda sağlayabilir. Çok geçmeden, bağışıklık sisteminiz soğuk algınlığıyla savaşacak ve kış aylarını sağlıklı bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.

DİĞER HABERLER
Migrene yeni tedavi umudu

Migrene yeni tedavi umudu

12-04-2024 - SAĞLIK

Demans ve Alzheimer: Belirtileri neler, hangi tedaviler uygulanıyor?

Demans ve Alzheimer: Belirtileri neler, hangi tedaviler uygulanıyor?

09-04-2024 - SAĞLIK