Orta Doğu'da savaşın 12. günü

ORTADOĞU - 11-03-2026 12:02 1943 kez okundu.

Orta Doğu'da savaşın 12. günü

ABD, İran’ın Hürmüz Boğazı üzerinden petrol sevkiyatını engelleme tehdidinin ardından, Tahran’a ait bir düzineden fazla mayın döşeme gemisini vurduğunu açıkladı.
Orta Doğu'da ABD ve İsrail'in İran'a saldırarak başlattığı savaş 12. gününe girdi.

REKLAM

ABD ile İran arasında nükleer müzakerelerin sürdüğü sırada, Washington yönetimi 28 Şubat günü İsrail’le birlikte İran’a geniş çaplı hava saldırıları başlattı. Operasyonlarda, 1989’dan bu yana İran’ın dini lideri olan Ali Hamaney'in de aralarında bulunduğu birçok üst düzey yöneticisi öldürüldü. İran'da bir ilkokula düzenlenen ABD-İsrail saldırısında ise en az 160 çocuk hayatını kaybetti.

Saldırıların ardından bölgesel gerilim hızla tırmandı. Tahran yönetimi saldırılara hava operasyonlarıyla karşılık verdi. İran’ın balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla İsrail şehirlerini hedef aldığı bildirildi. Bununla birlikte, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Irak gibi ülkelerdeki ABD varlığı da İran saldırısının hedefi oldu.

İlerleyen günlerde İsrail ordusu, Hizbullah’ın İsrail’e füze ve İHA saldırıları düzenlediğini duyurarak Lübnan genelinde operasyon başlattığını açıkladı. Beyrut’ta patlama sesleri duyulurken, İsrail’in kentin güney banliyölerini hedef aldığı bildirildi.

Türkiye ise iki kez İran füzeleriyle karşı karşı kaldı. Pazartesi günü NATO unsurlarınca imha edilen ikinci füze Gaziantep'te boş bir alana düştü.

8 Mart'ta İran devlet televizyonu, öldürülen Ayetullah Ali Hamaney’in oğlu Mücteba Hamaney’in yeni dini lider olarak seçildiğini duyurdu. Ancak ABD ve İsrail'in buna karşı tehditleri sürüyor.

Trump, pazartesi yaptığı açıklamada, "İran savaşının yakında sona erebileceğini" ifade ederken, Tahran’ın küresel petrol arzını kesintiye uğratması halinde çatışmanın tırmanabileceğini belirtti.

ABD, İran’ın Hürmüz Boğazı üzerinden petrol sevkiyatını engelleme tehdidinin ardından, Tahran’a ait 16 adet mayın döşeme gemisini vurduğunu açıkladı.

Gelişmeler için canlı blogumuzu takip edin:

8:50 GMT+1
Rusya, İran'ın İsfahan’da kentindeki konsolosluğunun zarar gördüğünü açıkladı
Rusya, İran’ın orta kesimindeki İsfahan kentini hedef alan hava saldırılarında konsolosluk binasının zarar gördüğünü duyurdu.

Devlete ait Tass haber ajansının aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, pazar günü kentte valilik binasının yakınını hedef alan saldırıda "ölü ya da ağır yaralı bulunmadığını" söyledi.

Zaharova, "Ofis binası ile lojmanlardaki camlar kırıldı, bazı çalışanlar da patlama dalgasının etkisiyle savruldu. Neyse ki ölen ya da ağır yaralanan olmadı," dedi.


8:48 GMT+1
İsrail’in çarşamba sabahı düzenlediği saldırı Beyrut’un merkezindeki bir binayı vurdu
Lübnan’daki yerel haber kanallarında yayımlanan ve internette dolaşıma giren görüntüler, başkent Beyrut’un merkezindeki yoğun nüfuslu Ayşe Bekkar Mahallesi’nde bir İsrail saldırısı gerçekleştiğine işaret ediyor.

Şiddetli saldırının ardından çok katlı bir binanın iki katının alevler içinde kaldığı görüldü.

Saldırı önceden herhangi bir uyarı yapılmadan gerçekleşti. Hedef alınan kişinin kim olduğuna ya da ölü ve yaralı sayısına ilişkin ilk aşamada herhangi bir açıklama yapılmadı.

Vurulan yapı, ülkenin en yüksek Sünni dini otoritesi olan Darü’l-Fetva’ya birkaç bina mesafede bulunuyor.

Saldırı, İsrail ordusunun daha önce tahliye uyarısı yayımladığı ve Hizbullah hedeflerine yönelik operasyon düzenleyeceğini açıkladığı Beyrut’un güney banliyölerinden uzakta bir bölgede gerçekleşti.

İsrail, salı günü de Sur ve Sayda kentlerindeki bazı binaları hedef almış, İran destekli grubun mali kolu olarak nitelediği El Kard el-Hasan kurumunun şubelerini vurmuştu. Bu saldırılarda en az yedi kişi öldü; böylece Lübnan’da İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 400’ü aştı.

 

8:42 GMT+1
Suudi Arabistan ve Kuveyt, İran’a ait İHA’ları düşürdü
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, çarşamba günü erken saatlerde ülkenin Rubülhali Çölü’ndeki geniş Şeybe petrol sahasına yönelen beş insansız hava aracını imha ettiğini açıkladı.

Bakanlık ayrıca Doğu Eyaleti’nde iki İHA’nın daha önlenerek düşürüldüğünü bildirdi. Kuveyt ise petrol zengini küçük ülkenin hava sahasında sekiz insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu.


8:37 GMT+1
Hürmüz Boğazı’nın BAE açıklarında konteyner gemisi vuruldu
İngiliz ordusuna göre, çarşamba sabahı erken saatlerde Birleşik Arap Emirlikleri kıyıları açıklarında, Hürmüz Boğazı’nda bir mermi bir konteyner gemisine isabet etti.

Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları Merkezi, saldırının BAE’nin boğaz üzerindeki en kuzey emirliği olan Ras el-Hayme açıklarında gerçekleştiğini duyurarak uyarı yayımladı.

Merkez, “hasarın boyutunun şu anda bilinmediğini ancak mürettebat tarafından incelendiğini” bildirdi. Dünya genelinde ticareti yapılan petrol ve doğal gazın beşte birinin geçtiği Basra Körfezi’nin dar çıkışı olan boğazda gemi trafiği fiilen durma noktasına geldi.


8:27 GMT+1
İran'da saldırıların başlamasından bu yana 1.332 kişi hayatını kaybetti
İran hükümet sözcüsü Fatma Muhacerani, ABD-İsrail saldırılarının başladığı 28 Şubat'tan bu yana ülkede 1.332 kişinin öldürüldüğünü ve 10 binden fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

İran devlet televizyonu IRNA’nın aktardığına göre Muhacerani, 28 Şubat’tan bu yana 206 kadın ve çocuğun öldüğünü, bunların 193’ünün 18 yaş altındaki çocuklar olduğunu söyledi. Mohajerani ayrıca savaşta yaralanan en küçük kişinin de 4 aylık bir kız çocuğu olduğunu belirtti.

Mücteba Hamaney’in ülkenin yeni dini lideri ilan edilmesiyle ilgili olarak Muhacerani, "İran İslam Cumhuriyeti’nin üçüncü liderinin seçilmesi ülkeye yeniden birlik getirdi ve düşmanların hesaplarını bozdu," dedi.

İran’ın savaşı başlatmadığını savunan Muhacerani, ABD ve İsrail’i müzakereler sürerken saldırı başlatmakla suçladı. "Savaşı biz başlatmadık ama bitiren taraf biz olacağız" diyen sözcü, İranlı yetkililerin çatışmada farklı senaryolara hazırlandığını ve ülkeyi savunmayı sürdüreceklerini vurguladı.


8:12 GMT+1
İsrail: Tahran ve Tebriz’de İran’ın komuta merkezlerini vurduk
İsrail ordusu, Tahran ve Tebriz’de İran yönetimine ait merkezi komuta noktalarına yönelik birleşik bir saldırı düzenlediğini açıkladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) paylaşımına göre hedef alınan noktalar arasında Tebriz’de özel birlikler komuta merkezi, Tahran’da "İmam Hasan" adlı güvenlik birimine ait askeri yerleşke ve balistik füze fırlatmalarından ile topçu ateşinden sorumlu güvenlik biriminin komuta merkezi yer aldı.

Açıklamada ayrıca Meraga vilayetindeki İstihbarat ve Genel Güvenlik Polisi komuta merkezi ile Tebriz’deki büyük bir Besic güçleri yerleşkesinin de vurulduğu belirtildi.

İsrail tarafı, saldırının İran’ın güvenlik ve askeri komuta altyapısını hedef aldığını savunurken, operasyonun sonuçlarına ya da olası can kaybına ilişkin paylaşımda ayrıntı verilmedi.



8:07 GMT+1
ABD, Hürmüz Boğazı'nda İran'a ait 16 mayın döşeme gemisinin imha edildiğini açıkladı
ABD, İran’ın Hürmüz Boğazı üzerinden petrol sevkiyatını engelleme tehdidinin ardından, Tahran’a ait bir düzineden fazla mayın döşeme gemisini vurduğunu açıkladı.

ABD, Tahran’ın bölgedeki petrol ihracatını engelleme tehdidinin ardından salı günü İran’a ait bir düzineden fazla mayın döşeme gemisini vurduğunu açıkladı. İran, Hürmüz Boğazı’ndan düşmanlarına “bir litre bile” petrol gönderilmesine izin vermeyeceğini duyurmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, salı gecesi Truth Social’da yaptığı paylaşımda, daha önce İran’ı "daha önce eşi benzeri görülmemiş düzeyde ağır sonuçlarla" uyarmasının ardından, Washington’ın Tahran’ın tehdidine karşı önleyici adımlar attığını belirtti.

Trump, "Memnuniyetle bildiriyorum ki son birkaç saat içinde 10 aktif olmayan mayın döşeme botunu ve/veya gemisini vurduk ve tamamen imha ettik, devamı da gelecek!" diye yazdı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise daha sonra X’te yaptığı paylaşımda, vurulan mayın döşeme gemilerinin sayısının 16’ya yükseldiğini doğruladı.


ABD: Hürmüz Boğazı’nda İran’a ait 16 mayın döşeme gemisi imha edildi
Dünyada ham petrolünün yaklaşık beşte biri Hürmüz Boğazı’ndan taşınırken, savaşın 12. gününde İsrail ve İran çarşamba sabahı karşılıklı yeni saldırılar düzenle…

euronews

DİĞER HABERLER
İsrail ile Lübnan arasında 10 günlük ateşkes başladı

İsrail ile Lübnan arasında 10 günlük ateşkes başladı

18-04-2026 - ORTADOĞU

ABD ile İran Pakistan'da mutabakat zaptı imzalayabilir

ABD ile İran Pakistan'da mutabakat zaptı imzalayabilir

18-04-2026 - ORTADOĞU