Sarılmanın çocuklar üzerindeki müthiş etkisi

GÜNCEL - 08-01-2024 09:56 1959 kez okundu.

Sarılmanın çocuklar üzerindeki müthiş etkisi

Sarılmak her derde devadır. Çocuklarınıza sarıldığınızda ortaya çıkan oksitosin hormonu onları sakinleştirir, acısını azaltır, öfkesini geçirir, büyümelerine yardımcı olur. Hatta empati yeteneklerini çoğaltırken sosyal becerilerini de artırır. Üstelik aynı etkiler ebeveynler için de geçerli... (Pınar Yıldız Yüksel / Sabah)

Çocuklar, ağladığında, sevindiğinde, korktuğunda ya da endişe duyduğunda hemen annesine sarılmak ister. Çünkü sarılmak onu rahatlatır ve güvende olduğunu bilir. Bu yüzden sarılmak basit ve sıradan bir eylem değildir, şifadır. Çocuğunuza sarılmanın hem sizde hem de çocuğunuzda meydana getirdiği şifaya gelin birlikte bakalım.

1. Vücudumuz oksitosin salgılıyor: Oksitosin, vücutta doğal olarak bulunan sarıldığımızda da ortaya çıkan bir mutluluk hormonudur. Sarıldığınız kişiye bağlanmanızı sağlar. Yani çocuklar anne ya da babalarına sarıldıklarında sakinleşir, mutluluk hormonu salgılar ve ona bağlanırlar. Aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklardan korur.

2. İlişkiyi kuvvetlendiriyor: Ebeveynler çocuklarına sarıldığında aralarındaki bağ artar, ilişkileri kuvvetlenir, derinleşir. Hatta anneler emzirme döneminde de oksitosin hormonu salgılar. Bu da bebeği ile bağını artırdığı gibi kendini daha rahat hissetmesini sağlar.

3. Ağrı eşiği yükselir: Çocuğunuz düşüp kendini yaraladığında ona en iyi gelecek ilaç sarılmaktır. Çünkü sarılınca acısı azalıyor. Salgılanan oksitosin, acı eşiğini yükseltiyor ve acıyı hissetmiyor. Sarılmak bir nevi ağrı kesici haline geliyor.

4. Sakinleşir, öfkesi geçer: Çocuğunuz öfkelendiğinde ya da sinirlendiğinde ona sarılmanız onu sakinleştirir. Çünkü sarılmak kan basıncını düzenler. Sinirleri harekete geçirip beyne kan basıncını düşürmek için sinyal gönderir.

5. Stresi azaltıyor: Sarılırken salgılanan oksitosin stresi de azaltıyor. Hem çocuğun hem de annenin pozitif düşünmesini sağlıyor. Böylelikle stres bitiyor, olumlu hisler başlıyor.

6. Büyümelerine yardımcı olur: Çocuklarınızla düzenli olarak kucaklaşmanız onların büyümelerine yardım eder. Ortaya çıkan oksitosin hormonunun tüm saydığımız olumlu etkilerinin sonucudur bu büyüme. Ayrıca empati duygusunu çoğaltıp, sosyal becerilerini de artırır.

cnnturk

DİĞER HABERLER
Kahvenin hikayesi: etkileri

Kahvenin hikayesi: etkileri

09-04-2024 - GÜNCEL

Sahur ve İftarda ne yemeliyiz?

Sahur ve İftarda ne yemeliyiz?

13-03-2024 - GÜNCEL